Πολλά άτομα με επιληψία είναι ικανά να απολαύσουν το σεξ χωρίς περιορισμούς, μπορεί όμως να έρθουν αντιμέτωπα με κάποιες προκλήσεις. Αρκετά συχνά εμφανίζονται  σεξουαλικές δυσλειτουργίες όπως είναι η απώλεια σεξουαλικής επιθυμίας, η αδυναμία να φτάσει το άτομο σε οργασμό, η στυτική δυσλειτουργία τους άνδρες, καθώς και η ανεπαρκής λίπανση του κόλπου στις γυναίκες.

Ορισμένα από τα παραπάνω προβλήματα μπορεί να συνιστούν παρενέργειες της αντιεπιληπτικής αγωγής. Κάποια από τα χορηγούμενα φάρμακα ενδέχεται να προκαλούν ένα αίσθημα κόπωσης στο άτομο στο βαθμό που να μην έχει διάθεση για σεξ, ενώ κάποια άλλα επηρεάζουν τα επίπεδα των σεξουαλικών ορμονών με αποτέλεσμα να έχουν αρνητική επίπτωση στη φυσιολογική διέγερση και στη σεξουαλική απόκριση. Η αντιεπιληπτική αγωγή μπορεί να έχει επίσης αρνητικές συνέπειες στην εμφάνιση του ατόμου, προκαλώντας αυξημένη τριχοφυΐα στο πρόσωπο και το σώμα, πρόσληψη ή απώλεια βάρους. Οι αλλαγές στην εμφάνιση μπορεί να επηρεάσουν την αυτοπεποίθηση του ατόμου και να το κάνουν να νιώθει λιγότερο επιθυμητό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα σεξουαλικά προβλήματα όμως που αντιμετωπίζουν τα άτομα με επιληψία δε σχετίζονται πάντα με την αγωγή που λαμβάνουν. Η επιληψία μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική υγεία καθώς μπορεί να προκαλέσει κόπωση, αλλαγές στις ορμόνες, κεφαλαλγίες και κατάθλιψη, παράγοντες δηλαδή που σχετίζονται με τη σεξουαλική λειτουργία.

Παράλληλα, το άγχος που συνδέεται με τη σεξουαλική δραστηριότητα  είναι συχνό στα άτομα με επιληψία καθώς πολλά από αυτά φοβούνται ότι το σεξ μπορεί να πυροδοτήσει μια επιληπτική κρίση.

Το θετικό είναι ότι τα περισσότερα σεξουαλικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με επιληψία είναι διαχειρίσιμα. Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει κανείς είναι να απευθυνθεί στον ειδικό ώστε να γίνει η κατάλληλη συνεκτίμηση φαρμάκου-δοσολογίας και παρενεργειών. Παράλληλα η στυτική δυσλειτουργία του άνδρα μπορεί να αντιμετωπισθεί με φαρμακευτικές ή μη φαρμακευτικές μεθόδους ενώ για την κολπική ξηρότητα στις γυναίκες μπορεί να συνταγογραφηθεί ένα καλό κολπικό λιπαντικό. Για τις αλλαγές στη σεξουαλική επιθυμία είναι καλό το άτομο να απευθυνθεί σε ενδοκρινολόγο, έναν ιατρό που εξειδικεύεται στη λειτουργία των ορμονών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια άλλη λύση είναι η συμβουλευτική υποστήριξη. Συχνά η κατάθλιψη, το άγχος και το στρες ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τη σεξουαλική υγεία. Στην περίπτωση αυτή η επίσκεψη στο σύμβουλο ή στον ειδικό μπορεί να βοηθήσουν  τα ζευγάρια με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αναφορικά με τη σεξουαλική δραστηριότητας και τη σχέση τους.

 Η ανοιχτή  συζήτηση με το σύντροφο σχετικά με τα σεξουαλικά προβλήματα της επιληψίας είναι πολύ σημαντική κι ενδέχεται να βοηθήσει στην αλληλοκατανόηση και την ουσιαστικότερη εγγύτητα των δυο συντρόφων. Στο πλαίσιο αυτό είναι χρήσιμο να τονισθεί η σημασία της ενημέρωσης τόσο των ασθενών όσο και των συντρόφων αναφορικά με το κατά πόσο υπάρχει ο κίνδυνος πυροδότησης μιας κρίσης από τη σεξουαλική πράξη. Η γνώση και η κατανόηση της επιληψίας μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη μείωση του άγχους. Οι σύντροφοι πρέπει να γνωρίζουν πως να διαχειριστούν μια επιληπτική κρίση ανεξάρτητα εάν αυτή συμβεί κατά τη διάρκεια του σεξ ή σε κάποια άλλη στιγμή.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, Πηγή: www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης