Σύμφωνα με τους ειδικούς, έπειτα από ένα κάταγμα πυέλου κάποιοι άνδρες θα εμφανίσουν σεξουαλική δυσλειτουργία. Σημαντικό ρόλο παίζει βέβαια η σοβαρότητα του κατάγματος, καθώς και το σημείο στο οποίο αυτό εντοπίζεται. Η σχετική έρευνα δείχνει ότι περίπου το 1/3 των ανδρών που υποφέρουν από κάταγμα πυέλου αναπτύσσει κάποιο βαθμό σεξουαλικής δυσλειτουργίας και πιο συγκεκριμένα εμφανίζει στυτική δυσλειτουργία.
Το κάταγμα της πυέλου είναι αποτέλεσμα ισχυρού τραυματισμού της εν λόγω περιοχής που μπορεί, για παράδειγμα, να συμβεί από αυτοκινητικό ατύχημα ή από μια άσχημη πτώση. Σε κάποιες περιπτώσεις επέρχεται αυτοΐαση, σε κάποιες άλλες χρειάζεται χειρουργείο.
Εκτός από τα οστά της πυέλου ένα κάταγμα στην περιοχή μπορεί να τραυματίσει τα γειτονικά όργανα, όπως είναι η κύστη, το έντερο, ο προστάτης αδένας, το πέος και οι όρχεις.
Τα νεύρα που περιβάλλουν αυτά τα όργανα ενδέχεται επίσης να καταστραφούν συμπεριλαμβανομένων κι αυτών που είναι απαραίτητα για τη στυτική λειτουργία. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, όταν ένας άνδρας διεγείρεται σεξουαλικά, ένα δίκτυο νεύρων στέλνει σήμα από τον εγκέφαλο στο πέος με σκοπό την ενεργοποίηση της στυτικής λειτουργίας. Εάν τα νεύρα δεν λειτουργούν σωστά, η επίτευξη στύσης μπορεί να μην είναι δυνατή ή να είναι πολύ αδύναμη.
Εάν η βλάβη των νεύρων δεν είναι πολύ σοβαρή, ο άνδρας θα έχει και πάλι στο μέλλον φυσιολογική στυτική λειτουργία, αλλά ενδέχεται να χρειαστεί χρόνο προκειμένου αυτό να συμβεί. Η περίοδος της ανάρρωσης εξαρτάται από την έκταση του τραυματισμού.
Οι άνδρες που έχουν υποστεί πιο σοβαρούς τραυματισμούς είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να λάβουν κάποια αγωγή για τη στυτική δυσλειτουργία, όπως είναι τα χάπια, οι συσκευές κενού, ή το χειρουργείο πεϊκής πρόθεσης.
Οι άνδρες που πιστεύουν ότι έχουν υποστεί κάταγμα πυέλου θα πρέπει να ζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια, ιδιαίτερα εάν δουν αίμα στην κορυφή του πέους ή αντιμετωπίσουν προβλήματα κατά την ούρηση.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης