Ο HPV, ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων, μεταδίδεται μέσω της δερματικής επαφής. Η λοίμωξη από τον HPV είναι η πιο συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη, αλλά ο ιός δεν μεταδίδεται μόνο μέσω της σεξουαλικής επαφής. Εκτιμάται ότι το 80% των ατόμων θα μολυνθεί από τον ιό κάποια στιγμή στη ζωή του. Το 90% των λοιμώξεων αυτών υποχωρεί τελείως χωρίς θεραπεία μέσα σε ένα διάστημα δύο ετών. Υπάρχουν ωστόσο και κάποια στελέχη του ιού που είναι υπεύθυνα για την εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών, όπως είναι ο καρκίνος.
Παράλληλα, ο ιός μπορεί να επηρεάσει την εγκυμοσύνη, είτε είναι ο άνδρας αυτός που έχει τη λοίμωξη είτε η γυναίκα. Πιο συγκεκριμένα, η λοίμωξη από HPV έχει βρεθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής.
Ιδιαίτερα στην περίπτωση των ατόμων που χρησιμοποιούν μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, η έρευνα δείχνει ότι τα ζευγάρια που φέρουν τον ιό μπορεί να έχουν περισσότερες δυσκολίες στην επίτευξη της σύλληψης και στη διατήρηση της εγκυμοσύνης μετά την υποβολή τους σε ενδομητρική σπερματέγχυση ή εξωσωματική γονιμοποίηση, σε σύγκριση με ζευγάρια που δεν φέρουν τον ιό.
Μια συστηματική ανασκόπηση του 2018 βρήκε ότι στις περιπτώσεις στις οποίες ο άνδρας έφερε τον HPV τα ποσοστά εγκυμοσύνης ήταν μειωμένα και ο κίνδυνος αποβολής αυξημένος. Σε μια μελέτη του 2016 βρέθηκε ότι οι γυναίκες που έφεραν τον ιό ήταν έξι φορές λιγότερο πιθανό να συλλάβουν μετά την υποβολή τους σε ενδομητρική σπερματέγχυση.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καλύτερος τρόπος μείωσης της πιθανότητας μετάδοσης του ιού είναι ο εμβολιασμός. Μια μελέτη, μάλιστα, έχει βρει μια θετική συσχέτιση ανάμεσα στον εμβολιασμό έναντι του HPV και σε υψηλότερα ποσοστά κυήσεων σε συνδυασμό με μειωμένα ποσοστά αποβολών, ακόμα και σε άτομα που είχαν ήδη προσβληθεί από τον ιό.

www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης