Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, το να έχει κανείς έναν αισιόδοξο σύντροφο μπορεί να τον βοηθήσει στη διατήρηση του επιπέδου των γνωστικών του λειτουργιών με την αύξηση της ηλικίας.  

Συγκεκριμένα ερευνητές από το Michigan State University βρήκαν ότι έχοντας μια αισιόδοξη άποψη για τη ζωή ένα άτομο μπορεί να ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη σωματική και νοητική υγεία του/της συντρόφου του. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι μάλιστα τέτοια η ισχύς της αισιοδοξίας που μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων προβλημάτων υγείας, όπως είναι η έκπτωση της νοητικής λειτουργίας, η άνοια και η νόσος Alzheimer. Πρόκειται για ένα εύρημα ιδιαίτερα σημαντικό εάν ληφθεί υπόψη ότι οι πιο βιομηχανικές κοινωνίες του δυτικού κόσμου γηράσκουν. Σύμφωνα μάλιστα με έγκυρες πηγές, στις ΗΠΑ  ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 65 και άνω άγγιξε τα 52 εκατομμύρια το 2018 και προβλέπεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2060. 

Παράλληλα στις ΗΠΑ 5,8 εκατομμύρια άτομα ζουν με νόσο του Alzheimer. Πρόκειται για την πιο συχνή μορφή άνοιας από την οποία εκτιμάται ότι προσβάλλεται ένα άτομο κάθε 65 δευτερόλεπτα.  

Είναι, λοιπόν, πολύ μεγάλο το κίνητρο των επιστημόνων να εντοπίσουν τους προγνωστικούς δείκτες της έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών. Η πρόσφατη μελέτη βρήκε ότι το επίπεδο των γνωστικών λειτουργιών καθώς η ηλικία του ατόμου αυξάνεται σχετίζεται με τον/τη σύντροφό του και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται και προσδοκά το μέλλον. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 4.457 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, τα οποία συμμετείχαν ήδη σε μια μεγάλη έρευνα 8 ετών για την υγεία και τη συνταξιοδότηση.Το βασικό εύρημα της μελέτης ήταν η συσχέτιση ανάμεσα στον γάμο με ένα αισιόδοξο άτομο και την πρόληψη της έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών. Με ποιον τρόπο όμως μπορεί η αισιοδοξία να βοηθήσει τη νοητική υγεία του συντρόφου μακροπρόθεσμα; 

Οι ερευνητές εξηγούν ότι οι αισιόδοξοι άνθρωποι συνήθως ζουν μια πιο υγιή και δραστήρια ζωή. Επιλέγουν μια υγιεινή διατροφή, ασκούνται τακτικά και αποφεύγουν ανθυγιεινές συνήθειες, όπως είναι η χρήση αλκοόλ και ουσιών. Οι αισιόδοξοι άνθρωποι επιλέγουν τον υγιεινό τρόπο ζωής όχι μόνο για να δουν άμεσα αποτελέσματα στην υγεία τους, αλλά και γιατί έτσι αποκτούν έναν έλεγχο στην καθημερινότητά τους και  συνήθως διατηρούν τις υγιεινές τους επιλογές. Αυτές μάλιστα αποτελούν παράδειγμα για τους συντρόφους, οι οποίοι συχνά ακολουθούν τον ίδιο τρόπο ζωής. 

Η σχετική έρευνα μάλιστα έχει δείξει ότι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να περιορίσει σημαντικά τον κίνδυνο άνοιας. Αντιθέτως οι ανθυγιεινές επιλογές κατά τη νεότητα και τη μέση ηλικία σε συνδυασμό με κάποιους γενετικούς παράγοντες θεωρούνται οι πιο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου έκπτωσης της γνωστικής λειτουργίας, οι οποίοι όμως μπορούν να προληφθούν. 

Με λίγα λόγια, η καλή σωματική υγεία που προάγεται μέσω των υγιεινών επιλογών και η πρόληψη των σοβαρών ασθενειών σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών. Το πιο ενδιαφέρον όμως εύρημα είναι αυτό που δείχνει ότι η αισιοδοξία μπορεί να αποτελέσει προγνωστικό παράγοντα της υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής.  

Παρόλο που η αισιοδοξία θεωρείται ένα κληρονομούμενο χαρακτηριστικό, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα έχουν τη δύναμη να αλλάξουν την προσωπικότητά τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ιδιαίτερα μετά από μεγάλα γεγονότα ζωής. Υπάρχει επίσης προκαταρκτική μελέτη που υποστηρίζει ότι η αισιοδοξία μπορεί να ενισχυθεί μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις. Οι συγγραφείς της μελέτης μάλιστα επισημαίνουν ότι το σημαντικό στην αισιοδοξία είναι η αίσθηση του ατόμου ότι έχει τον έλεγχο της ζωής και ότι η έκβαση θα είναι θετική. Ίσως, λοιπόν, αντί να γίνονται προσπάθειες ενίσχυσης της αισιοδοξίας, θα πρέπει να γίνονται προσπάθειες για την ενίσχυση του εσωτερικού κέντρου ελέγχου.  

Υπάρχει επίσης και το ερώτημα του πώς κανείς ενθαρρύνει τον/τη σύντροφό του να ζήσει πιο υγιεινά. Πολλές φορές ο τρόπος μπορεί να μην είναι ο κατάλληλος και να έχει επιπτώσεις στη σχέση. Το κλειδί είναι οι δυο σύντροφοι να βρουν τον τρόπο να παρακινούν ο ένας τον άλλο ώστε να ζουν καλά και να περιφρουρούν την υγεία και την ευεξία τους.  

Πηγή: andrologia.gr 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης