Η αντιμετώπιση μιας σφιχτής ακροποσθίας θα πρέπει πάντα να γίνεται με την καθοδήγηση και τη φροντίδα ενός εξειδικευμένου επαγγελματία υγείας. Ο ιατρικός όρος για την αδυναμία έλξης της ακροποσθίας προς τα πίσω είναι φίμωση, ενώ η κατάσταση στην οποία η ακροποσθία έχει τραβηχτεί προς τα πίσω αλλά δεν μπορεί να αναταχθεί ονομάζεται παραφίμωση.
Τα νεαρά αγόρια γεννιούνται με φυσιολογική φίμωση. Καθώς όμως οι φυσικές προσκολλήσεις ανάμεσα στην εσωτερική επιφάνεια της ακροποσθίας και τη βάλανο αποδομούνται σταδιακά, τα αγόρια μαθαίνουν να έλκουν την ακροποσθία και να την επαναφέρουν στη θέση της στο πλαίσιο της εξερεύνησης των γεννητικών τους οργάνων. Συνήθως το έχουν καταφέρει μέχρι την ηλικία των 7, κάποια αγόρια όμως ενδέχεται να χρειάζονται περισσότερο χρόνο.
Η παθολογική φίμωση συμβαίνει σε έφηβους και ενήλικους άνδρες. Μπορεί να προκληθεί από μια σφιχτή ακροποσθία, από κακή υγιεινή, μόλυνση ή φλεγμονή. Κάποιες φορές μπορεί να προκληθεί και παραφίμωση.
Για τη θεραπεία της φίμωσης, ο ιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει μια κρέμα με στεροειδή που θα μαλακώσει την ακροποσθία και θα διευκολύνει την κίνησή της μπρος-πίσω. Η κρέμα συνήθως εφαρμόζεται στην άκρη της ακροποσθίας. Έπειτα από δύο εβδομάδες εφαρμογής της κρέμας θα πρέπει να ξεκινήσουν ήπιες ασκήσεις διάτασης της ακροποσθίας. Οι επαγγελματίες υγείας είναι σημαντικό να εκπαιδεύσουν τους γονείς ή κηδεμόνες των παιδιών ώστε να τις κάνουν σωστά.
Πιο σοβαρές περιπτώσεις φίμωσης ενδέχεται να απαιτούν περιτομή, μια διαδικασία στην οποία ολόκληρη η ακροποσθία ή μέρος της αφαιρείται χειρουργικά. Εάν αφαιρεθεί μέρος της ακροποσθίας, η υποτροπή της φίμωσης είναι πιθανή.
Ακόμη μία χειρουργική εναλλακτική είναι μια διαδικασία κατά την οποία πραγματοποιείται μια τομή στην ακροποσθία έτσι ώστε να χαλαρώσει. Δεν αφαιρείται κάποιο τμήμα της ακροποσθίας, αλλά διευκολύνεται η έλξη της προς τα πίσω και η επαναφορά της.

Στην περίπτωση της παραφίμωσης στην οποία η ακροποσθία δεν μπορεί να επανέλθει στη θέση της, ο ιατρός μετά τη χρήση ενός τοπικού αναισθητικού θα την επαναφέρει με τα χέρια του. Σημειώνεται ότι αυτό πρέπει να γίνει μόνο από εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας. Εάν η παραφίμωση είναι σοβαρή, μπορεί να χρειαστεί χειρουργείο. Τονίζεται ότι η παραφίμωση είναι μια επείγουσα κατάσταση που χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα ώστε να αποφευχθεί η νέκρωση του ιστού.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης