Οι άνδρες δεν απευθύνονται συχνά σε ειδικούς ψυχικής υγείας ωστόσο αρκετά συχνά εμφανίζουν προβλήματα που υπονομεύουν την ψυχική υγεία και ευεξία τους, δυσκολεύουν την καθημερινότητα και σε ορισμένες περιπτώσεις απειλούν ακόμα και την ίδια τους τη ζωή. Ορισμένα από τα πιο διαδεδομένα προβλήματα ψυχικής υγείας μεταξύ των ανδρών είναι:

Η Κατάθλιψη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από μια επίμονα χαμηλή διάθεση που παρεμβαίνει στην καθημερινή λειτουργία. Σε παγκόσμιο επίπεδο  είναι μια από τις πιο συχνές ψυχικές διαταραχές. Η συχνότητα εμφάνισής της  είναι σχεδόν διπλάσια  στις γυναίκες από τους άνδρες. Ωστόσο, οι άνδρες είναι σημαντικά λιγότερο πιθανό  από τις γυναίκες να αναζητήσουν θεραπεία.

Αγχώδεις διαταραχές

Οι διαταραχές άγχους χαρακτηρίζονται από έντονα και ανεξέλεγκτα συναισθήματα φόβου και ανησυχίας. Ο πιο συχνός τύπος, η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, (ΓΑΔ), συχνά συνυπάρχει με την κατάθλιψη. Αν και οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν ΓΑΔ, οι άνδρες είναι λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν θεραπεία για αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλοι τύποι αγχωδών διαταραχών, όπως είναι η διαταραχή κοινωνικού άγχους και η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD), είναι εξίσου συχνές μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η διαταραχή κοινωνικού άγχους προκαλεί έντονο άγχος και φόβο σε κοινωνικές καταστάσεις, ενώ η OCD προκαλεί τη συνεχή επανάληψη συγκεκριμένων σκέψεων (εμμονές) ή μια υποχρεωτική ανάγκη να εκτελούνται συγκεκριμένες ρουτίνες επανειλημμένα (καταναγκασμοί).

Σχιζοφρένεια

Η σχιζοφρένεια είναι μια σοβαρή ψυχική διαταραχή κατά την οποία οι ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα όπως είναι. Βιώνουν ψευδαισθήσεις, παραισθήσεις και άλλες μορφές διαταραγμένης σκέψης.
Η σχιζοφρένεια μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής και τις σχέσεις. Από αυτούς που λαμβάνουν διάγνωση σχιζοφρένειας έως την ηλικία των 30 ετών, το 90% είναι άνδρες.

Διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD)

Το PTSD είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα αναβίωσης μιας τραυματικής εμπειρίας, αποφευκτική συμπεριφορά και υπερδιέγερση. Η έρευνα δείχνει ότι περίπου το 60% των ανδρών βιώνουν τουλάχιστον ένα τραυματικό συμβάν στη διάρκεια της ζωής τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες είναι 50%. Οι τύποι τραύματος διαφέρουν, με τους άνδρες να είναι πιο πιθανό να βιώσουν ατυχήματα, επιθέσεις, φυσικές καταστροφές, να συμμετέχουν σε μάχη ή να είναι μάρτυρες θανάτου ή τραυματισμού. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να βιώσουν σεξουαλική επίθεση ή σεξουαλική κακοποίηση ως παιδιά. Αν και οι άνδρες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμπλακούν σε τραυματικά συμβάντα, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν PTSD.

Κατάχρηση ουσιών

Στις περισσότερες ηλικιακές ομάδες, οι άνδρες έχουν υψηλότερα ποσοστά χρήσης ή εξάρτησης από παράνομα ναρκωτικά και αλκοόλ σε σύγκριση με τις γυναίκες. Είναι επίσης πιθανότερο να πεθάνουν από υπερβολική δόση.

Παρόλο που πολλοί άνδρες διστάζουν να αναζητήσουν και να συνεχίσουν τη θεραπεία  για ζητήματα ψυχικής υγείας, αυτό είναι ένα ζωτικό βήμα για την ανάκαμψη. Με αποτελεσματική θεραπεία, οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν να διαχειρίζονται τα συμπτώματά τους και να αρχίσουν να αισθάνονται καλύτερα.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης