Πολλοί διαβητικοί εμφανίζουν νευροπάθεια, αθηροσκλήρυνση, φλεβική διαφυγή και χαμηλή τεστοστερόνη. Πρόκειται για καταστάσεις που ενδέχεται να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ).

Η νευροπάθεια είναι μια νευρική διαταραχή. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, όταν ένας άνδρας διεγείρεται σεξουαλικά, το μήνυμα διατρέχει το νευρικό του σύστημα για να δώσει το σήμα ενεργοποίησης της στυτικής λειτουργίας. Σε έναν άνδρα που υποφέρει από νευροπάθεια στο πέος, η μετάδοση του μηνύματος διακόπτεται και το όργανο δεν ανταποκρίνεται. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν γιατί ο διαβήτης οδηγεί σε νευροπάθεια. Κάποιοι πιστεύουν ότι τα μη φυσιολογικά επίπεδα πρωτεϊνών που προκαλούνται από τα υψηλά επίπεδα σακχάρου μπορεί να προκαλέσουν την καταστροφή των νεύρων. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί επίσης να επηρεάσουν τη μετάδοση του μηνύματος μέσω των νευρώνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αθηροσκλήρυνση είναι η σκλήρυνση ή πάχυνση του τοιχώματος των αρτηριών. Οι αρτηρίες παίζουν σημαντικό ρόλο στη στυτική λειτουργία, καθώς διαστέλλονται σαν απάντηση στον σεξουαλικό ερεθισμό κι επιτρέπουν την αυξημένη ροή του αίματος στο πέος. Οι φλέβες αντίστοιχα συστέλλονται, έτσι ώστε το αίμα να συγκρατηθεί μέσα στο πέος, μέχρι ο άνδρας να φτάσει σε εκσπερμάτιση. Η αθηροσκλήρυνση δυσχεραίνει τη ροή του αίματος στο πέος. Η σοβαρότητα της στυτικής δυσλειτουργίας εξαρτάται από τη σοβαρότητα της βλάβης στις αρτηρίες. Εάν η βλάβη είναι μεγάλη, τότε η ροή του αίματος προς το πέος μπορεί να μην επαρκεί για την επίτευξη μιας στύσης ικανής για συνουσία.

Η φλεβική διαφυγή εμφανίζεται όταν οι φλέβες του πέους δεν μπορούν να συγκρατήσουν το αίμα μέσα στο όργανο, ώστε να διατηρηθεί η σκληρότητα της στύσης. Το αίμα, λοιπόν, διαφεύγει προς το υπόλοιπο σώμα και η στύση χάνει τη σκληρότητά της. Η φλεβική διαφυγή μπορεί να προκληθεί από προβλήματα στον μαλακό μυϊκό ιστό, ο οποίος είναι απαραίτητο να χαλαρώσει για να επιτευχθεί η στύση. Ερευνητικά ευρήματα έχουν δείξει ότι οι διαβητικοί άνδρες έχουν λιγότερο μαλακό μυϊκό ιστό, ο οποίος μάλιστα δεν φτάνει πάντα στο κατάλληλο επίπεδο χαλάρωσης.

Ακόμη ένα συχνό πρόβλημα των διαβητικών ανδρών είναι η χαμηλή τεστοστερόνη. Η τεστοστερόνη είναι μια σεξουαλική ορμόνη που επηρεάζει τη σεξουαλική ορμή του άνδρα. Η ανεπάρκεια της τεστοστερόνης μπορεί να οδηγήσει σε στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία, το 35%-50% των διαβητικών ανδρών έχει ΣΔ. Το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη, Πέψης και Νεφρικών Νοσημάτων των ΗΠΑ αναφέρει ότι οι διαβητικοί άνδρες είναι δύο με τρεις φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν ΣΔ σε σύγκριση με τους μη διαβητικούς. Οι άνδρες με διαβήτη μπορεί επίσης να εμφανίσουν ΣΔ 10 με 15 χρόνια νωρίτερα σε σύγκριση με τους υγιείς.

Η ΣΔ στην περίπτωση των διαβητικών ανδρών θεωρείται μια επιπλοκή του διαβήτη, συχνά όμως η ΣΔ γίνεται αντιληπτή πριν από τον διαβήτη και μπορεί να λειτουργήσει ως προειδοποιητικό σημάδι. Για αυτόν τον λόγο είναι πολύ σημαντικό οι άνδρες που αντιμετωπίζουν στυτικά προβλήματα, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, να απευθυνθούν σε ειδικό.

andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης