Ως φίμωση χαρακτηρίζεται η κατάσταση κατά την οποία η ακροποσθία είναι πολύ σφιχτή και δεν μπορεί να τραβηχτεί ώστε να αποκαλυφθεί η βάλανος του πέους. Η αδυναμία έλξης της ακροποσθίας είναι φυσιολογική στα αγόρια 2-6 ετών και σε αυτές τις ηλικίες οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν για φίμωση, εκτός κι αν υπάρχει πόνος, οίδημα ή δυσκολία κατά την ούρηση.

Η παραφίμωση από την άλλη χαρακτηρίζεται από αδυναμία επαναφοράς της ακροποσθίας στην αρχική της θέση μετά από προηγούμενη έλξη της. Συνοδεύεται από οίδημα και πόνο στη βάλανο του πέους. Η παραφίμωση είναι πιο σοβαρή κατάσταση από τη φίμωση και απαιτεί επείγουσα ιατρική παρέμβαση για τη μείωση του πόνου και του οιδήματος και την αποκατάσταση της ροής του αίματος στο πέος. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η φίμωση μπορεί να είναι είτε φυσιολογική είτε παθολογική. Ως φυσιολογική περιγράφεται η ακροποσθία που είναι σφιχτή από τη γέννηση του αγοριού και υποχωρεί συνήθως στην ηλικία των 6 ή των 7. Η παθολογική φίμωση συνήθως προκαλείται από λοίμωξη, φλεγμονή ή ανάπτυξη του ουλώδους ιστού.Πιο συγκεκριμένα στους αιτιολογικούς παράγοντες της παθολογικής φίμωσης περιλαμβάνονται:

  • Η βαλανίτιδα, η φλεγμονή δηλαδή της βαλάνου η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια σφιχτή ακροποσθία σε συνδυασμό με επώδυνη ούρηση και άλλα συμπτώματα. Ορισμένα άτομα ενδέχεται να εμφανίσουν μια παχύρευστη λευκή έκκριση κάτω από την ακροποσθία.
  • Η βαλανοποσθίτιδα, μια φλεγμονή που επηρεάζει τόσο τη βάλανο όσο και την ακροποσθία και μπορεί να προκληθεί από διάφορα αίτια συμπεριλαμβανομένης και της μυκητίασης. Όλες οι λοιμώξεις μπορούν  να οδηγήσουν στην ανάπτυξη ουλώδους ιστού ο οποίος συμβάλλει σε μια πιο σφιχτή ακροποσθία.

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις:

Κάποιες σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε σφιχτή ακροποσθία και δυσφορία στην περιοχή. Οι σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις που ευθύνονται συχνότερα για την ανάπτυξη φίμωσης είναι ο έρπης των γεννητικών οργάνων,η γονόρροια και η σύφιλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δερματικά προβλήματα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν μια φίμωση περιλαμβάνουν:

Το έκζεμα, το οποίο είναι αρκετά συχνό και χαρακτηρίζεται από ξηρότητα και απολέπιση της επιδερμίδας, καθώς  και κόκκινα σημάδια που προκαλούν κνησμό.

Τον απλό λειχήνα, ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα που έχει την εικόνα μικρών επίπεδων γυαλιστερών πλακών.

Τον σκληρό ατροφικό λειχήνα ο οποίος προκαλεί την εμφάνιση μικρών λευκών πλακών στην ακροποσθία και τη βάλανο του πέους ενώ παράλληλα μπορεί να ευθύνεται γα τη δημιουργία ουλώδους ιστού.

Την ψωρίαση, ένα αυτοάνοσο νόσημα το οποίο χαρακτηρίζεται από ερυθηματολεπιδώδεις βλατίδες

Η αύξηση της ηλικίας μπορεί επίσης να οδηγήσει στην ανάπτυξη φίμωσης καθώς το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του.

Αναφορικά με την παραφίμωση μια από τις βασικές αιτίες είναι οι τραυματισμοί του πέους, όπως είναι αυτοί που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων. Άλλες αιτίες της παραφίμωσης είναι η φίμωση, η λοίμωξη, η έλξη της ακροποσθίας για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ή η έλξη της με απότομο και βίαιο τρόπο.

Η παραφίμωση μπορεί επίσης να προκληθεί και από ιατρικό χειρισμό, όταν ο επαγγελματίας υγείας δεν μπορεί να επαναφέρει την ακροποσθία στην αρχική της θέση μετά την εξέταση του οργάνου. Η παραφίμωση πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα για την πρόληψη περαιτέρω επιπλοκών.

Οι άνδρες είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση τόσο της φίμωσης όσο και της παραφίμωσης. Επίσης για την πρόληψη της φίμωσης είναι σημαντικό ο άνδρας να υιοθετεί με συνέπεια μια πρακτική καλής υγιεινής καθώς και να εφαρμόζει τεχνικές έκτασης της ακροποσθίας.

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης