Πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα αποκάλυψαν ότι το 25% των ανδρών με καρκίνο του πέους δεν λαμβάνει θεραπεία σύμφωνη με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας. Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν τον Μάρτιο στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας στην Κοπεγχάγη.

Ο καρκίνος του πέους είναι σπάνιος στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις της Αμερικανικής Καρκινολογικής Εταιρείας, τα περιστατικά καρκίνου του πέους αντιστοιχούν στο 1% των συνολικών καρκίνων που παρουσιάζονται στους άνδρες στις ΗΠΑ. Είναι, ωστόσο, περισσότερο συχνός σε άλλες περιοχές του κόσμου και κυρίως στην Αφρική, στην Ασία και στη Νότια Αμερική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η θεραπεία για τον καρκίνο του πέους μπορεί να συμπεριλάβει την ακτινοβολία, τη χημειοθεραπεία και το χειρουργείο. Το εύρος της χειρουργικής παρέμβασης εξαρτάται από το μέγεθος του όγκου καθώς και από το σημείο όπου εντοπίζεται. Σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται βαλανεκτομή, αφαίρεση δηλαδή της βαλάνου, και σε άλλες μερική ή ολική αφαίρεση του πέους. Σε κάποιους άνδρες αφαιρούνται επίσης και οι λεμφαδένες.

Για τους σκοπούς της μελέτης εκτιμήθηκε η συμμόρφωση στις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας στις περιπτώσεις των ασθενών που υποβλήθηκαν σε χειρουργείο και λεμφαδενεκτομή.

Οι ερευνητές εξέτασαν αναδρομικά τα ιατρικά αρχεία 425 ανδρών οι οποίοι υποβλήθηκαν σε χειρουργείο για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πέους σε 12 κλινικές στην Ευρώπη και στη Βόρειο Αμερική. Στο 65% των περιπτώσεων ο καρκίνος εντοπιζόταν στη βάλανο, στο 10% στην ακροποσθία και στο 25% και στις δύο περιοχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχεδόν οι μισοί άνδρες υποβλήθηκαν σε μερική αφαίρεση του πέους και σχεδόν το 1/4 σε αφαίρεση των όγκων. Άλλες χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν περιλάμβαναν την περιτομή, τη βαλανεκτομή και την ολική αφαίρεση του πέους.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες ακολουθήθηκαν σχεδόν από τα 3/4 των χειρουργείων. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις το 17% των ασθενών και το 52% των χειρουργών επέλεξαν να μην τις ακολουθήσουν. Για το 31% η μη συμμόρφωση είχε άλλα αίτια.

Οι ερευνητές τέλος βρήκαν ότι η συμμόρφωση στις κατευθυντήριες οδηγίες σχετιζόταν με καλύτερη συνολική επιβίωση. Ακόμα κι όταν έγινε έλεγχος για την επίδραση άλλων παραγόντων, όπως είναι η ηλικία και το στάδιο του καρκίνου, η συνολική επιβίωση των ασθενών που έλαβαν θεραπεία σύμφωνη με τις κατευθυντήριες ήταν κατά 54% καλύτερη.

Τα ευρήματα αυτά δείχνουν, λοιπόν, ότι η συμμόρφωση στις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας θα πρέπει να ενισχυθεί και να ενθαρρυνθεί σε όλες τις κλινικές που αντιμετωπίζουν περιστατικά καρκίνου του πέους.

andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης