Οι διαταραχές εκσπερμάτισης συμβαίνουν όταν ένας άνδρας παρουσιάζει προβλήματα στην εκσπερμάτιση ενώ είναι σε πλήρη διέγερση. Σε γενικές γραμμές διακρίνονται σε έξι κατηγορίες:

• Πρόωρη εκσπερμάτιση (ΠΕ): Εμφανίζεται όταν ο άνδρας φθάνει στην εκσπερμάτιση πριν αυτό να είναι επιθυμητό από τον ίδιο ή τη σύντροφο. Αυτό μπορεί να συμβαίνει συνεχώς από την πρώτη σεξουαλική επαφή του άνδρα (πρωτογενής ΠΕ) ή έπειτα από μια περίοδο φυσιολογικής σεξουαλικής λειτουργίας (δευτερογενής ΠΕ). Εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 1/3 των ανδρών εμφανίζει ΠΕ κάποια στιγμή στη ζωή του, αλλά μόνο το 10% βιώνει τόσο μεγάλη δυσφορία ώστε να αναζητήσει επαγγελματική βοήθεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Καθυστερημένη εκσπερμάτιση (ΚE): Όταν ένας άνδρας έχει ΚΕ, φθάνει σε εκσπερμάτιση αργότερα από το επιθυμητό, ακόμα κι αν είναι σε πλήρη διέγερση. Η ΚΕ μπορεί επίσης να είναι πρωτογενής ή δευτερογενής κι εμφανίζεται στο 1%-4% των ανδρών. Σε κάποιες περιπτώσεις οι άνδρες με ΚΕ δεν μπορούν να φθάσουν σε εκσπερμάτιση κατά τη συνουσία, αλλά το καταφέρνουν με τον αυνανισμό.

•Ανεσταλμένη εκσπερμάτιση: Οι άνδρες που υποφέρουν από ανεσταλμένη εκσπερμάτιση δεν φθάνουν καθόλου σε εκσπερμάτιση. Μπορεί να συμβαίνει σε κάθε σεξουαλική επαφή, είτε περιστασιακά υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

• Παλίνδρομη εκσπερμάτιση: Όταν παρουσιάζεται παλίνδρομη εκσπερμάτιση, το σπέρμα επιστρέφει πίσω στην ουροδόχο κύστη και εξέρχεται από το σώμα κατά την ούρηση. Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση δεν είναι βλαπτική, αλλά μπορεί να δυσκολέψει τα ζευγάρια που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Μείωση του αντιλαμβανομένου όγκου εκσπερμάτισης: Συμβαίνει όταν οι άνδρες παρατηρούν μικρότερη ποσότητα σπέρματος κατά την εκσπερμάτιση σε σύγκριση με το παρελθόν.

• Μειωμένη δύναμη εκσπερμάτισης: Όταν το σπέρμα εκτινάσσεται με λιγότερη δύναμη, σε σύγκριση με το παρελθόν.

Πέρα από την ΠΕ οι διαταραχές της εκσπερμάτισης δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς. Ωστόσο, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2015 στο «The Journal of Sexual Medicine» έριξε φως στα ερωτήματα σχετικά με τη συχνότητα εμφάνισης της ΚΕ, της ανεσταλμένης εκσπερμάτισης, του αντιλαμβανομένου μικρότερου όγκου εκσπερμάτισης και της μειωμένης δύναμης εκσπερμάτισης.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες συνέλεξαν πληροφορίες από 988 άνδρες με διαταραχές εκσπερμάτισης. Το 88% των ανδρών είχε αντιληφθεί μειωμένο όγκο σπέρματος κατά την εκσπερμάτιση, ενώ το 81% είχε μειωμένη δύναμη εκσπερμάτισης. Το 62% εμφάνισε καθυστερημένη εκσπερμάτιση και το 37% ανεσταλμένη εκσπερμάτιση. Τα ποσοστά αυτά εκτιμήθηκαν σε άνδρες με διαγνωσμένα προβλήματα εκσπερμάτισης και δεν μπορούν να γενικευτούν στον γενικό πληθυσμό. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη μελέτη βρέθηκε ότι το 88% των συμμετεχόντων είχε πάνω από μια διαταραχή εκσπερμάτισης. Σε κάθε περίπτωση η ανάδειξη των υψηλών ποσοστών μπορεί να ενθαρρύνει τους άνδρες με προβλήματα εκσπερμάτισης να ζητήσουν τη βοήθεια ειδικού.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης