Μια πρόσφατη ανασκόπηση αποκάλυψε τη σημαντική επίδραση των διατροφικών συνηθειών ενός άνδρα στη σεξουαλική του υγεία. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι το μεταβολικό σύνδρομο και η παχυσαρκία συνδέονται με πολλά προβλήματα υγείας, όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο διαβήτης, θέλησαν να διερευνήσουν με ποιο τρόπο θα μπορούσε η διατροφή να επηρεάζει τη σεξουαλική υγεία των ανδρών.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσής τους δημοσιεύτηκαν στο «Sexual Medicine Reviews». Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στην επίδραση της διατροφής σε τρεις διαφορετικούς τομείς της ανδρικής σεξουαλικής υγείας: τη στυτική λειτουργία, τα επίπεδα ανδρογόνων και την ανδρική γονιμότητα. Επίσης, εξετάστηκαν τέσσερις διαφορετικοί τύποι διατροφής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– ο δυτικός, ο οποίος περιλαμβάνει κυρίως την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, γαλακτοκομικών, κατεργασμένων δημητριακών και τεχνητών σακχάρων, ενώ παράλληλά δεν καταναλώνονται αρκετά φρούτα, λαχανικά, ψαριά και δημητριακά ολικής άλεσης
– ο μεσογειακός τύπος, ο οποίος περιλαμβάνει την κατανάλωση ψαριών, μονοακόρεστων λιπαρών, φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών, οσπρίων και δημητριακών ολική άλεσης
– ο παλαιολιθικός τύπος διατροφής που περιλαμβάνει την κατανάλωση άλιπου κρέατος, φρούτων, λαχανικών και ξηρών καρπών καθώς και μια μικρότερη κατανάλωση σε δημητριακά, γαλακτοκομικά, ζάχαρη κι αλάτι
– ο χορτοφαγικός που περιλαμβάνει μικρή ή καθόλου κατανάλωση ζωικών προϊόντων ανάλογα με τον τύπο (vegetarian /vegan).

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι άνδρες με ΣΔ μπορούν να επωφεληθούν από τη μεσογειακή διατροφή καθώς φαίνεται ότι ο τύπος αυτός διατροφής βελτιώνει τη στυτική δυσλειτουργία βραχυχρόνια και περιορίζει την επιδείνωση της στυτικής λειτουργίας μακροχρόνια. Για τους παχύσαρκους και υπέρβαρους άνδρες η απώλεια βάρους ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καλύτερες στύσεις.
Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι δεν βρήκαν μελέτες που να συνδέουν τη διατροφή με τον υπογοναδισμό, αλλά εντόπισαν κάποιες που έχουν συσχετίσει τη διατροφή με τα επίπεδα ανδρογόνων. Πιο συγκεκριμένα βρήκαν ότι τα επίπεδα της τεστοστερόνης φαίνεται να αυξάνονται σε παχύσαρκους και υπέρβαρους άνδρες που υιοθετούν μια δίαιτα φτωχή σε λιπαρά και θερμίδες. Ωστόσο, οι άνδρες φυσιολογικού σωματικού βάρους, εάν υιοθετήσουν μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά, ενδέχεται να δουν τα επίπεδα τεστοστερόνης τους να μειώνονται. Οι συγγραφείς της ανασκόπησης, μάλιστα, τονίζουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καθοριστούν οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις της διατροφής στα επίπεδα τεστοστερόνης.

Αναφορικά με την ανδρική υπογονιμότητα τα αποτελέσματα της ανασκόπησης καταλήγουν στο ότι τα καλύτερα πρότυπα διατροφής σχετίζονται με καλύτερη ποιότητα σπέρματος, ενώ το δυτικό πρότυπο διατροφής όχι. Στο σημείο αυτό είναι σκόπιμο να διευκρινιστεί ότι η εκτίμηση των διατροφικών προτύπων διέφερε σε κάθε μελέτη, με αποτέλεσμα να μη δίνεται πάντα η δυνατότητα της άμεσης σύγκρισης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, καμία μελέτη δεν συνέκρινε την επίδραση των οργανικών τροφών με αυτή των μη οργανικών.

Τόσο τα ενδιαφέροντα ευρήματα της ανασκόπησης όσο και οι περιορισμοί της καθιστούν απαραίτητη τη συνέχιση της έρευνας για τον ακριβή καθορισμό του σημαντικού ρόλου της διατροφής στην ανδρική σεξουαλική υγεία με γνώμονα τόσο την πρόληψη όσο και τη διαχείριση των σεξουαλικών διαταραχών.

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης