Δεν υπάρχει προσδιορισμένη χρονική διάρκεια της σεξουαλικής επαφής που να θεωρείται φυσιολογική, ικανοποιητική, ιδανική ή περιορισμένη. Στην πραγματικότητα η διάρκεια της σεξουαλικής επαφής διαφέρει τόσο μεταξύ των ζευγαριών όσο και μεταξύ των διαφορετικών σεξουαλικών εμπειριών. Εξαρτάται τόσο από τις προτιμήσεις των συντρόφων όσο και από μια σειρά άλλων παραγόντων, όπως το τι ακριβώς θεωρεί κανείς σεξουαλική επαφή.

Οι άνθρωποι ορίζουν τη σεξουαλική επαφή διαφορετικά. Ένα άτομο μπορεί να θεωρεί ότι συνίσταται μόνο στη διείσδυση , ενώ για κάποιο άλλο το σεξ ξεκινά με την έναρξη του προκαταρκτικού παιχνιδιού και διαρκεί πέρα από τον οργασμό των συντρόφων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συλλογή στοιχείων στο πλαίσιο της ερευνητικής διαδικασίας για τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής είναι πράγματι δύσκολη. Ένα άτομο για παράδειγμα  μπορεί να αισθάνεται πίεση να πει ψέματα, εάν η διάρκεια του σεξ για αυτό διαφέρει από τα αντιλαμβανόμενα  πολιτισμικά πρότυπα.

Υπάρχει επίσης μια διάκριση μεταξύ της διάρκειας του σεξ και του χρόνου που μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι θα έπρεπε να διαρκεί. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η σεξουαλική επαφή με διείσδυση διαρκεί, κατά μέσο όρο, λιγότερο χρόνο από όσο οι γυναίκες σε μονογαμικές, σταθερές ετεροφυλοφιλικές σχέσεις χρειάζονται για να έχουν οργασμό.

Υπάρχουν ελάχιστες δημοσιευμένες έρευνες για το πόσο διαρκεί συνήθως το σεξ. Οι περισσότερες σχετικές μελέτες μάλιστα έχουν σημαντικούς περιορισμούς, όπως για παράδειγμα τη θεώρηση ότι  σεξουαλική επαφή  είναι μόνο η συνουσία. Στις περισσότερες μάλιστα σχετικές μελέτες συμμετείχαν μόνο ετερόφυλα ζευγάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια πολυεθνική μελέτη του 2005 για ζευγάρια ετεροφυλόφιλων που όρισε το σεξ ως πέο-κολπική επαφή, ζήτησε από τους συμμετέχοντες να χρονομετρήσουν το σεξ από τη διείσδυση έως την ανδρική εκσπερμάτιση. Οι αναφορές κυμαίνονταν από 33 δευτερόλεπτα έως 44 λεπτά, με τη μέση επαφή να διαρκεί 5,4 λεπτά.

Άλλοι ερευνητές προσπάθησαν να εξακριβώσουν ποια είναι η «φυσιολογική» διάρκεια ρωτώντας επαγγελματίες υγείας που διαγιγνώσκουν και θεραπεύουν σεξουαλικές διαταραχές.

Μια μελέτη του 2008 ζήτησε από θεραπευτές σεξουαλικών διαταραχών στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά να υπολογίσουν τη μέση διάρκεια του σεξ σε διαφορετικές κατηγορίες.

Οι θεραπευτές απάντησαν:

• όταν η διάρκεια της επαφής κάτω από 3 λεπτά δικαιολογεί κλινική ανησυχία

• η διάρκεια 3–7 λεπτών είναι «επαρκής»

• Η διάρκεια 7–13 λεπτών είναι «επιθυμητή»

• η διάρκεια 10–30 λεπτών είναι «πολύ μεγάλη»

Ωστόσο, μια μελέτη του 2020 που αξιολογούσε τον χρόνο για τον οργασμό σε ετεροφυλόφιλες γυναίκες διαπίστωσε ότι ο μέσος όρος ήταν 13,41 λεπτά.

Οι πολιτιστικοί κανόνες, συμπεριλαμβανομένων των κατευθυντήριων γραμμών από επαγγελματίες γιατρούς, μπορούν να επηρεάσουν τις σεξουαλικές προσδοκίες και να παίξουν ρόλο στη σεξουαλική δυσαρέσκεια.

Τα ευρήματα μιας μελέτης του 2010 υποδηλώνουν επίσης ότι η ύπαρξη οργασμού μετά από κολπικό σεξ σχετίζεται με τη μεγαλύτερη διάρκεια της διείσδυσης.

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να τονιστεί ότι όταν πρόκειται για τη σεξουαλικής δραστηριότητα δεν υπάρχει σωστή ή λάθος διάρκεια. Η έμφαση είναι σημαντικό να δίνεται στην ίδια τη σεξουαλική εμπειρία και η επαφή να εξετάζετε με όρους απόλαυσης και όχι με όρους επίδοσης.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης