Σε γενικές γραμμές το σεξ συνιστά ένα ζήτημα ταμπού για πολλούς, οι οποίοι συνήθως αποφεύγουν οποιαδήποτε συζήτηση σχετίζεται με αυτό. Ιδιαίτερα όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη σεξουαλική υγεία, όπως είναι η στυτική δυσλειτουργία, η πρόωρη εκσπερμάτιση, η κάμψη του πέους και η δυσκολία στην επίτευξη οργασμού, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα. Τα άτομα νιώθουν ντροπή και αμηχανία να συζητήσουν το πρόβλημά τους, γίνονται ευάλωτα, εύθικτα κι ευερέθιστα. Εάν όμως δεν μπορεί κάποιος να συζητήσει το σεξουαλικό του πρόβλημα με τον σύντροφό του, στην πραγματικότητα δυσκολεύεται να το αποδεχτεί και άρα να το ελέγξει.

Οι ειδικοί προτείνουν έξι σημαντικά βήματα, ώστε το άτομο να αντιμετωπίσει την ανασφάλειά του, να αναλάβει το πρόβλημά του, να το ελέγξει και να μιλήσει για αυτό στον/στη σύντροφό του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1. Είναι σημαντικό να ξέρει κάποιος από πριν τι είναι αυτό που θέλει να πει και πώς. Οι λέξεις έχουν μεγάλη δύναμη και ανακινούν πολλά συναισθήματα, ενώ παράλληλα είναι συνήθως απρόβλεπτο το τι μπορούν να προκαλέσουν. Υπάρχει, όμως, τρόπος κάποιος να ελέγξει την επίδραση των λέξεων. Πρώτα απ’ όλα είναι σημαντικό να πάρει τον χρόνο του προκειμένου να μιλήσει για τη σεξουαλική του υγεία. Δεν χρειάζεται να βιαστεί, αλλά να το κάνει όσο το δυνατό πιο αβίαστα και φυσικά, έτσι ώστε αυτή η αίσθηση να περάσει και στον/στη σύντροφο. Στη συνέχεια είναι απαραίτητη η χρήση των λέξεων με τρόπο όσο το δυνατό πιο ξεκάθαρο για να περιγράψει το άτομο τις ανησυχίες του. Αυτό είναι το σημείο που συνήθως είναι περισσότερο φορτισμένο και προκαλεί άγχος. Εάν το άτομο έχει προετοιμάσει τον τρόπο με τον οποίο θα μιλήσει και τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσει, το άγχος συνήθως μειώνεται και η συζήτηση είναι πιο εύστοχη.

2. Δεν πρέπει να χάνεται η αυθεντικότητα. Η προετοιμασία μπορεί να είναι πολύ σημαντική για την καλή έκβαση της συζήτησης, αλλά είναι απαραίτητο το άτομο να διατηρήσει την αυθεντικότητά του, να παραμείνει ανοιχτό κα ειλικρινές.

3. Το πιο βασικό βήμα είναι το άτομο να πάρει την πρωτοβουλία και να μην αφήνει πια τα ταμπού να το σταματούν. Η επικοινωνία είναι το «κλειδί» μιας λειτουργικής σχέσης. Είναι σημαντικό κάποιος να πάρει την απόφαση να μιλήσει για τη σεξουαλική του υγεία, να ανακτήσει τον έλεγχο και να διαμορφώσει τις συνθήκες ώστε να αισθάνεται πιο άνετα για να ξεκινήσει τη συζήτηση. Καλό είναι να επιλεγεί ένα μέρος ασφαλές και ουδέτερο, όπου και οι δύο σύντροφοι θα είναι ήρεμοι και συγκεντρωμένοι ο ένας στον άλλο. Σε κάθε περίπτωση το άτομο που θα μιλήσει θα νιώσει μεγάλη ανακούφιση εάν φύγει από πάνω του το βάρος που συνδέεται με το ζήτημα της σεξουαλική υγείας. Παράλληλα, όχι μόνο θα ενδυναμώσει την ειλικρίνεια και την εμπιστοσύνη στη σχέση του, αλλά θα δώσει και στον/στη σύντροφο την ευκαιρία να το υποστηρίξει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

4. Είναι καλύτερο να μην υποθέτει κάποιος ότι γνωρίζει τι σκέφτεται ο /η σύντροφός του. Η ανατροφοδότηση είναι απαραίτητη για τη λειτουργία μιας σχέσης. Δεν πρέπει, λοιπόν, κάποιος να περιμένει ότι μπορεί να γνωρίζει τη σκέψη του αγαπημένου του προσώπου, αν δεν του επιτρέψει να τη μοιραστεί μαζί του. Αν κάποιος προσπαθεί να μαντέψει, τότε η κρίση του θα επηρεαστεί περισσότερο από τα δικά του συναισθήματα και όχι από την αυθεντική αντίδραση του συντρόφου. Συχνά μάλιστα, εάν υπάρχει αίσθημα ντροπής, άγχος ή αμηχανίας, θα αναζητούνται στη συμπεριφορά του συντρόφου όλα αυτά τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν αυτά τα συναισθήματα. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει επίγνωση της κατάστασης και αντί να επιλέγεται η σιωπή να προτιμάται η απευθείας ερώτηση προς τον σύντροφο σχετικά με το τι σκέφτεται και πώς νιώθει. Εάν παρατηρηθεί κάποιος μορφασμός, καλό είναι να μην ερμηνευτεί βιαστικά ως αρνητική αντίδραση. Αντίθετα, είναι πολύ βοηθητικό να αναζητεί κάποιος ανατροφοδότηση όποτε νιώθει ότι τη χρειάζεται.

5. Πολύ βασικό είναι, επίσης, να μην κρίνεται βιαστικά και άμεσα η αντίδραση του/της συντρόφου. Χρειάζεται χρόνος. Είναι φυσιολογικό, όταν κάποιος μιλάει για θέματα που τον κάνουν ευάλωτο, όπως είναι η σεξουαλική υγεία, να έχει ανάγκη της άμεσης επιβεβαίωσης από το άτομο στο οποίο απευθύνεται. Είναι όμως απολυτά ανθρώπινο και κατανοητό ο άλλος να χρειάζεται χρόνο για να επεξεργαστεί τις νέες πληροφορίες. Αν και δύσκολο λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό το άτομο να δώσει έναν εύλογο χρόνο στο/ στη σύντροφό του και να εστιάσει στο γεγονός ότι κατάφερε να πει αυτό που ήθελε και να κερδίσει τους βαθμούς ελευθερίας που συνδέονται με αυτό.

6. Τέλος, είναι σημαντικό το ζήτημα της σεξουαλικής υγείας να επανέρχεται τακτικά στη συζήτηση. Δεν χρειάζεται να γίνεται συνεχώς αναλυτική συζήτηση, αλλά καλό είναι να μην παραλείπονται οι ερωτήσεις ενδιαφέροντος που σχετίζονται κυρίως με την καθημερινή ζωή και βοηθούν τόσο τη λειτουργία της σχέσης όσο και στο να μην καταλήξει ξανά το ζήτημα της σεξουαλικής υγείας ένα ταμπού.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης