Oι ειδικοί εκτιμούν ότι η πρόωρη εκσπερμάτιση επηρεάζει το 1/3 των ανδρών. Αν κάποιος έχει γεννηθεί πριν από το 1980, θα θυμάται ενδεχομένως τις διαφημίσεις του Viagra, οι οποίες προς το τέλος της δεκαετίας του ‘90 τύγχαναν αντικείμενο συχνής διακωμώδησης.

Σε μία από αυτές ο 75χρονος BobDole εξήγησε πόσο κουράγιο χρειάστηκε για να μιλήσει για τη στυτική του δυσλειτουργία και ακόμα περισσότερο για να κάνει κάτι για αυτή. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει, γιατί ακόμα κι αν υπάρχει το ζήτημα της αμηχανίας των ανδρών να συζητήσουν για τη σεξουαλική τους δυσλειτουργία, είναι πολλοί πλέον οι άνδρες που απευθύνονται σε ειδικό για τη στυτική δυσλειτουργία, ενώ παράλληλα πρόκειται για ένα πρόβλημα στο οποίο γίνονται συχνά αναφορές και ακολουθούν συζητήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ), όμως, δεν είναι το μόνο πρόβλημα εκατομμυρίων ανδρών στην Αμερική. Υπάρχει ακόμα μια λιγότερο γνωστή, αλλά το ίδιο συχνή σεξουαλική δυσλειτουργία, η οποία ονομάζεται πρόωρη εκσπερμάτιση (ΠΕ) και επηρεάζει το 1/3 των ανδρών. Το ερώτημα είναι πώς γίνεται ένα τόσο συχνό πρόβλημα να απασχολεί την κοινή γνώμη τόσο λίγο.

Κατ’ αρχάς δεν εμποδίζει την αναπαραγωγή. Ενώ όταν ο άνδρας πάσχει από ΣΔ το ζευγάρι δεν μπορεί να έρθει σε επαφή, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει με την ΠΕ. Η σεξουαλική πράξη γίνεται, απλώς δεν είναι ικανοποιητική. Πώς μπορεί, λοιπόν, να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η ΠΕ; Πρώτα ο άνδρας είναι σημαντικό να κατανοήσει τι του συμβαίνει. Η απόκριση της εκσπερμάτισης, ιδιαίτερα όταν είναι πρόωρη, είναι πολύπλοκη και όχι καλά κατανοητή. Οι περισσότεροι ερευνητές, όμως, πιστεύουν ότι υπάρχουν δύο νευροβιολογικές λειτουργίες στους άνδρες που καθορίζουν τον χρόνο της εκσπερμάτισης.

Η μία είναι το νευρικό σύστημα, με τον εγκέφαλο να αποτελεί το πιο σημαντικό όργανο. Οι επιστήμονες έχουν βρει ότι ένας συγκεκριμένος νευροδιαβιβαστής, η σεροτονίνη, επηρεάζει σημαντικά την έναρξη της εκσπερμάτισης. Σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που πολλοί ουρολόγοι συνταγογραφούν επιλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνηςSSRIs, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, έτσι ώστε να αυξηθούν τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο και να μειωθούν τα συμπτώματα της ΠΕ. Οι SSRIs είναι αποτελεσματικοί για κάποιους άνδρες, συχνά όμως έχουν παρενέργειες, μεταξύ των οποίων είναι και η απώλεια της libido.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η άλλη νευροβιολογική λειτουργία είναι η διέγερση του πέους. Όσο μεγαλύτερη είναι η διέγερση, τόσο πιο γρήγορα ένας άνδρας φτάνει στην εκσπερμάτιση.

Μέσα στα χρόνια οι πιο αποτελεσματικές λύσεις για την ΠΕ είναι τα τοπικά αναισθητικά που εφαρμόζονται απευθείας στο πέος στη μορφή σπρέι ή κρέμας. Τα προϊόντα αυτά καθυστερούν την εκσπερμάτιση, αλλά μειώνουν σημαντικά τη σεξουαλική αίσθηση του άνδρα, γεγονός που επηρεάζει και τη σύντροφο, μειώνοντας και τη δική της σεξουαλική ευχαρίστηση και καθιστώντας δύσκολη την επίτευξη οργασμού. Το αποτέλεσμα είναι η έλλειψη της σεξουαλικής ευχαρίστησης και για τους δύο συντρόφους.

Ένα προϊόν που κυκλοφορεί στην αγορά είναι ένα τοπικό προϊόν, το Promescent, που αξιοποιεί μια μοναδική τεχνολογία απορρόφησης, η οποία επιτρέπει στον άνδρα να έχει τον έλεγχο της εκσπερμάτισής του, ενώ διατηρεί την αίσθηση επαφής και χωρίς να επηρεάζει την ευχαρίστηση της συντρόφου.

O BobDole το 1998 εισήγαγε τον όρο στυτική δυσλειτουργία για να αντικαταστήσει τον όρο ανικανότητα. Τότε ο όρος ανικανότητα προκαλούσε ντροπή, όπως συμβαίνει σήμερα με τον όρο πρόωρη εκσπερμάτιση. Χρειάστηκαν 10 χρόνια διαφημίσεων και ανεκδότων σχετικά με τη στυτική δυσλειτουργία για να εξαλειφθεί ο όρος ανικανότητα από το σύγχρονο λεξιλόγιο.

Σε μερικά χρόνια είναι πολύ πιθανό να προβάλλεται μια σειρά διαφημίσεων για τα προϊόντα που θα θεραπεύουν την ΠΕ και ο όρος πρόωρη εκσπερμάτιση να μη χρησιμοποιείται πια.

Πηγή: nydailynews.
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης