Το πέος είναι ένα όργανο με πολλές νευρικές απολήξεις, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα ευαίσθητο. Η απώλεια της αισθητικότητας του πέους μπορεί να εμφανιστεί όταν ένα άτομο κάθεται στην ίδια στάση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορεί, επίσης, να είναι αποτέλεσμα χαμηλών επιπέδων τεστοστερόνης, κάποιου άλλου ιατρικού προβλήματος ή ενός τραυματισμού.
Ο άνδρας θα πρέπει να επισκεφθεί τον ιατρό, εάν εμφανίσει απώλεια της αισθητικότητας στο πέος ή στους όρχεις χωρίς εμφανή λόγο.
Ως απώλεια της αισθητικότητας του πέους χαρακτηρίζεται η κατάσταση κατά την οποία ο άνδρας δεν αντιλαμβάνεται αισθήσεις που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα αντιλαμβανόταν, συμπεριλαμβανομένης της αίσθησης του αγγίγματος και της διέγερσης. Τα συμπτώματα της απώλειας αισθητικότητας του πέους διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Σε κάποιους θυμίζει το μούδιασμα κάποιου άκρου κατά τη διάρκεια του ύπνου. Άλλοι μπορεί να αισθάνονται σαν να έχει διακοπεί η κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή.
Παράλληλα, κάποιοι αναφέρουν έναν μικρό ερεθισμό, ενώ άλλοι δεν αισθάνονται τίποτα, ακόμη και με έντονα ερεθίσματα.
Άλλα συμπτώματα που ενδέχεται να συνοδεύουν την απώλεια αισθητικότητας του πέους ανάλογα με την υποκείμενη αιτία περιλαμβάνουν:

• απώλεια της αισθητικότητας στους όρχεις και στο περίνεο ή στο δέρμα που περιβάλλει το πέος
• μια αίσθηση τσιμπήματος ή καύσου
• αίσθηση κρύου στο πέος ή στους όρχεις

• μπλε ή μοβ απόχρωση δέρματος.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η απώλεια αισθητικότητας του πέους μπορεί να προκληθεί από διάφορα αίτια, ενώ παράλληλα συνδέεται με διάφορους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, η απώλεια της αισθητικότητας του πέους μπορεί να προκληθεί από:

– Τραυματισμό στην περιοχή του πέους που ενδέχεται να προκαλέσει βλάβες σε νεύρα και αγγεία.
Συνήθως η αισθητικότητα επανέρχεται σταδιακά, αλλά εάν επιμείνει, ο άνδρας πρέπει να απευθυνθεί σε ειδικό. Παράγοντες που αυξάνουν την πίεση στο όσχεο και στο πέος και μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμό είναι η ποδηλασία, η καθιστή θέση για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ο ερεθισμός της περιοχής από προϊόντα υγιεινής, καθώς και η τριβή με στενά ρούχα κι εσώρουχα.
– Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και του αυνανισμού μπορεί να προκληθεί κάταγμα πέους, ιδιαίτερα όταν η επαφή ή ο αυνανισμός είναι έντονα. Εάν ένας άνδρας παρατηρήσει μούδιασμα στο πέος του, καλό είναι να μειώσει τον ρυθμό και την ένταση. Η απώλεια αισθητικότητας μπορεί επίσης να προκληθεί εάν χρησιμοποιείται αντλία κενού ή πεϊκός δάκτυλος για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.
– Η μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να οδηγήσει σε μείωση της ευχαρίστησης από τη σεξουαλική δραστηριότητα. Πολλοί άνδρες συγχέουν τη μειωμένη ευχαρίστηση με τη μειωμένη αισθητικότητα. Η μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης μπορεί επίσης να επιφέρει αλλαγές στη διάθεση, τη σεξουαλική ορμή και στα επίπεδα ενέργειας.
– Προβλήματα των νεύρων στην περιοχή του πέους, των όρχεων και του περινέου μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια αισθητικότητας. Προβλήματα υγείας που επηρεάζουν την υγεία των νεύρων είναι ο διαβήτης, ο λύκος, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο καρκίνος και οι θεραπείες του, καθώς και τα αγγειακά νοσήματα.
– Η νόσος Peyronie είναι μια όχι τόσο συχνή αιτία απώλειας της αισθητικότητας του πέους. Η νόσος χαρακτηρίζεται από τον σχηματισμό ινώδους πλάκας, η οποία μπορεί να είναι λιγότερο ευαίσθητη από τον υγιή πεϊκό ιστό, με αποτέλεσμα κάποιοι ασθενείς να αντιλαμβάνονται απώλεια της αισθητικότητας.
– Η βλάβη του προστάτη αδένα, όπως για παράδειγμα συμβαίνει όταν προσβάλλεται από καρκίνο, μπορεί να οδηγήσει σε μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, καθώς και σε άλλες αλλαγές του πέους.
Όταν η απώλεια της αισθητικότητας του πέους είναι αποτέλεσμα τραυματισμού, θα υποχωρήσει με την επούλωση του τραύματος. Όταν υπάρχει κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας που ευθύνεται, τότε η αντιμετώπισή του θα κάνει το σύμπτωμα να υποχωρήσει. Παράλληλα, κάποιες αλλαγές του τρόπου ζωής, όπως είναι η μείωση του χρόνου που το άτομο κάθεται στην καρέκλα με συχνά διαλείμματα, η προσαρμογή της θέσης ώστε να μην πιέζει την περιοχή ή η αλλαγή της καρέκλας.

Ιδιαίτερα οι ποδηλάτες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στην επιλογή της σέλας και στην προσαρμογή στην κλίση του καθίσματος, ώστε να απορροφώνται όσο το δυνατόν περισσότεροι κραδασμοί.

Οι άνδρες που υποφέρουν από χρόνια νοσήματα, όπως είναι ο διαβήτης, θα πρέπει να λαμβάνουν την αγωγή τους και να μετρούν συχνά το σάκχαρό τους, ώστε να κρατούν τον διαβήτη ρυθμισμένο, προλαμβάνοντας έτσι την εμφάνιση διαβητικής νευροπάθειας. Οι άνδρες με νόσο Peyronie θα πρέπει, επίσης, να ακολουθήσουν την αγωγή που συνταγογράφησε ο ιατρός τους, ώστε να ελέγξουν τα συμπτώματα.
Τέλος, ένας άνδρας με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης ενδέχεται να χρειαστεί θεραπεία υποκατάστασης, πάντα όμως υπό την καθοδήγηση του ειδικού.
Συμπερασματικά, η απώλεια αισθητικότητας του πέους είναι συχνά αποτέλεσμα κάποιου τραυματισμού στην περιοχή του όσχεου που μπορεί να προκύψει από έντονο σεξ ή ποδηλασία. Η αντιμετώπιση τις περισσότερες φορές είναι πολύ απλή, αφού δεν χρειάζεται κάτι άλλο πέρα από την ξεκούραση του πέους. Εάν η απώλεια αισθητικότητας οφείλεται σε κάποιο χρόνιο νόσημα, η πρόγνωση είναι και πάλι καλή. Εάν παρά τη λήψη αγωγής τα συμπτώματα παραμένουν, το άτομο πρέπει να επικοινωνήσει με τον ιατρό του. Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσει διαφορετικές θεραπείες και τεχνικές μέχρι να βρει αυτή που λειτουργεί.
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης