Σύμφωνα με ερευνητικά ευρήματα από το πανεπιστήμιο του Keele στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα στυτικά προβλήματα μπορούν να αποτελέσουν προγνωστικό παράγοντα της ουρικής αρθρίτιδας. Πρόκειται για μια επώδυνη μορφή αρθρίτιδας που συνήθως προσβάλει το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν για ένα μέσο διάστημα 10 ετών 48 000 άνδρες. Κάποιοι από αυτούς έπασχαν από ουρική αρθρίτιδα και κάποιοι ήταν υγιείς. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης οι άνδρες που είχαν ουρική αρθρίτιδα ήταν 31% πιο πιθανό να αναφέρουν στυτική δυσλειτουργία σε σύγκριση με τους υγιείς. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημαντικό είναι επίσης το εύρημα σύμφωνα με το οποίο τα στυτικά προβλήματα κάνουν την εμφάνιση τους πριν από την ουρική αρθρίτιδα. Πιο συγκεκριμένα, οι άνδρες με ουρική αρθρίτιδα ήταν 63% πιο πιθανό να αναφέρουν την εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας μέσα στο χρόνο που ακολούθησε τη διάγνωση της αρθρίτιδας. Μέσα στα δυο χρόνια μετά τη διάγνωση ο κίνδυνος της στυτικής δυσλειτουργίας ήταν κατά 77% υψηλότερος σε σύγκριση με αυτόν των υγιών.

Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια από τις πιο επώδυνες μορφές αρθρίτιδας που οφείλεται στην υψηλή συγκέντρωση ουρικού οξέος στο σώμα. Τα αποθέματα ουρικού οξέος συσσωρεύονται στις αρθρώσεις- συνήθως σε αυτή του μεγάλου δαχτύλου του ποδιού και προκαλούν πόνο, οίδημα, ερυθρότητα και αίσθηση θερμότητας κατά την αφή. Ο πόνος είναι τόσο ισχυρός που μπορεί ακόμα και να ξυπνάει τον ασθενή.

Η συσχέτιση της ουρικής αρθρίτιδας με τη στυτική δυσλειτουργία παρέμεινε στατιστικά σημαντική ακόμα και μετά τον έλεγχο επίδρασης άλλων παραγόντων που μπορεί να επηρεάσουν τόσο την ουρική αρθρίτιδα όσο και την στυτική δυσλειτουργία, όπως είναι το κάπνισμα, ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος και η κατανάλωση αλκοόλ. Ενώ η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει ξεκάθαρα ότι η μια κατάσταση προκαλεί την άλλη οι ερευνητές επισημαίνουν κάποιους μηχανισμούς που μπορεί να τις συνδέουν. Είναι πιθανόν λοιπόν η συσσώρευση υπερβολικού  ουρικού οξέος να επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία και να ενεργοποιεί  τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων των  αγγείων και των μαλακών μυών. Αυτό όμως έχει συνδεθεί με τον σχηματισμό ενδοθηλιακής πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία, ο οποίος μπορεί να περιορίσει τη ροή του αίματος σε αυτά. Η καλή ροή του αίματος, όμως, στα αγγεία του πέους είναι απαραίτητη για την ικανότητα του άνδρα να έχει και να διατηρεί μια στύση ικανή για συνουσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ χρειάζεται περεταίρω έρευνα για την επιβεβαίωση μιας αιτιώδους σχέσης ανάμεσα στην ουρική αρθρίτιδα και τη στυτική δυσλειτουργία, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα στυτικά προβλήματα μπορεί να αποτελούν ένδειξη ουρικής αρθρίτιδας πριν ακόμα εμφανιστούν τα συμπτώματα. Οι άνδρες, λοιπόν, έχουν ακόμα έναν λόγο να απευθυνθούν σε ιατρό όταν αρχίζουν να παρατηρούν προβλήματα στη στυτική τους λειτουργία.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης