Η ανησυχία αναφορικά με τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης είναι πολύ συχνή, ιδιαίτερα στους άνδρες. Οι άνδρες πολύ συχνά νιώθουν ότι δεν καθυστέρησαν αρκετά την εκσπερμάτιση και κατά συνέπεια η επίδοσή τους δεν ήταν καλή και δεν ικανοποίησαν τη σύντροφό τους.

Πολλά ζευγάρια αναρωτιούνται για το τι συμβαίνει στα άλλα ζευγάρια και για το ποια τελικά θα έπρεπε να είναι η διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Μια νέα μελέτη, η οποία διεξήχθη στις ΗΠΑ, θέλησε να απαντήσει στο σχετικό ερώτημα και να εκτιμήσει τη μέση διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από την εταιρεία Lovely, η οποία κατασκευάζει ερωτικά βοηθήματα και εφαρμογές. Συνολικά συγκεντρώθηκαν δεδομένα από 432 ζευγάρια και περισσότερες από 2.000 επαφές, και βρέθηκε ότι η σεξουαλική πράξη διαρκούσε μόλις 12 λεπτά για το μέσο ζευγάρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές, επίσης, οργάνωσαν τα δεδομένα ανά πολιτείες και βρήκαν ότι σε κάποιες τα άτομα ήταν σαφώς πιο ικανοποιημένα από τη σεξουαλική τους ζωή. Για παράδειγμα, οι κάτοικοι του Maine έκαναν κατά μέσο όρο σεξ για 19 λεπτά και ήταν πολύ ικανοποιημένοι από τη σεξουαλική τους δραστηριότητα. Οι κάτοικοι του Michigan, όμως, αν και ήταν χαρούμενοι με τη σεξουαλική τους ζωή, δήλωσαν ότι ήθελαν κάτι να αλλάξουν την επόμενη φορά που θα έκαναν σεξ. Η μέση διάρκεια της πράξης σε αυτούς έφθανε τα 7 λεπτά.

Η Lovely, ωστόσο, εξέτασε μόνο τη μέση διάρκεια της σεξουαλικής πράξης και τις αγαπημένες σεξουαλικές στάσεις των ζευγαριών. Η επίδραση άλλων παραγόντων, όπως είναι το στοματικό σεξ και το επίπεδο οικειότητας που επηρεάζουν επίσης τη σεξουαλική ικανοποίηση, δεν διερευνήθηκε.

Τα 12 λεπτά φαίνονται πολύ μικρή διάρκεια κι αν κάποιος αναζητήσει τα ευρήματα άλλων σχετικών μελετών, θα διαπιστώσει ότι πολλές γυναίκες χρειάζονται περισσότερο από 12 λεπτά για να φθάσουν σε οργασμό, με τον χρόνο να ξεκινά από τα προκαταρκτικά. Το πρόβλημα βέβαια με τα δεδομένα που παρουσίασε η Lovely είναι ότι δεν είναι ξεκάθαρο εάν στα 12 λεπτά περιλαμβάνεται μόνο η διείσδυση του πέους στον κόλπο ή εάν συμπεριλαμβάνονται και τα προκαταρκτικά. Τα προκαταρκτικά είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της σεξουαλικής πράξης, γιατί ενισχύουν τη σεξουαλική διέγερση της γυναίκας και διευκολύνουν την κορύφωση της σεξουαλικής της απόλαυσης. Ανεξάρτητα από τα νούμερα που προκύπτουν από τις διάφορες μελέτες, τα ζευγάρια είναι σημαντικό να δίνουν χρόνο για τη σεξουαλική διέγερση και τη σωματική οικειότητα πριν από τη διείσδυση, έτσι ώστε να επιτύχουν υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικής ικανοποίησης και απόλαυσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης