Στις σεξουαλικές λειτουργίες που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας άνδρας περιλαμβάνονται και οι δυσκολίες στην εκσπερμάτιση. Πολλές φορές ένας άνδρας μπορεί να παρουσιάζει διαταραχές στην εκσπερμάτιση ενώ δεν έχει κανένα πρόβλημα με τη στυτική του λειτουργία. Σε γενικές γραμμές οι διαταραχές εκσπερμάτισης διακρίνονται σε έξι κατηγορίες:
– Πρόωρη εκσπερμάτιση. Η εκσπερμάτιση λαμβάνει χωρά πολύ σύντομα, σε κάποιες περιπτώσεις πριν ακόμα τη διείσδυση του πέους στον κόλπο, χωρίς το βουλητικό έλεγχο του άνδρα και πριν ο ίδιος ή η σύντροφος το επιθυμήσουν. Αυτό μπορεί να ισχύει συνεχώς σε κάθε επαφή από τη πρώτη σεξουαλική επαφή ενός άνδρα, οπότε μιλάμε για πρωτογενή πρόωρη εκσπερμάτιση ή να ξεκίνησε σε κάποια στιγμή της ζωής του ενώ ήταν ήδη σεξουαλικά ενεργός οπότε μιλάμε για δευτερογενή πρόωρη εκσπερμάτιση.
Εκτιμάται ότι το 1/3 των ανδρών έρχεται κάποια στιγμή στη ζωή του αντιμέτωπο με την πρόωρη εκσπερμάτιση, αλλά μόνο το 10% αντιμετωπίζει τόσο μεγάλο βαθμό δυσφορίας ώστε να ζητήσει βοήθεια.
– Καθυστερημένη εκσπερμάτιση. Στην περίπτωση αυτή ο άνδρας χρειάζεται περισσότερο χρόνο από όσο θα ήθελε προκειμένω να φτάσει στην εκσπερμάτιση, ακόμα κι αν έχει καλή στύση και διέγερση. Μπορεί επίσης να είναι πρωτογενής ή δευτερογενής, ανάλογα με το εάν ο άνδρας είχε φυσιολογική εκσπερμάτιση στο παρελθόν. Εκτιμάται ότι το 1%-4% των ανδρών έχουν καθυστερημένη εκσπερμάτιση. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι άνδρες με καθυστερημένη εκσπερμάτιση μπορεί να δυσκολεύονται στην εκσπερμάτιση κατά τη διάρκεια της συνουσίας, αλλά όχι κατά τον αυνανισμό.

– Ανεσταλμένη εκσπερμάτιση. Ο άνδρας με ανεσταλμένη εκσπερμάτιση δεν καταφέρνει να φτάσει σε εκσπερμάτιση. Το πρόβλημα μπορεί να προκύπτει σε κάθε σεξουαλική επαφή ή μόνο κάτω από ορισμένες περιστάσεις. Συνήθως αποτελεί έντονο στρεσογόνο παράγοντα για το ζευγάρι, αλλά ωστόσο λίγα είναι τα ζευγάρια που αναζητούν βοήθεια πριν φτάσει η σχέση τους σε κρίσιμο σημείο μέσα από τις διαρκείς ματαιώσεις.

– Παλίνδρομη εκσπερμάτιση. Στην περίπτωση αυτή ο άνδρας δε φαίνεται ότι φτάνει σε εκσπερμάτιση, καθώς το σπέρμα κατευθύνεται προς την ουροδόχου κύστη και τελικά η έξοδός του από το σώμα γίνεται μέσω των ούρων. Δεν είναι επιβλαβής, αλλά μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα στα ζευγάρια που θέλουν να τεκνοποιήσουν.
– Η αντιλαμβανόμενη μείωση της ποσότητας του σπέρματος. Εδώ οι άνδρες αντιλαμβάνονται ότι η ποσότητα του σπέρματος κατά την εκσπερμάτιση είναι μικρότερη σε σύγκριση με παλαιότερα.
– Η μειωμένη δύναμη της εκσπερμάτισης. Συμβαίνει όταν το σπερματικό υγρό εκτοξεύεται με μικρότερη δύναμη απ΄ ότι στο παρελθόν.
Στην πραγματικότητα με εξαίρεση την πρόωρη εκσπερμάτιση, οι διαταραχές εκσπερμάτισης δεν έχουν ευρέως μελετηθεί, ωστόσο, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο The Journal of Sexual Medicine διαφώτισε τα ερωτήματα σχετικά με τη συχνότητα εμφάνισης της καθυστερημένης εκσπερμάτισης, της ανεσταλμένης εκσπερμάτισης , της αντιλαμβανομένης μείωσης του όγκου εκσπερμάτισης καθώς και της μείωσης της δύναμης της εκσπερμάτισης.
Οι Αμερικανοί επιστήμονες συγκέντρωσαν πληροφορίες από 988 άνδρες με διαταραχές εκσπερμάτισης.
Το 88% των ανδρών ανέφεραν αντιλαμβανομένη μείωση του όγκου εκσπερμάτισης , το 81% ανέφερε μειωμένη δύναμη εκσπερμάτισης, το 62% είχε καθυστερημένη εκσπερμάτιση, και το 37% ανέφερε ανεσταλμένη εκσπερμάτιση. Παράλληλα, το 88% των ανδρών που συμμετείχαν στη μελέτη είχε πάνω από μια διαταραχές εκσπερμάτισης.
Είναι πολύ σημαντικό οι άνδρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την εκσπερμάτιση να συμβουλεύονται τον ειδικό που εμπιστεύονται.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης