Μελέτη αναφέρει πως οι περισσότερες μορφές άσκησης φαίνεται να έχουν ελάχιστη σχέση με την ποιότητα ή την ποσότητα σπέρματος, αλλά οι άνδρες που κάνουν ποδήλατο τουλάχιστον 5 ώρες την εβδομάδα έχουν λιγότερο και μειωμένης κινητικότητας σπέρμα από τους άνδρες που δεν αθλούνται.
Έρευνα σε αθλητές έχει συνδέσει την ποδηλασία με τα γεννητικά ή ουρολογικά προβλήματα και τις διαταραχές στο σπέρμα, αναφέρει η Λώρεν Γουάιζ του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, που ήταν επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο «Γονιμότητα και στειρότητα» και συνεχίζει:«Παρ’ όλ’ αυτά, δεν είμαστε σίγουροι αν θα βρούμε σύνδεση σε δείγμα ανδρών που ασχολούνται πιο ήπια με σωματική δραστηριότητα» αναφέρει στο Reuters, προειδοποιώντας πως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πούμε πως η συχνή ποδηλασία προκάλεσε αυτά τα προβλήματα στο σπέρμα.

Προηγούμενη έρευνα κατέδειξε πως οι επαγγελματίες αθλητές μπορεί να έχουν θέματα με το σπέρμα τους. Αλλά η μελέτη έλεγξε τη σχέση μεταξύ της υγείας του σπέρματος και της άσκησης σε 2.200 άνδρες που επισκέπτονταν κλινικές γονιμότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάθε άνδρας παρείχε δείγμα σπέρματος και απάντησε σε ερωτήσεις για τη γενικότερη υγεία τους και τη σωματική δραστηριότητα.

Αφού έγινε έλεγχος για χρήση πολυβιταμινών, και αντίστοιχος έλεγχος το σωματικό βάρος, την αρτηριακή πίεση, την επιλογή εσωρούχων κι άλλες μεταβλητές, οι ερευνητές βρήκαν πως οι άνδρες που γυμνάζονταν τακτικά- ακόμα κι έντονα- δεν ήταν περισσότερο πιθανό να έχουν προβλήματα με την ποιότητα ή την ποσότητα του σπέρματός τους σε σχέση με τους άνδρες που δεν ασκούνταν.
Όμως όταν οι ερευνητές έλεγξαν για συγκεκριμένους τύπους άσκησης, είδαν πως οι άνδρες που είπαν πως έκαναν τουλάχιστον πέντε ώρες την εβδομάδα ποδήλατο είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν χαμηλό αριθμό και σχετικά χαμηλής κινητικότητας σπερματοζωάρια.

Από τους άνδρες που δεν αθλούνταν τακτικά, το 23% είχε χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων- αλλά το ίδια αποτελέσματα είχε και το 31% αυτών που έκαναν ποδήλατο τουλάχιστον 5 ώρες την εβδομάδα.
Περίπου το 40% των τακτικών ποδηλατών είχαν χαμηλό αριθμό καλής κινητικότητας σπερματοζωαρίων, έναντι του 27% των ανδρών που δεν αθλούνταν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τραυματισμοί ή η άνοδος της θερμοκρασίας στο όσχεο μπορεί να εξηγούν τη σχέση μεταξύ της ποδηλασίας και της υγείας του σπέρματος, λέει η Γουάιζ.

Επίσης σημείωσε πως ήταν πιθανό οι άνδρες που πήραν μέρος στην μελέτη να μην ήταν αντιπροσωπευτικό δείγμα του γενικού πληθυσμού, καθώς όλοι προσέρχονταν σε κλινική γονιμότητας κι επομένως είναι πιθανότερο να έχουν προβλήματα με το σπέρμα τους.

Περισσότερες μελέτες είναι απαραίτητες για να αναπαραγάγουν τις διαπιστώσεις μας πριν αυτές θεωρηθούν ορθές.

Πηγή: Reuters, andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης