Η αφυδάτωση, η έλλειψη δηλαδή των επαρκών υγρών του οργανισμού μπορεί να επηρεάσει ένα άτομο τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Τα επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού μπορεί επίσης να επηρεάσουν προσωρινά τη στυτική λειτουργία του άνδρα.

Το ποσοστό υγρών που είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του οργανισμού διαφέρει από άτομο σε άτομο ανάλογα με το μέγεθος του σώματος, το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας και την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες. Η ήπια αφυδάτωση συνήθως προκαλεί συμπτώματα όπως: σκουρόχρωμα ούρα, ξηροστομία, κόπωση, ζαλάδα και δίψα. Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να αισθανθεί καλύτερα σε διάφορα επίπεδα συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής επίδοσης. Επίσης ένα άτομο πρέπει να πίνει αρκετό νερό τόσο ώστε τα ούρα να είναι ανοιχτόχρωμα και να μη διψούν. Εάν ένα άτομο έχει ήπια συμπτώματα αφυδάτωσης και δεν καταναλώσει το απαιτούμενο νερό, η αφυδάτωση θα επιδεινωθεί και μπορεί να καταλήξει σε κατάσταση που απαιτεί επείγουσα ιατρική παρέμβαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα συμπτώματα της σοβαρής αφυδάτωσης περιλαμβάνουν σύγχυση, έντονο αίσθημα δίψας, απουσία εφίδρωσης ακόμα και σε θερμά κλίματα, παραγωγή μικρής ποσότητας ούρων καθώς και ταχυκαρδία.

Όπως προαναφέρθηκε είναι πιθανό η αφυδάτωση να προκαλέσει προσωρινά στον άνδρα  στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ).

Για να έχει ένα άνδρας μια στύση ικανή για συνουσία πρέπει να συμβούν τα εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Να υπάρχει σεξουαλική διέγερση και να σταλεί το μήνυμα στον εγκέφαλο ώστε να δώσει εντολή αύξησης της ροής του αίματος προς το πέος.
  • Η αυξημένη ροή του αίματος στα σηραγγώδη σώματα του πέους οδηγούν στη διόγκωση του πέους με αποτέλεσμα τη στύση.
  • Όταν ο άνδρας φτάνει στην  εκσπερμάτιση, το αίμα εξέρχεται από τα σηραγγώδη σώματα και η στύση υποχωρεί.

Εάν όμως ο άνδρας βρίσκεται σε κατάσταση αφυδάτωσης δεν υπάρχει επαρκής όγκος αίματος στο σώμα του όπως συμβαίνει όταν είναι καλά ενυδατωμένος, με αποτέλεσμα τα αιμοφόρα αγγεία να συστέλλονται καθώς δεν υπάρχει αρκετό αίμα για να τα κρατήσει διεσταλμένα. Αυτό εμποδίζει τη ροή του αίματος σε όλα τα όργανα του σώματος συμπεριλαμβανομένου και του πέους.

Κρίνεταισκόπιμοωστόσονασημειωθείότιείναιπολύπεριορισμένοςοαριθμόςτωνμελετών που εξετάζουν εάν η αφυδάτωση προκαλεί άμεσα στυτική δυσλειτουργία με αποτέλεσμα να χρειάζεται περαιτέρω σχετική έρευνα. 

Όταν ένα άτομο είναι αφυδατωμένο το σώμα του παράγει μεγαλύτερες ποσότητες του ενζύμου αγγειοτενσίνη 1, η οποία οδηγεί σε συστολή των αγγείων. Επίσης η παρουσία της αγγειοτενσίνης 2, η οποία παράγεται από την αγγειοτενσίνη 1 έχει συνδεθεί με τη σεξουαλική δυσλειτουργία σε μελέτες που έγιναν σε ζώα. Είναι αδιαφιλονίκητα πολύ σημαντικό τα ευρήματα αυτά να επιβεβαιωθούν και σε ανθρώπους.

Επιπρόσθετα η αφυδάτωση επηρεάζει και τη διάθεση του ατόμου. Επίσης μια μικρή μελέτη του 2011 έχει βρει ότι σχετίζεται με διαταραχή της μνήμης, αυξημένη ένταση και άγχος στους άνδρες. Η ψυχική κατάσταση ενός άνδρα, όμως, προφανώς κι έχει επίπτωση τόσο στη σεξουαλική του ορμή όσο και στη στυτική του λειτουργία. Σύμφωνα με τους ειδικούς το στρες, το άγχος, η κατάθλιψη και η νευρικότητα μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση της ΣΔ. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό οι αλλαγές στη διάθεση που σχετίζονται με την αφυδάτωση να οδηγούν στην εμφάνιση της ΣΔ.

Η αφυδάτωση λοιπόν μπορεί να επηρεάσει τη στυτική λειτουργία με διάφορους τρόπους. Είναι σημαντικό η σχετική έρευνα να ρίξει φως στις λεπτομέρειες και τους μηχανισμούς της επίδρασης. Εάν τεκμηριωθεί επιστημονικά η άμεση σχέση αφυδάτωσης και ΣΔ θα πρέπει να ενημερωθούν σχετικά τόσο οι επαγγελματίες υγείας όσο και οι ασθενείς ώστε να παρέχονται οι κατάλληλες οδηγίες και μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση στην αντιμετώπιση των στυτικών προβλημάτων. Τονίζεται ωστόσο ότι η αφυδάτωση είναι συνήθως μια προσωρινή κατάσταση και δεν είναι ο αποκλειστικός αιτιολογικός παράγοντας της ΣΔ. Σε κάθε περίπτωση εάν τα στυτικά προβλήματα του άνδρα επιμένουν θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια.

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης