Αν και σπάνιος, ο καρκίνος των όρχεων είναι ο πιο συχνός καρκίνος στους νέους άνδρες, αφού επηρεάζει έναν στους 199. Η αιτία είναι άγνωστη, αλλά έχει παρατηρηθεί ότι εμφανίζεται πιο συχνά σε λευκούς άνδρες, ηλικίας 15-49, εκ των οποίων οι μισοί είναι κάτω των 35.
Ο αριθμός των διαγνώσεων καρκίνου των όρχεων στο Ηνωμένο Βασίλειο σε ετήσια βάση έχει διπλασιαστεί σε σύγκριση με αυτόν που είχε καταγραφεί στα μέσα του ’70, αλλά οι λόγοι δεν είναι ξεκάθαροι. Το σημαντικό είναι ότι ο καρκίνος των όρχεων είναι ένας από τους καλύτερα αντιμετωπίσιμους τύπους καρκίνου, όταν η διάγνωση τίθεται εγκαίρως, και σχεδόν όλοι οι άνδρες θεραπεύονται.
Για να γίνει εφικτή η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντικό οι άνδρες να είναι ενημερωμένοι σχετικά με τα συμπτώματα του καρκίνου των όρχεων. Αυτά συχνά είναι παρόμοια με τα συμπτώματα άλλων προβλημάτων που μπορεί να εμφανιστούν στους όρχεις, όπως είναι οι λοιμώξεις. Σε κάθε περίπτωση, όταν ένας άνδρας παρατηρήσει τα παρακάτω, πρέπει να επισκεφτεί ιατρό:

• ένα ανώδυνο εξόγκωμα ή οίδημα σε έναν από τους όρχεις, μπορεί να έχει το μέγεθος ενός μπιζελιού ή να είναι μεγαλύτερο
• ένα αίσθημα βάρους στο όσχεο
• πόνο ή δυσφορία στον όρχι ή στο όσχεο.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ένας άνδρας να γνωρίζει το σώμα του και να μπορεί να εντοπίσει μια διαφορετική αίσθηση. Μόλις αυτό συμβεί, καλό είναι να επικοινωνήσει με τον ιατρό του.
Εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες ή σε άλλα μέρη του σώματος, το άτομο μπορεί να εμφανίσει λιγότερο συνήθη συμπτώματα, όπως είναι:

• πόνος στην πλάτη ή το υπογάστριο
• εξογκώματα σε λεμφαδένες που εντοπίζονται σε άλλα μέρη του σώματος, όπως είναι ο λαιμός
• βήχας ή δύσπνοια
• ευαίσθητοι ή επώδυνοι μαστοί

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο καρκίνος των όρχεων μπορεί να θεραπευτεί ακόμα κι αν κατά τη διάγνωση έχει ήδη εξαπλωθεί.
Εάν ένας άνδρας εμφανίσει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, είναι πολύ σημαντικό να επισκεφτεί ειδικό. Ακόμα κι αν η πιθανότητα να έχει καρκίνο των όρχεων είναι μικρή, η έγκαιρη διάγνωση είναι αυτή που θα φέρει την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη θεραπεία.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης