Εάν χρησιμοποιηθεί σωστά, το αντισυλληπτικό χάπι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό. Αν συνυπολογιστεί όμως το ανθρώπινο σφάλμα κατά τη χρήση του, εκτιμάται ότι για κάθε 100 γυναίκες που το παίρνουν οι 6-12 θα μείνουν έγκυες μέσα σε διάστημα ενός έτους.

Τα αντισυλληπτικά χάπια ωστόσο δεν προστατεύουν από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ενώ παράλληλα μπορεί να έχουν ορισμένες παρενέργειες. Στο σημείο αυτό κρίνεται σκόπιμο να σημειωθεί ότι τα αντισυλληπτικά ενδέχεται να χορηγούνται και για άλλους ιατρικούς λόγους πέρα από την πρόληψη της εγκυμοσύνης. Οι 10 πιο συχνές παρενέργειες των αντισυλληπτικών είναι: 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1. Σταγονοειδής αιμόρροια μεταξύ δύο εμμηνορρυσιών

Συνήθως εμφανίζεται στους τρεις μήνες μετά την έναρξη λήψης του αντισυλληπτικού. Κατά τη διάρκεια της αιμόρροιας το χάπι είναι ακόμα αποτελεσματικό αρκεί να λαμβάνεται σωστά και να μην παραλείπονται δόσεις. Εάν μια γυναίκα έχει αιμόρροια στο μέσο του κύκλου για 5 ή περισσότερες ημέρες ή εάν η ροή του αίματος είναι πολύ μεγάλη για τρεις ή περισσότερες ημέρες, θα πρέπει να απευθυνθεί στον ιατρό της. Η αιμορραγία αυτή μπορεί να συμβαίνει διότι η μήτρα προσαρμόζεται σε ένα λεπτότερο ενδομήτριο ή γιατί το σώμα προσαρμόζεται σε διαφορετικά επίπεδα ορμονών.

2. Ναυτία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάποιες γυναίκες έχουν την εμπειρία μιας ήπιας ναυτίας όταν ξεκινούν το χάπι, αλλά το σύμπτωμα συνήθως υποχωρεί μετά από λίγο. Η λήψη του χαπιού μαζί με τροφή ή πριν τον ύπνο ενδέχεται να βοηθήσει. Εάν η ναυτία είναι σοβαρή ή επιμένει για πάνω από 3 μήνες, η γυναίκα θα πρέπει να ζητήσει ιατρική βοήθεια.

3. Ευαισθησία των μαστών

Τα αντισυλληπτικά χάπια ενδέχεται να προκαλέσουν ευαισθησία στους μαστούς, καθώς και αύξηση του μεγέθους τους. Η ευαισθησία υποχωρεί συνήθως μερικές εβδομάδες μετά την έναρξη της αντισυλληπτικής αγωγής. Εάν μια γυναίκα εντοπίσει κάποιο εξόγκωμα στον μαστό της ή έχει επίμονο ή σοβαρό πόνο, θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον γιατρό της. Για την ανακούφιση της ευαισθησίας συστήνονται η μείωση της πρόσληψης καφεΐνης και αλατιού, καθώς και η επιλογή ενός υποστηρικτικού στηθόδεσμου.

4. Πονοκέφαλοι και ημικρανίες

Οι ορμόνες που εμπεριέχονται στα αντισυλληπτικά ενδέχεται να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης κεφαλαλγίας και ημικρανιών. Χάπια με διαφορετικούς τύπους ή δόσεις ορμονών ενδέχεται να προκαλέσουν διαφορετικά συμπτώματα. Η χρήση ενός χαπιού που περιλαμβάνει μικρή ορμονική δόση ενδέχεται να περιορίσει τους πονοκεφάλους. Συνήθως τα συμπτώματα σταδιακά υποχωρούν αλλά, εάν οι πονοκέφαλοι είναι μεγάλης έντασης, θα πρέπει να αναζητηθεί η συμβουλή του ειδικού.

5. Πρόσληψη βάρους

Οι κλινικές μελέτες δεν έχουν βρει στατιστικά σημαντική σχέση ανάμεσα στη χρήση των αντισυλληπτικών και τις διακυμάνσεις του βάρους. Ωστόσο η κατακράτηση υγρών είναι συχνή, ιδιαίτερα στην περιοχή των μαστών και των γοφών. Σύμφωνα με μια πρόσφατη ανασκόπηση, οι περισσότερες μελέτες έχουν βρει μια μέση αύξηση βάρους μικρότερη  των 2 κιλών στους 6 ή στους 12 μήνες λήψης αντισυλληπτικών χαπιών που περιείχαν μόνο προγεστίνη. Τονίζεται όμως ότι κάποιοι τύποι ορμονικής αντισύλληψης έχουν συνδεθεί με μειωμένη μυϊκή μάζα. 

6. Αλλαγές στη διάθεση

Οι σχετικές μελέτες δείχνουν ότι τα αντισυλληπτικά χάπια ενδέχεται να επηρεάσουν τη διάθεση και να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καταθλιπτικών συμπτωμάτων ή άλλων συναισθηματικών αλλαγών.

7. Απουσία περιόδου

Ακόμα κι εάν η χρήση του δισκίου γίνει σωστά, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί η περίοδος να μην έρθει. Στους παράγοντες που συνδέονται με την απουσία περιόδου περιλαμβάνονται το στρες, η ασθένεια, τα ταξίδια, οι ορμονικές διαταραχές και οι ανωμαλίες του θυρεοειδή. Εάν η γυναίκα χάσει μια περίοδο ή εάν η ροή του αίματος είναι ελάχιστη ενώ παίρνει το χάπι, θα πρέπει να κάνει ένα τεστ εγκυμοσύνης πριν ξεκινήσει την επόμενη καρτέλα χαπιών.

8. Μειωμένη  libido

Η ορμόνη ή οι ορμόνες που περιλαμβάνονται στο αντισυλληπτικό χάπι ενδέχεται να επηρεάσουν τη σεξουαλική ορμή της γυναίκας. Εάν η μειωμένη  libido επιμένει κι ενοχλεί τη γυναίκα, θα πρέπει να το συζητήσει με τον γιατρό της. Σε κάποιες περιπτώσεις το χάπι μπορεί να αυξήσει τη libido, για παράδειγμα, απομακρύνοντας ανησυχίες σχετικά με την εγκυμοσύνη και μειώνοντας τα επώδυνα συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, την ενδομητρίωση και τα ινομυώματα μήτρας. 

9. Αλλαγές στις κολπικές εκκρίσεις

Μπορεί να οφείλονται σε αύξηση ή μείωση της λίπανσης του κόλπου ή σε μια αλλαγή  της φύσης της έκκρισης. Εάν υπάρχει κολπική ξηρότητα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα λιπαντικό προϊόν. Σε κάθε περίπτωση οι αλλαγές στις κολπικές εκκρίσεις συνήθως δεν σηματοδοτούν κάποιο πρόβλημα, αν και οι αλλαγές στο χρώμα ή τη μυρωδιά ενδέχεται να αποτελούν ένδειξη λοίμωξης. Εάν οι αλλαγές αυτές προκαλούν ανησυχία στη γυναίκα, καλό θα είναι να τις συζητήσει με τον γιατρό της.

10. Αλλαγές στους οφθαλμούς

Οι ορμονικές αλλαγές που επιφέρει η λήψη του αντισυλληπτικού χαπιού έχουν συνδεθεί με μια πάχυνση του κερατοειδούς χιτώνα του ματιού, η οποία έχει σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης οφθαλμικών νοσημάτων αλλά μπορεί, για παράδειγμα, να δυσχεράνει την τοποθέτηση των φακών επαφής. Ο γυναίκες που φορούν φακούς επαφής θα πρέπει να συμβουλευτούν τον οφθαλμίατρο τους.

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης