Η σεξουαλική ανταπόκριση του ατόμου συχνά εξαρτάται από τα μηνύματα που μεταφέρονται από τον εγκέφαλο μέσω της σπονδυλικής στήλης στα γεννητικά όργανα. Για αυτόν τον λόγο, ένας τραυματισμός της σπονδυλικής στήλης μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική λειτουργία του ατόμου. Τα σεξουαλικά προβλήματα που ενδέχεται να εμφανιστούν έπειτα από τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης εξαρτώνται από τον εντοπισμό του τραυματισμού και τη σοβαρότητά του. Πιο συχνά εμφανίζονται:
– Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ). Οι άνδρες με ΣΔ εμφανίζουν αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης μιας στύσης που καθιστά δυνατή την ικανοποιητική σεξουαλική επαφή. Υπάρχουν διαθέσιμες πολλές θεραπείες, αλλά δεν είναι όλες κατάλληλες για όλους τους άνδρες. Για παράδειγμα, οι ενδοσηραγγώδεις ενέσεις δεν ενδείκνυνται για άνδρες με περιορισμένη λεπτή κινητικότητα κι επιδεξιότητα, ούτε βέβαια για αυτούς που νιώθουν δυσφορία με το γεγονός ότι θα πρέπει να εκτελούν οι ίδιοι τις ενέσεις στο πέος τους.
– Τα προβλήματα της εκσπερμάτισης. Κάποιοι άνδρες μετά τον τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης δεν έχουν εκσπερμάτιση. Πρόκειται για μια κατάσταση που ονομάζεται ανεσταλμένη εκσπερμάτιση. Υπάρχει, επίσης, η πιθανότητα να εμφανίσουν παλίνδρομη εκσπερμάτιση, μια κατάσταση κατά την οποία το σπέρμα κατευθύνεται προς την ουροδόχο κύστη κι όχι προς την κορυφή του πέους.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα προβλήματα εκσπερμάτισης μπορεί να επιφέρουν επιπλέον δυσκολία στους άνδρες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν. Στην περίπτωση αυτή, η λύση μπορεί να δοθεί από τις τεχνικές πρόκλησης εκσπερμάτισης με τη βοήθεια δονητή πέους ή με τη χρήση της μεθόδου της ηλεκτροεκσπερμάτισης. Ταυτόχρονα μπορεί να γίνει η λήψη σπερματοζωαρίων, με ειδική διαδικασία, από τους όρχεις, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν για εξωσωματική γονιμοποίηση.
Σε κάθε περίπτωση, ένας άνδρας που έχει υποστεί τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη και ανησυχεί για τη σεξουαλική και την αναπαραγωγική του υγεία είναι σημαντικό να απευθυνθεί στον ιατρό του.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης