Προσπαθήστε να εντοπίσετε μια ομάδα βοήθειας 12 βημάτων στην περιοχή σας και να ενημερωθείτε. Υπάρχουν πολλά βιβλία για τον εθισμό και τα περισσότερα είναι πολύ χρήσιμα. Αναζητήστε μια συνάντηση με έναν θεραπευτή ο οποίος ειδικεύεται ή είναι πιστοποιημένος για τη θεραπεία του σεξουαλικού εθισμού. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεστε είναι κακές συμβουλές εάν εσείς ή κάποιος δικός σας έχει τέτοιο πρόβλημα. Υπάρχουν επίσης εντατικά προγράμματα τριών ημερών που επισπεύδουν τη διαδικασία αποκατάστασης. Εάν έχετε αυτοκτονικές τάσεις – ή έχετε καλή ασφάλιση και οικονομική άνεση – υπάρχει η δυνατότητα να νοσηλευτείτε σε κάποια κλινική όπου θα μείνετε για 15 έως 30 (ή περισσότερες) ημέρες. Αυτή η διαδικασία θα περιλαμβάνει ομαδική θεραπεία, εκπαίδευση, ομάδες στήριξης 12 βημάτων και ατομική συμβουλευτική.

Ο εξαρτημένος από το σεξ χρειάζεται βοήθεια. Αν το άτομο προσπαθήσει να ξεφύγει μόνο του, η αποτυχία είναι η μεγαλύτερη πιθανότητα γι ‘αυτό και τους αγαπημένους τους. Θυμηθείτε, οι εθισμοί όλων των τύπων δεν επηρεάζουν μόνο τον εξαρτημένο. Εάν αμφιβάλλετε ότι ο σεξουαλικός εθισμός είναι πραγματικός, δοκιμάστε να ρωτήσετε τον/την σύζυγο ενός εξαρτημένου από το σεξ ή των παιδιών του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο βιβλίο Partners: Healing from His Addiction οι γυναίκες των εξαρτημένων από το σεξ ολοκλήρωσαν μια έρευνα. Τρία σημαντικά συμπεράσματα προέκυψαν: το 82% των γυναικών συζύγων βίωσε κλινική κατάθλιψη. Το 75% υπέφερε από μειωμένη αυτοεκτίμηση και το 62% κατέφυγε στο φαγητό για παρηγοριά. Το πιο δύσκολο κομμάτι της δουλειάς ενός θεραπευτή είναι να ακούει τον πόνο και την καταστροφή που έχει δημιουργήσει ένας εθισμένος από το σεξ για τον σύντροφό του.

Είναι συχνά πολύ χρήσιμο για τον σύζυγο (άντρα ή γυναίκα) να πάρει επαγγελματική βοήθεια. Υπάρχουν ομάδες υποστήριξης όπως η COSA και η SANON. Αντιμετωπίζουν τον αντίκτυπο του σεξουαλικού εθισμού στον ή στη σύζυγο. Λόγω της δυσκολίας εύρεσης τοπικών ομάδων υποστήριξης, οι τηλεφωνικές ομάδες είναι μια δημοφιλής επιλογή.

Οι σύζυγοι δεν είναι οι μόνοι που επηρεάζονται από τον σεξουαλικό εθισμό. Πολύ συχνά χρειάζεται θεραπεία και για τα παιδιά που μεγαλώνουν με έναν γονέα εξαρτημένο από το σεξ. Οι μελέτες δείχνουν ότι αυτά τα παιδιά ανακαλύπτουν τον εθισμό του γονέα τους, κατά μέσο όρο, μεταξύ έξι και δέκα ετών. Γνωρίζουν επίσης το είδος των συμπεριφορών στις οποίες εμπλέκεται ο εθισμένος γονέας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι πραγματικός ο σεξουαλικός εθισμός; Όταν τέθηκε το ερώτημα σε πανεπιστημιακές σχολές σχεδόν 20 χρόνια πριν, περίπου το 20% το θεώρησε πραγματικό. Σήμερα, είναι περίπου στο 80%. Ως πολιτισμός, ειδικά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η εξάρτηση από το σεξ φαίνεται για αυτό που πραγματικά είναι – ένας εθισμός. Οι ψυχολόγοι γνωρίζουν ότι ο εθισμός σεξ είναι πραγματικός. Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι η ανάκαμψη από τον σεξουαλικό εθισμό είναι εφικτή.

Πηγή: Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης