Ενώ τα νούμερα των εφηβικών κυήσεων έχουν αρχίσει να μειώνονται, υπάρχουν εκατομμύρια νέων περιπτώσεων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στους πληθυσμούς των νέων και των εφήβων. Οι ειδικοί τονίζουν ότι πολύ συχνά οι έφηβοι έχουν εγωκεντρικές συμπεριφορές καθώς και την πεποίθηση ότι οι ίδιοι είναι άφθαρτοι. Αυτό σε συνδυασμό με την παραπληροφόρηση και την πίεση από τους συνομήλικους μπορεί να οδηγήσει στην υιοθέτηση επικίνδυνων για την υγεία τους συμπεριφορών. Παράλληλα οι περισσότεροι επαγγελματίες υγείας ενώ συζητούν με τους εφήβους ζητήματα σχετικά με τη γενική υγειά διστάζουν να προσεγγίσουν τα ζητήματα της σεξουαλικής υγείας, του οικογενειακού προγραμματισμού και του σεξουαλικού προσανατολισμού.
Πολλές φάρες μάλιστα είναι δύσκολη η πρόσβαση των εφήβων στον επαγγελματία υγείας. Ιδιαίτερα όταν είναι απαραίτητη η συνοδεία τους από ενήλικα, οι έφηβοι να ανησυχούν σχετικά με την εμπιστευτικότητα και την εχεμύθεια του ειδικού. Για το λόγο αυτό όλο και περισσότεροι έφηβοι στρέφονται στο διαδίκτυο προκειμένω να πάρουν πληροφορίες για τη σεξουαλική τους υγεία. Το διαδίκτυο βρίθει πληροφοριών σχετικά με τη γενική και τη σεξουαλική υγεία, αλλά τόσο οι ειδικοί όσο και οι έφηβοι έχουν τις αμφιβολίες τους σχετικά με την ακρίβεια και την αξιοπιστία τους.

Μια νέα ανασκόπηση διερεύνησε τον τύπο πληροφόρησης που αναζητούν οι έφηβοι, το πώς χρησιμοποιούν της πληροφορίες, την αξιοπιστία των πληροφοριών και το βαθμό στον οποίο οι επαγγελματίες υγείας ενσωματώνουν την πληροφόρηση αυτή στην πρακτική τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εφήβων που αντλεί τις πληροφορίες από τον διαδίκτυο αλλά οι περισσότεροι εκφράζουν δυσπιστία ως προς την καταλληλότητα, την αξιοπιστία ή τη χρησιμότητα τους. Πολλοί μάλιστα εξαιτίας της σύγχυσης που τους προκάλεσαν οι πληροφορίες του διαδικτύου ζήτησαν τη γνώμη της οικογένειας, των φίλων ή των καθηγητών τους, ή συμβουλεύτηκαν επαγγελματίες υγείας, ανησυχώντας όμως για το απόρρητο των προσωπικών τους δεδομένων. Ακόμα πιο διστακτικοί στην αναζήτηση βοήθειας από επαγγελματίες υγείας ήταν οι έφηβοι μη ετεροφυλόφιλου σεξουαλικού προσανατολισμού.

Η ιατρική κοινότητα λοιπόν είναι σημαντικό να γνωρίζει τις διάφορες πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο σχετικά με τη γενική και τη σεξουαλική υγεία, έτσι ώστε οι επαγγελματίες υγείας να είναι σε θέση να προτείνουν στους εφήβους τις κατάλληλες ιστοσελίδες. Οι ιστοσελίδες αυτές θα μπορούσαν να προσφέρουν ένα επιπλέον υλικό και να δώσουν τα κατάλληλα ερεθίσματα για να γίνουν περισσότερες ερωτήσεις στον ειδικό και οι έφηβοι να λάβουν ολοκληρωμένη, έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση.

Tο άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης