Η κλειτορίδα με τις χιλιάδες νευρικές απολήξεις της είναι το σημείο που όταν διεγείρεται αποτελεί τη βασική πηγή σεξουαλικής ευχαρίστησης για πολλές γυναίκες. Για κάποιες, μάλιστα, ο ερεθισμός της κλειτορίδας είναι ο μόνος τρόπος για να φτάσουν σε κορύφωση. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η σεξουαλική απόλαυση είναι η κύρια λειτουργία της κλειτορίδας.
Η εξωτερική επιφάνεια της κλειτορίδας που ονομάζεται βάλανος είναι μια μικρή δομή ανάμεσα στο ηβικό οστό και τα μεγάλα χείλη. Η βάλανος βρίσκεται κάτω από μια πτυχή δέρματος, όμοια με την ακροποσθία του πέους, που ονομάζεται κλειτοριδική καλύπτρα. Οι περισσότερες κλειτορίδες δεν είναι ορατές κι εκτείνονται εσωτερικά προς τον κόλπο.
Οι κλειτορίδες διαφέρουν ως προς το μέγεθος, το σχήμα και τη θέση τους. Σε γενικές γραμμές, η κλειτοριδική βάλανος μοιάζει με μικρό κουμπί, σε κάποιες περιπτώσεις όμως είναι μικρότερη ή έχει μικρότερη επιφάνεια. Επίσης, κάποιες κλειτορίδες είναι λιγότερο κοντά στον κόλπο από άλλες.
Η κλειτοριδική καλύπτρα μπορεί να διαφέρει επίσης από γυναίκα σε γυναίκα. Κάποιες φορές καλύπτει ολόκληρη την κλειτοριδική βάλανο, κάποιες άλλες την αφήνει εκτεθειμένη. Δεν φτάνουν όλες οι γυναίκες σε οργασμό από τον ερεθισμό της κλειτορίδας. Σε κάποιες περιπτώσεις η κλειτορίδα είναι πολύ μικρή ή βρίσκεται πολύ μακριά από τον κόλπο, με αποτέλεσμα οι γυναίκες να δυσκολεύονται να φτάσουν στην κορύφωση. Το ίδιο αποτέλεσμα έχει μια μεγάλη καλύπτρα.
Μια γυναίκα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές της να φτάσει σε οργασμό δείχνοντας στον σύντροφό της ακριβώς πού βρίσκεται η κλειτορίδα της και με ποιο τρόπο προτιμά να ερεθιστεί. Μπορεί ο σύντροφος να χρειαστεί να τη διεγείρει από μια διαφορετική γωνία ή να δοκιμάσει έναν διαφορετικό τρόπο ερεθισμού, όπως είναι το στοματικό σεξ. Τα ζευγάρια μπορούν, επίσης, να δοκιμάσουν σεξουαλικές στάσεις που επιτρέπουν μεγαλύτερη κλειτοριδική διέγερση.
Κάποιες γυναίκες επιλέγουν την εναλλακτική του χειρουργείου κλειτοριδοπλαστικής, εάν θεωρούν ότι η καλύπτρα της κλειτορίδας είναι πολύ μεγάλη. Το χειρουργείο αυτό ενέχει κίνδυνους, όπως είναι ο πόνος και η λοίμωξη, και γι’ αυτό οι γυναίκες θα πρέπει να ζητούν τη γνώμη του ιατρού τους.
Πέρα από το μέγεθος, το σχήμα και τη θέση της κλειτορίδας υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι για τους οποίους μια γυναίκα μπορεί να έχει προβλήματα σχετικά με τον οργασμό, όπως είναι η κακή επικοινωνία μεταξύ των συντρόφων, τα προβλήματα της σχέσης και το άγχος. Η θεραπεία σεξουαλικών διαταραχών μπορεί να παρέχει στο ζευγάρι τα εργαλεία που χρειάζεται ώστε να συζητήσει τις σεξουαλικές του προτιμήσεις και ανάγκες. Ένας εκπαιδευμένος θεραπευτής μπορεί επίσης να προσφέρει ιδέες και στρατηγικές στους δύο συντρόφους, ώστε να βελτιώσουν τη σχέση τους. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι σημαντικό μια γυναίκα να κάνει και ατομική θεραπεία.

www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης