Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν πιθανό πρόβλημα της σεξουαλικής υγείας

Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν πιθανό πρόβλημα της σεξουαλικής υγείας
Η προστασία και η προαγωγή της σεξουαλικής υγείας είναι το ίδιο σημαντική με την προστασία και την προαγωγή της γενικής. Μόνο στην Αγγλία εκτιμάται ότι περισσότερα από 400.00 άτομα διαγιγνώσκονται για πρώτη φορά με κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ) κάθε χρόνο. Ακόμα κι αν πολλά άτομα που έχουν προσβληθεί από κάποιο ΣΜΝ είναι ασυμπτωματικά, είναι απαραίτητο να γνωρίζει κάποιος τα σημάδια που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με τη σεξουαλική του υγεία. Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι:

1. Η εμφάνιση εξογκωμάτων στα γεννητικά όργανα

Ο εντοπισμός ενός εξογκώματος στα γεννητικά όργανα, όπως είναι ο κόλπος, το αιδοίο ή το όσχεο, συνήθως δεν είναι κάτι σοβαρό και σχετίζεται με φλεγμονές των θυλάκων των τριχών, ιδιαίτερα εάν η περιοχή αποτριχώνεται με ξυράφι. Ωστόσο, η παρουσία εξογκωμάτων μπορεί να είναι ενδεικτική μιας λοίμωξης, όπως είναι η λοίμωξη από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, τον HPV, ο οποίος προκαλεί την εμφάνιση κονδυλωμάτων στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού. Πάρα τη δυσάρεστη εμφάνισή τους τα κονδυλώματα δεν προκαλούν πόνο. Επίσης, για τη μετάδοσή τους δεν είναι απαραίτητο το κολπικό σεξ. Μπορεί να μεταδοθούν με στοματικό ή πρωκτικό σεξ καθώς και με την κοινή χρήση σεξουαλικών παιχνιδιών. Εάν κάποιος ανησυχεί σχετικά με την παρουσία κονδυλωμάτων είναι απαραίτητο να επισκεφτεί τον ειδικό το συντομότερο δυνατόν.

2. Πόνος ή καύσος κατά την ούρηση

Πολλοί αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη σεξουαλική τους υγεία, όταν βιώνουν πόνο και καύσο κατά την ούρηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό μπορεί να οφείλεται σε φλεγμονή της ουροδόχου κύστης, τη λεγομένη κυστίτιδα, η οποία εμφανίζεται κάποια στιγμή στη ζωή του 20%-40% των γυναικών. Η κυστίτιδα δεν είναι ΣΜΝ, αλλά μπορεί να προκληθεί από κάποιο. Σύμφωνα με τους ειδικούς μάλιστα, ο πόνος ή ο καύσος κατά την ούρηση μπορεί να είναι σύμπτωμα λοίμωξης από χλαμύδια, γονόρροια ή τριχομονάδες. Είναι πολύ σημαντικό το άτομο με αυτό το σύμπτωμα να επισκεφτεί ιατρό, διότι ακόμα κι αν δεν πρόκειται για κάποιο ΣΜΝ, ενδεχομένως θα χρειαστεί να λάβει θεραπεία.

3. Μια αλλαγή στις εκκρίσεις των γεννητικών οργάνων

Εάν το άτομο παρατηρήσει μια διαφορετική από τα συνηθισμένα έκκριση από τα γεννητικά του όργανα, είναι σημαντικό να απευθυνθεί σε ειδικό, καθώς μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιου ΣΜΝ. Μια ασυνήθιστα πράσινη έκκριση, για παράδειγμα, είναι ενδεικτική της γονόρροιας, ενώ η λοίμωξη από τριχομονάδες συνήθως προκαλεί μια κιτρινοπράσινη έκκριση με έντονη οσμή ψαριού. Εάν οι εκκρίσεις είναι άοσμες, λευκές, παχύρευστες κι έχουν τη μορφή του τυριού τύπου cottage, είναι πιθανόν να πρόκειται για μύκητες.

4. Ακανόνιστη αιμορραγία

Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τις γυναίκες. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν μια αιμορραγία. Εάν μια γυναίκα έχει κάνει σεξ χωρίς προφυλάξεις, καθώς κι εάν ανησυχεί σχετικά με τον κύκλο της, είναι σημαντικό να επισκεφτεί τον γυναικολόγο της. Θα μπορούσε να προκληθεί από μια λοίμωξη, όπως είναι η λοίμωξη από χλαμύδια, ή ακόμα και από τη μέθοδο αντισύλληψης που χρησιμοποιείται. Μπορεί επίσης να προκληθεί από πρόσφατη αποβολή ή έπειτα από διακοπή κύησης, από τραυματισμό του κόλπου, ενώ παράλληλα μπορεί να σχετίζεται με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, το στρες και την κολπική ξηρότητα.

5. Ο πόνος οποιουδήποτε τύπου

Κάποια ΣΜΝ μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως πόνο ή ασυνήθιστη δυσφορία. Ο πόνος μπορεί να είναι ο τρόπος του σώματος να πει ότι κάτι δεν πάει καλά και κάποιο μέρος του χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα.

Εάν κάποιος νιώθει επίμονο πόνο στο υπογάστριο, αυτό θα μπορούσε να είναι ένδειξη χλαμυδίων, γονόρροιας ή τριχομονάδων και γι' αυτό το άτομο θα πρέπει να προχωρήσει σε ιατρικό έλεγχο και να μην το αγνοήσει.

Επίσης, δεν πρέπει να αγνοηθεί και ο πόνος κατά τη σεξουαλική πράξη, αν και σε γενικές γραμμές είναι αρκετά συχνός. Ο πόνος ή η αιμορραγία κατά τη σεξουαλική πράξη ή έπειτα από αυτή μπορεί να είναι ένδειξη ΣΜΝ.

6. Μια λοίμωξη των οφθαλμών

Σε κάποια ΣΜΝ, όπως είναι η γονόρροια και τα χλαμύδια, είναι πιθανό το μολυσμένο σπέρμα ή τα μολυσμένα κολπικά υγρά να μεταφερθούν στον οφθαλμό και να προκαλέσουν λοίμωξη.

Είναι πολύ σημαντικό τα άτομα να συνειδητοποιήσουν ότι τα ΣΜΝ μπορούν να μεταδοθούν και μέσω του στοματικού σεξ. Έτσι αν κάποιος δεν είναι σίγουρος ότι ο σύντροφός του δεν έχει κάποιο ΣΜΝ, θα πρέπει να πάρει τις απαραίτητες προφυλάξεις και κατά το στοματικό σεξ.

Επίσης, πολύ σημαντική είναι η ενημέρωση των ατόμων σχετικά με την απουσία συμπτωμάτων μετά την προσβολή από κάποιο ΣΜΝ. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο, δηλαδή, κάποιος να έχει προσβληθεί και να μην παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα από τα παραπάνω. Η λοίμωξη από χλαμύδια, για παράδειγμα, μια από τις πιο συχνές σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις, δεν προκαλεί συμπτώματα στα 2/3 των γυναικών και στους μίσους άνδρες που έχουν προσβληθεί ή ακόμα κι αν προκαλεί, αυτά είναι τόσο ήπια, που οι ασθενείς δεν τους δίνουν σημασία.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι εάν κάποιος κάνει σεξ χωρίς προφυλάξεις με νέο σύντροφο ή με σύντροφο για τον οποίο δεν γνωρίζει αν έχει προσβληθεί από κάποιο ΣΜΝ, είναι απαραίτητο να υποβληθεί σε προληπτικό έλεγχο. Η πρόληψη είναι, άλλωστε, ο καλύτερος τρόπος να περιφρουρήσει κάποιος τόσο τη σεξουαλική όσο και τη γενική του υγεία.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 5 Ιουνίου 2018, 09:58