Υπάρχουν πολλές αλλαγές στον τρόπο ζωής που οι άνδρες μπορούν να υιοθετήσουν προκειμένου να βελτιώσουν τη σεξουαλική τους λειτουργία. Πολλές από αυτές αξίζουν πράγματι την προσπάθεια, καθώς πέρα από τη στυτική λειτουργία ωφελούν επίσης τη γενική υγεία κι ευεξία.
 
Προτού ένας άνδρας αρχίσει να σκέφτεται σε ποιες αλλαγές του τρόπου ζωής πρέπει να προχωρήσει, είναι καλό να θυμηθεί τον ρόλο που παίζει η καλή ροή του αίματος στην επίτευξη και διατήρηση μιας στύσης ικανής για συνουσία.
 
Όταν ένας άνδρας διεγείρεται σεξουαλικά, οι αρτηρίες του πέους διαστέλλονται και ο μαλακός μυϊκός ιστός χαλαρώνει. Το αποτέλεσμα είναι το πέος να γεμίζει με αίμα, γεγονός που δίνει στη στύση τη σκληρότητά της.
 
Συχνά η στυτική δυσλειτουργία συμβαίνει όταν υπάρχουν προβλήματα στη ροή του αίματος. Πολλές, μάλιστα, από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής που προτείνονται από τους ειδικούς δρουν σε αυτό το επίπεδο αυξάνοντας τη ροή του αίματος. Υπάρχουν, ωστόσο, κι άλλοι παράγοντες που εμπλέκονται στην εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας, όπως είναι η βλάβη των νεύρων.
 
Μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές που μπορεί να υιοθετήσει ο άνδρας είναι η τακτική φυσική άσκηση, η οποία έχει βρεθεί ότι βελτιώνει τη στυτική λειτουργία. Η άσκηση βοηθά την καλή ροή του αίματος σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου και του πέους. Η σχετική έρευνα έχει δείξει ότι οι άνδρες που είναι φυσικά δραστήριοι έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας. Ωστόσο, οι άνδρες θα πρέπει να συμβουλευτούν τον ιατρό τους πριν ξεκινήσουν ένα συστηματικό πρόγραμμα άσκησης για να διασφαλίσουν ότι ο τύπος της άσκησης που έχουν επιλέξει είναι ο κατάλληλος για αυτούς.
 
Εξίσου σημαντική είναι η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Η παχυσαρκία μπορεί να καταστρέψει τα αιμοφόρα αγγεία που επιτρέπουν τη ροή του αίματος προς το πέος για την επίτευξη της στύσης. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες που έχουν αυξημένο βάρος έχουν περισσότερα στυτικά προβλήματα που μπορεί να υποχωρήσουν μετά την απώλεια των περιττών κιλών. Η απώλεια βάρους μπορεί επίσης να βοηθήσει τη στυτική λειτουργία, μειώνοντας τη φλεγμονή, αυξάνοντας την τεστοστερόνη, αντιμετωπίζοντας την κατάθλιψη κι ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση.
 
Η διακοπή του καπνίσματος είναι, επίσης, πολύ σημαντική για την ενίσχυση της στυτικής λειτουργίας. Επιστημονικά ευρήματα έχουν δείξει ότι οι άνδρες που καπνίζουν είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία από τους μη καπνιστές. Η πιθανότητα αυξάνεται όσο αυξάνεται ο αριθμός των τσιγάρων. Οι άνδρες που διακόπτουν το κάπνισμα συχνά παρατηρούν σημαντική βελτίωση στη στυτική τους λειτουργία.
 
Παράλληλα, πολύ σημαντική είναι η υιοθέτηση ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου, όπως είναι αυτό της μεσογειακής διατροφής, το οποίο έχει βρεθεί ότι μπορεί να βελτιώσει τη στυτική λειτουργία σε κάποιους άνδρες. Η διατροφή αυτή είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και ελαιόλαδο. Η σχετική έρευνα έχει δείξει ότι οι άνδρες χωρίς στυτική δυσλειτουργία είναι πιο πιθανό να καταναλώνουν πολλά φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ψάρι και δημητριακά ολικής αλέσεως.
 
Πολλές φορές η στυτική δυσλειτουργία είναι αποτέλεσμα ενός σοβαρού προβλήματος υγείας, όπως είναι ο διαβήτης. Πολλοί άνδρες με διαβήτη αντιμετωπίζουν στυτικά προβλήματα, καθώς το υψηλό σάκχαρο αίματος μπορεί να καταστρέψει τα αιμοφόρα αγγεία, τα νεύρα και τον στυτικό ιστό. Στους διαβητικούς άνδρες τα αιμοφόρα αγγεία είναι πιο ευαίσθητα στην ανάπτυξη αθηρωματικών πλακών, με αποτέλεσμα τη σκλήρυνση και στένωση των αρτηριών και τη δυσκολία του αίματος να μεταφερθεί προς το πέος για την επίτευξη στύσης. Η καταστροφή των νεύρων ή αλλιώς νευροπάθεια μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην αποστολή σήματος από τον εγκέφαλο στο πέος, έτσι ώστε ο σεξουαλικός ερεθισμός να καταγράφεται σε εγκεφαλικό επίπεδο, αλλά το μήνυμα να μη φτάνει στο πέος. Το υψηλό σάκχαρο αίματος μπορεί, επίσης, να επηρεάσει την παραγωγή των χημικών ουσιών και νευροδιαβιβαστών που χρειάζονται για τη στύση, όπως είναι το νιτρικό οξείδιο. Άλλες ουσίες που σχετίζονται με τον διαβήτη ενδέχεται να προκαλούν σκλήρυνση του στυτικού ιστού και να οδηγούν σε προβλήματα όπως είναι η φλεβική διαφυγή. Όταν υπάρχει φλεβική διαφυγή, η στύση δεν μπορεί να διατηρηθεί γιατί το αίμα δεν συγκρατείται στο πέος.
 
Άλλη μια αιτία της στυτικής δυσλειτουργίας είναι η υπέρταση, η οποία επίσης επηρεάζει τη ροή του αίματος. Η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης είναι πολύ σημαντική, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι κάποιες φορές τα φάρμακα που χορηγούνται για αυτό μπορεί επίσης να επηρεάσουν τη στυτική λειτουργία. Φαίνεται ότι τα παλαιότερα αντιυπερτασικά φάρμακα, όπως είναι τα διουρητικά και οι βήτα αποκλειστές, είναι πιο πιθανό να έχουν σεξουαλικές παρενέργειες σχετικά με τα νεότερα. Ο άνδρας θα πρέπει να αποφασίσει σε συνεργασία με τον ιατρό του σχετικά με την κατάλληλη αγωγή για αυτόν.
 
Έχει, επίσης, βρεθεί σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και της στυτικής δυσλειτουργίας, αν και δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο εάν η μία κατάσταση προκαλεί απευθείας την άλλη. Η κατάθλιψη μπορεί να δημιουργήσει στυτικά προβλήματα, αλλά και τα στυτικά προβλήματα μπορεί να επιφέρουν κατάθλιψη. Σε κάθε περίπτωση, η διαχείριση της κατάθλιψης μπορεί να βελτιώσει τη στυτική λειτουργία. Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί όμως ότι συχνά τα αντικαταθλιπτικά έχουν ως παρενέργεια τη στυτική δυσλειτουργία. Ένας άνδρας, λοιπόν, μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσει διαφορετικές αγωγές και με την καθοδήγηση του ιατρού του να καταλήξει στην καλύτερη για αυτόν θεραπεία.
 
Σε μια φινλανδική μελέτη ανδρών ηλικίας 55-75 βρέθηκε ότι όσοι είχαν σεξουαλικές επαφές λιγότερο συχνά από μία φορά την εβδομάδα είχαν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία σε σχέση με αυτούς που είχαν επαφές μία φορά εβδομαδιαίως. Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα προστατεύει έναντι της στυτικής δυσλειτουργίας.
 
Τέλος, οι άνδρες αναβάτες ποδηλάτου θα πρέπει να προσέχουν ώστε να μην πιέζεται το περίνεό τους (η περιοχή ανάμεσα στο όσχεο και τον πρωκτό) στο κάθισμα. Η πίεση μπορεί να διακόψει την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή και να προκαλέσει σεξουαλικές δυσκολίες. Είναι σημαντικό, επίσης, να μη χρησιμοποιούν μυτερές σέλες, να προσαρμόζουν το κάθισμα ώστε η πίεση στο περίνεο να είναι η μικρότερη δυνατή και τέλος να περιορίσουν τον χρόνο τους πάνω στο ποδήλατο.
 

www.andrologia.gr

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης