Το σεξ απαιτεί συντονισμό ορμονών, νευροδιαβιβαστών, φυσιολογικών αλλαγών, σκέψεων και συναισθημάτων. Τόσο τα συνταγογραφούμενα φάρμακα όσο και οι ουσίες που λαμβάνονται στο πλαίσιο της διασκέδασης μπορούν να αλλάξουν πολλές πτυχές αυτής της διαδικασίας. Για παράδειγμα, τα αντιψυχωσικά φάρμακα μπορούν να αλλάξουν τα επίπεδα ορμονών, ειδικά στους άνδρες, προκαλώντας σεξουαλικά προβλήματα. Σε μια μελέτη του 2018 στην οποία συμμετείχαν 180 άτομα με διαταραχή χρήσης ουσιών, οι σεξουαλικές παρενέργειες ήταν συχνές. Οι συμμετέχοντες έκαναν χρήση αλκοόλ, κάνναβης, κοκαΐνης και οπιούχων και όλες οι παραπάνω ουσίες συνδέθηκαν με σεξουαλικές παρενέργειες.

Μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους τα ναρκωτικά είναι πιθανό να επηρεάσουν τη σεξουαλική ζωή ενός ατόμου περιλαμβάνουν:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Λίμπιντο: Τα ναρκωτικά μπορούν να αλλάξουν τη λίμπιντο ενός ατόμου. Μπορεί να κάνουν κάποιον να θέλει σεξ πιο συχνά ή λιγότερο συχνά. Θα μπορούσαν επίσης να έχουν απρόβλεπτες επιπτώσεις στη λίμπιντο. Αυτό θα εξαρτηθεί από το άτομο, την ουσία που παίρνει και πολλούς άλλους παράγοντες, όπως η δόση και η συχνότητα της χρήσης.

• Σωματική διέγερση: Ανεξάρτητα από το εάν ένα άτομο επιθυμεί το σεξ, τα ναρκωτικά μπορούν να επηρεάσουν τη σωματική διέγερση. Για παράδειγμα, μπορεί να επηρεάσουν την κολπική λίπανση ή να οδηγήσουν σε σεξουαλική δυσλειτουργία. Μια μελέτη διαπίστωσε μάλιστα ότι η χρήση μιας ουσίας για την ενίσχυση της στυτικής λειτουργίας θα μπορούσε να προκαλέσει εξάρτηση , οδηγώντας σε στυτική δυσλειτουργία όταν το άτομο δεν τη χρησιμοποιεί.

• Οργασμός και σεξουαλική ευχαρίστηση: Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συχνά ναρκωτικά για να αυξήσουν την ευχαρίστηση και να διευκολύνουν τον οργασμό κατά τη διάρκεια του σεξ. Ωστόσο, ορισμένα φάρμακα μπορεί επίσης να κάνουν πιο δύσκολο τον οργασμό. Το αλκοόλ και τα οπιοειδή, για παράδειγμα, μπορεί να καθυστερήσουν την εκσπερμάτιση. Ένα άτομο μπορεί να το αντιληφθεί ως θετικό ή αρνητικό, ανάλογα με τους σεξουαλικούς του στόχους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Ανάληψη σεξουαλικού κινδύνου: Τα άτομα μπορεί να αναλάβουν περισσότερους σεξουαλικούς κινδύνους όταν βρίσκονται υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να το αντιληφθούν ως θετικό όταν τα φάρμακα μειώνουν τις αναστολές ή το άγχος. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις, ορισμένες δυνητικά επιβλαβείς σεξουαλικές συμπεριφορές μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε σεξουαλική επίθεση, σεξουαλική κακοποίηση και σεξουαλικές πρακτικές που θα μπορούσαν να έχουν αρνητικά αποτελέσματα.

Τα ναρκωτικά λοιπόν μπορούν να κάνουν το σεξ περισσότερο ή λιγότερο ευχάριστο και οι επιπτώσεις τους μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου, ειδικά εάν ένα άτομο γίνει εξαρτημένο. Τα ναρκωτικά ενδέχεται επίσης να επηρεάσουν την ικανότητα κάποιου να θυμάται το σεξ, να συναινεί στο σεξ ή να επικοινωνεί για το σεξ. Καθώς ένα άτομο εξαρτάται από τα ναρκωτικά για το σεξ, μπορεί να διαπιστώσει ότι τα συνηθισμένα σεξουαλικά του συναισθήματα και συμπεριφορές αλλάζουν. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εξαρτηθούν από ναρκωτικά για να απολαύσουν το σεξ ή ως στρατηγική αυτοθεραπείας για τη διαχείριση σεξουαλικών προβλημάτων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σεξουαλική δυσλειτουργία, ακόμη και όταν ένα άτομο δεν χρησιμοποιεί πλέον ναρκωτικά. Παράλληλα ορισμένα φάρμακα, όπως τα οπιοειδή, μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη σεξουαλική υγεία. Το 2016 μάλιστα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) προειδοποίησε ότι ορισμένα οπιοειδή μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα ορμονών του φύλου, οδηγώντας σε στυτική δυσλειτουργία, απώλεια περιόδου και στειρότητα.

Μια μελέτη του 2021 επισημαίνει βασικούς τρόπους με τους οποίους τα ναρκωτικά μπορούν να επηρεάσουν τη λήψη σεξουαλικών  αποφάσεων, όπως:

• Τα ναρκωτικά μπορεί να αλλάξουν τους σεξουαλικούς κανόνες και τις προσδοκίες ενός ατόμου.

• Τα ναρκωτικά μπορεί να κάνουν πιο δύσκολη τη συναίνεση στο σεξ ή τη συμμετοχή σε συζητήσεις σχετικά με τη συγκατάθεση.

• Τα ναρκωτικά μπορεί να κάνουν πιο δύσκολη την επικοινωνία της συγκατάθεσης, τόσο προφορικά όσο και μη.

Η μελέτη του 2018 για άτομα με διαταραχές χρήσης ουσιών συμφωνεί με αυτά τα ευρήματα. Τα μισά από τα άτομα που συμμετείχαν  ανέφεραν ότι τα ναρκωτικά αύξησαν τη συμπεριφορά που θα μπορούσε να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις. Οι χρήστες γάμμα-υδροξυβουτυρικού (GHB) ανέφεραν τόσο αύξηση στη σεξουαλική ευχαρίστηση όσο και δυνητικά επικίνδυνη συμπεριφορά μεγαλύτερη από αυτή άλλων ομάδων.

Οι διαταραχές χρήσης ουσιών είναι ιατρικό πρόβλημα και όχι ηθική ή προσωπική αποτυχία. Ένα άτομο με διαταραχή χρήσης ουσιών χρειάζεται έναν συνδυασμό ιατρικής θεραπείας για τη διαχείριση των συμπτωμάτων στέρησης και ψυχολογικής υποστήριξης για να αναπτύξει νέες δεξιότητες αντιμετώπισης και να αντισταθεί στις παρορμήσεις. Η θεραπεία λοιπόν μπορεί να περιλαμβάνει συνδυασμό θεραπείας, ιατρικής αποτοξίνωσης, ιατρικής φροντίδας για τυχόν υποκείμενες παθήσεις, αλλαγές στον τρόπο ζωής και αποφυγή εθιστικών ουσιών. Εκτός από τη θεραπεία για διαταραχές κατάχρησης ουσιών, τα άτομα που χρησιμοποιούν ναρκωτικά για να κάνουν σεξ μπορεί επίσης να χρειαστούν θεραπεία για τη σεξουαλική δυσλειτουργία. Ένας γιατρός ή ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό της υποκείμενης αιτίας του προβλήματος και στη βελτίωση της σεξουαλικής εμπειρίας ενός ατόμου.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης