Το πέος είναι το ανδρικό όργανο που επιτελεί σημαντικές  λειτουργίες που περιλαμβάνουν την αναπαραγωγή και την ούρηση.  Όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε μέρος του σώματος, έτσι και το πέος διαφέρει από άνδρα σε άνδρα. 

Το πέος έχει δύο κύρια χαρακτηριστικά. Το σώμα που συνδέει τη βάση με την κορυφή και την κεφαλή του πέους ή βάλανο. Ωστόσο όπως προαναφέρθηκε κανένας άνδρας δεν έχει ίδιο πέος με έναν άλλο. Οι διαφορές που παρατηρούνται σχετίζονται με :

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

–       Διαφορετικό μήκος

Το πέος έχει διαφορετικό μήκος ανάλογα με το εάν είναι χαλαρό ή σε στύση. 

Οι εκτιμήσεις των ερευνητών για το μέσο μήκος του πέους ποικίλλουν. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2014 που εξέτασε το μέγεθος του πέους των ανδρών στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι το μέσο μήκος του οργάνου σε στύση ήταν περίπου 14 εκατοστά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, μια άλλη μελέτη υποστηρίζει ότι υπάρχουν προβλήματα με πολλές σχετικές μελέτες, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι οι τα δεδομένα προέρχονται κατά κύριο λόγο από αυτοαναφορές. Οι μελέτες που χρησιμοποιούν δεδομένα αυτοαναφοράς  υπόκεινται σε σφάλματα προκατάληψης, τροφοδοτούμενα από τη διαδεδομένη πεποίθηση ότι το μέσο μέγεθος του πέους είναι πλησιέστερα στα 15  εκατοστά. Στην πραγματικότητα, ο μέσος όρος είναι πιθανό να είναι χαμηλότερος.

–        Διαφορετικό πάχος 

Το πέος διαφέρει μεταξύ των ανδρών και ως προς το πάχος του. Μια μελέτη του 2014 σχετικά με το μέγεθος του πέους των ανδρών στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι το μέσο πάχος του πέους σε στύση ήταν περίπου 12 εκατοστά.

Ωστόσο, όπως και με το μήκος του πέους, ένα άτομο θα πρέπει να σημειώσει ότι οι περισσότερες μελέτες χρησιμοποίησαν αναξιόπιστα δεδομένα αυταναφοράς. 

Διαφορετική κάμψη

Μερικά πέη είναι εντελώς ευθεία όταν είναι σε στύση ενώ άλλα εμφανίζουν μια κάμψη ή καμπυλότητα. Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι κυρτού πέους:

• αυτά που παρουσιάζουν κάμψη  προς τα πάνω 

• αυτά που παρουσιάζουν κάμψη προς τα κάτω

• αυτά που παρουσιάζουν κάμψη  προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά

Επιπλέον, ορισμένα άτομα μπορεί να έχουν πολλαπλά είδη κάμψης. Για παράδειγμα, ορισμένα πέη μπορεί να έχουν κλίση προς τα αριστερά και προς τα πάνω.

Οι κάμψεις του πέους είναι συχνές και συνήθως καλοήθεις. Είναι σπάνια επώδυνες και συνήθως δεν δημιουργούν προβλήματα κατά τη διείσδυση. Ωστόσο, η κάμψη του πέους μπορεί μερικές φορές να είναι σύμπτωμα της νόσου του Peyronie. Άλλα πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν :

• την εμφάνιση πλακάς στο σώμα του πέους 

• τη κάμψη του πέους κατά τη στύση

• πόνο στο πέος

• στυτική δυσλειτουργία

Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για το τι προκαλεί τη νόσο του Peyronie. Μια κοινή εξήγηση είναι ότι η κατάσταση προκύπτει από ήπιο, επαναλαμβανόμενο τραύμα στο πέος. Αυτό μπορεί να συμβεί κατά τη συνουσία ή τον αυνανισμό. Η νόσος του Peyronie μπορεί επίσης να οφείλεται σε κάταγμα του πέους ενώ γενετικοί παράγοντες ενδέχεται επίσης να συμβάλουν στην ανάπτυξη της.

Όποιος υποψιάζεται ότι μπορεί να έχει νόσο του Peyronie θα πρέπει να ζητήσει ιατρική βοήθεια. Μερικές φορές, τα άτομα με την νόσο που δεν αντιμετωπίζουν  πόνο ή δυσκολία κατά τη διείσδυση συνεχίζουν να είναι σεξουαλικά ενεργά ακόμα και χωρίς ιατρική παρέμβαση.  Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γιατροί μπορεί να συστήσουν χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της πλάκας ή τη μείωση της κάμψης στο πέος.

Διαφορετικός λόγος της βάσης του πέους προς την κεφαλή

Για κάποιους άνδρες, η περιφέρεια της βάσης του πέους τους είναι η ίδια με την περιφέρεια της κεφαλής του πέους τους. Για άλλους, αυτός ο λόγος είναι διαφορετικός. Κάποιοι μπορεί να έχουν κεφαλή πέους με μεγαλύτερη περιφέρεια από την περιφέρεια της βάσης του σώματος του πέους, ή το αντίστροφο.

Πέος με περιτομή ή χωρίς περιτομή

Η βάλανος του πέους φυσιολογικά καλύπτεται από την ακροποσθία. Πολλοί άνδρες σε όλο τον κόσμο έχουν αφαιρέσει χειρουργικά την ακροποσθία τους με μια διαδικασία γνωστή ως ανδρική περιτομή. Συχνά η περιτομή πραγματοποιείται σε παιδιά και ενήλικες για πολιτιστικούς ή θρησκευτικούς λόγους. Οι γιατροί μπορούν επίσης να τις εκτελέσουν σε ιατρικές θεραπείες. Τα πέη που έχουν υποβληθεί σε περιτομή δεν έχουν ακροποσθία, πράγμα που σημαίνει ότι η βάλανος είναι πάντα ορατή. Τα πέη χωρίς περιτομή έχουν ακροποσθία, η οποία συχνά καλύπτει τη βάλανο, ειδικά όταν το πέος είναι χαλαρό.

Ορισμένα βρέφη μπορούν να γεννηθούν χωρίς ακροποσθία, συνήθως εξαιτίας  μιας ανωμαλίας που ονομάζεται υποσπαδίας. Στην περίπτωση αυτή, το στόμιο του πέους δεν βρίσκεται στην κορυφή του οργάνου και συνήθως απαιτείται χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση αυτού του ζητήματος. Οι άνδρες που δεν έχουν υποβληθεί σε περιτομή μπορεί επίσης να αναπτύξουν φίμωση. Εάν αυτό συμβεί θα πρέπει να διεξαχθεί περιτομή για ιατρικούς λόγους.  Επειδή η περιτομή είναι χειρουργική διαδικασία, μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως:

• λοίμωξη

• νέκρωση της κεφαλής του πέους

• τραυματισμό  στην κεφαλή του πέους ή στην ουρήθρα

Ωστόσο, σημειώνεται ότι πρόκειται για μια επέμβαση ρουτίνας και η πιο συχνή επιπλοκή, η λοίμωξη, εμφανίζεται μόλις στο 0,5% των ανδρών. 

Η εικόνα του ανδρικού οργάνου έχει επενδυθεί με διάφορους μύθους. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα μέρος του σώματος όπως όλα τα άλλα που διαφέρει από άτομο σε άτομο. Εάν ένας άνδρας ανησυχεί για την εικόνα ή τη λειτουργία του πέους του, καλό είναι να απευθυνθεί στον εδικό που εμπιστεύεται. 

 

www.andrologia.gr 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης