Τα σεξουαλικά προβλήματα που εμφανίζει ένας άνδρας με καρκίνο του προστάτη συχνά οφείλονται λιγότερο στον ίδιο τον καρκίνο και περισσότερο στις θεραπείες που λαμβάνει για την αντιμετώπισή του. 

Τα περισσότερα συμπτώματα καρκίνου του προστάτη σχετίζονται με προβλήματα στην ούρηση εξαιτίας της μεγέθυνσης του αδένα, η οποία μπορεί να εμποδίσει τη μεταφορά των ούρων μέσω της ουρήθρας και την έξοδό τους από το σώμα. Ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα συμπτώματα του ουροποιητικού δεν είναι αυτά που επηρεάζουν σημαντικά τη σεξουαλική ζωή του ατόμου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την άλλη, οι θεραπείες γα την αντιμετώπιση του καρκίνου, όπως είναι το χειρουργείο, η ορμονοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ). 

Ιδιαίτερα το χειρουργείο ριζικής προστατεκτομής ενέχει αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης στυτικής δυσλειτουργίας, καθώς μπορεί να βλάψει τα νεύρα που βρίσκονται κοντά στον αδένα κι ελέγχουν τη στυτική λειτουργία. Αυτού του τύπου το χειρουργείο συνήθως ενδείκνυται για άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας με επιθετικό καρκίνο του προστάτη και αυξημένες πιθανότητες αύξησης κι εξάπλωσης. Είναι πιθανό ωστόσο να επιλεγεί και από νεότερους άνδρες με καρκίνο του προστάτη. 

Σε αυτές τις περιπτώσεις συχνά διεξάγεται προστατεκτομή με διαχωρισμό νεύρων έτσι ώστε να προστατευτούν τα νεύρα που ελέγχουν τη στύση. Δυστυχώς όμως δεν είναι πάντα δυνατή η διεξαγωγή του χειρουργείου διαχωρισμού νεύρων, καθώς, ενώ μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ΣΔ, ενδέχεται να μην καθαρίσει επαρκώς όλο τον καρκινικό ιστό. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το χειρουργείο μπορεί να επιφέρει τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σεξουαλικής δυσλειτουργίας, αλλά και οι άλλες μέθοδοι αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτη ενδέχεται επίσης να επηρεάσουν τη σεξουαλική δραστηριότητα του άνδρα. Συγκεκριμένα στις θεραπευτικές επιλογές του καρκίνου του προστάτη που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ΣΔ περιλαμβάνονται:

-Η κρυοθεραπεία, η οποία πραγματοποιείται με τη χρήση καθετήρων για την κατάψυξη των καρκινικών  κυττάρων. 

-Η ακτινοθεραπεία

-Η βραχυθεραπεία, κατά την οποία οι χειρουργοί τοποθετούν ραδιενεργούς σπόρους μέσα στον αδένα.

-Η ορμονοθεραπεία

Η ορμονοθεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε στυτικά προβλήματα. Η θεραπεία αυτή περιλαμβάνει τη χορήγηση αντιανδρογόνων. Ενδέχεται επίσης να μειώσει το σεξουαλικό ενδιαφέρον και να βλάψει τη γονιμότητα του άνδρα. 

Κρίνεται επίσης σκόπιμο να σημειωθεί ότι η βραχυθεραπεία έχει μικρότερο κίνδυνο πρόκλησης ΣΔ σε σύγκριση με τους άλλους τύπους ακτινοθεραπείας. 

Όπως προαναφέρθηκε, σπανίως τα σεξουαλικά προβλήματα εμφανίζονται εξαιτίας του ίδιου του καρκίνου. Ο καρκίνος του προστάτη όμως επιφέρει ψυχολογικά προβλήματα, όπως έντονο άγχος κατά τη διάγνωση ή τη θεραπεία, τα οποία είναι συχνά υπεύθυνα για το μειωμένο σεξουαλικό ενδιαφέρον του άνδρα.

Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις μη επιθετικού, βραδέως εξελισσόμενου καρκίνου, οι άνδρες επιλεγούν τη συστηματική παρακολούθησή του χωρίς να υποβληθούν σε κάποια παρεμβατική θεραπεία. Αυτή η προσέγγιση είναι πολύ πιθανό να μην επιφέρει κανένα σεξουαλικό πρόβλημα στον άνδρα. 

Τέλος είναι σημαντικό να διευκρινιστούν οι διαφορές που κάποιες θεραπείες του καρκίνου του προστάτη ενδέχεται να επιφέρουν στον οργασμό και την εκσπερμάτιση. Για παράδειγμα, ένας άνδρας που έχει υποβληθεί σε ριζική προστατεκτομή μπορεί να έχει οργασμό, χωρίς όμως αυτός να συνοδεύεται από εκσπερμάτιση. Επίσης κάποιες χειρουργικές θεραπείες μπορεί να οδηγήσουν σε μια διαταραχή που λέγεται παλίνδρομη εκσπερμάτιση, κατά την οποία το σπέρμα επιστρέφει στην ουροδόχο κύστη αντί να εκτινάσσεται από την ουρήθρα. Άλλες θεραπείες ενδέχεται να έχουν αποτέλεσμα μικρότερο όγκο σπέρματος κατά την εκσπερμάτιση, ενώ η ορμονοθεραπεία μπορεί επίσης να μειώσει την αντιλαμβανόμενη ένταση του οργασμού. 

Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν πολλοί παράγοντες που σχετίζονται με τον καρκίνο του προστάτη και μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο ο άνδρας σκέφτεται κι αισθάνεται για το σεξ. Οι επαγγελματίες υγείας οφείλουν να βοηθήσουν τους ασθενείς να κατανοήσουν τους κινδύνους και να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις επιπτώσεις του καρκίνου στη ζωή τους.

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης