Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ) επηρεάζει όλο και περισσότερους άνδρες καθώς μεγαλώνουν σε ηλικία. Σε πολλές περιπτώσεις προκαλεί συμπτώματα από το ουροποιητικό, τα οποία έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ανδρών. Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη BPH είναι σημαντικό να συζητήσουν με τον ιατρό τους τις θεραπευτικές του επιλογές.

Οι πιο σημαντικές  συμβουλές των ειδικών για την ανακούφιση από τα συμπτώματα είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Η αποφυγή φαρμάκων που δυσκολεύουν την ούρηση, όπως είναι τα αντισταμινικά. Κάποιες φόρες μπορεί να είναι βοηθητικό ο άνδρας να προγραμματίζει τις επισκέψεις του στην τουαλέτα προκειμένου να κενώνει την ουροδόχο κύστη του  πριν να νιώσει την έντονη ανάγκη για αυτό.
  • Η αποφυγή καφεΐνης, αλκοόλ και πικάντικου φαγητού.
  • Η καθημερινή εκτέλεση ασκήσεων ενδυνάμωσης του πυελικού εδάφους με σκοπό την ενίσχυση των μυών που ελέγχουν τη ροή των ούρων.

Επισημαίνεται επίσης ότι  η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, η τακτική φυσική δραστηριότητα, καθώς και η  υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής πλούσιας σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, βοηθούν την πρόληψη εμφάνισης συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. 

Τέλος είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο προληπτικός έλεγχος του προστάτη πέρα από τον καρκίνο του προστάτη μπορεί να εντοπίσει και την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη σε πρώιμο στάδιο. Η πρώιμη διάγνωση διευκολύνει την έγκαιρη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη εάν αυτό είναι απαραίτητο. Ο προληπτικός έλεγχος του προστάτη καλό είναι να αρχίζει νωρίς όταν ο άνδρας είναι 40-50 ετών. 

Η ΚΥΠ δεν είναι καρκίνος και πολλά άτομα δε χρειάζονται καθόλου θεραπεία. Κάποια άλλα μπορεί να χρειάζονται παραπάνω από μία παρεμβάσεις ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να είναι απαραίτητη για την αποφυγή της υποτροπής των συμπτωμάτων. Σε κάθε περίπτωση εάν ένας άνδρας έχει συμπτώματα ή έχει διαγνωστεί με ΚΥΠ θα πρέπει να ακολουθήσει τις οδηγίες και τις συμβουλές του ιατρού του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης