Το περασμένο καλοκαίρι κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο μια νέα μάρκα προφυλακτικών σε πολύ κομψή συσκευασία που μοιάζει να δίνει μεγαλύτερη σημασία στο στυλ παρά στην αντισύλληψη.
Επιπρόσθετα, τα νέα προφυλακτικά λανσάρονται ως vegan, καθώς δεν περιέχουν ζωικά παραπροϊόντα αλλά φυτικές εναλλακτικές τους, ενώ παράλληλα έχουν μια ειδική μυρωδιά «καθαριότητας» για να προσελκύσουν όλες αυτές τις γυναίκες που αποθαρρύνονται από την οσμή των συμβατικών προφυλακτικών. Πωλούνται σε καταστήματα εσωρούχων, σε κέντρα πρακτικής εξάσκησης yoga, καθώς και διαδικτυακά, και κοστίζουν 6 λίρες το πακέτο των τριών. Οι κατασκευαστές υποστηρίζουν ότι ο στόχος τους ήταν η ενθάρρυνση των γυναικών στην ανάληψη του ελέγχου της σεξουαλικής τους υγείας.
Η σκέψη αυτή των κατασκευαστών έχει ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστεί κάποιος τα ευρήματα μιας πρόσφατης μελέτης, σύμφωνα με την οποία από τα 2.000 άτομα που συμμετείχαν ένας στους πέντε δήλωσε ότι ντρεπόταν να έχει μαζί του πάντα προφυλακτικό και ένας στους 10 ανέφερε ότι θεωρεί ακόμα ζήτημα ταμπού το να αγοράζει και να κατέχει μια γυναίκα προφυλακτικά. Επίσης, πάνω από 1 στους 5 δήλωσαν ότι τουλάχιστον μία φορά δεν χρησιμοποίησαν προφυλακτικό γιατί θεωρούσαν ότι δεν θα απολαύσουν την επαφή. Ίσως δεν αρκεί, λοιπόν, μόνο το μήνυμα προαγωγής υγείας που επισημαίνει τη σημασία της χρήσης του προφυλακτικού. Είναι σημαντικό να δοθεί έμφαση στην ενσωμάτωση του προφυλακτικού μέσα στο κομμάτι της σεξουαλικής εμπειρίας που προσφέρει ευχαρίστηση.
Ο σχεδιασμός του προφυλακτικού δεν έχει αλλάξει πολύ από τη δεκαετία του ’50. Είναι μια πολύ αποτελεσματική αντισυλληπτική μέθοδος που προσφέρει ταυτόχρονα προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, χωρίς να διαταράσσει τις γυναικείες ορμόνες. Πολύ συχνά, όμως, τα ζευγάρια επιλέγουν να μη τα χρησιμοποιούν εξαιτίας της εμφάνισης, της οσμής και της αίσθησης που δημιουργούν. Επιστήμονες και κατασκευαστές, λοιπόν, έχουν αρχίσει να συνεργάζονται προκειμένου να προσφέρουν τη νέα γενιά προφυλακτικών που θα μεταμορφώσει τη σεξουαλική ζωή του σύγχρονου ατόμου.
Ίσως η πιο πρόσφατη καινοτομία στην αγορά των προφυλακτικών να είναι η μάρκα που έχει διαθέσιμα προφυλακτικά σε 66 διαφορετικά μεγέθη. Οι ειδικοί εξηγούν πως όσες ραβδώσεις και να βάλουν οι κατασκευαστές στο προφυλακτικό, όσο και λεπτότερο να το κάνουν και όσο και να βελτιώσουν το σχήμα του, η ευχαρίστηση δεν θα φτάσει σε ικανοποιητικά επίπεδα εάν το μέγεθος του προφυλακτικού δεν είναι το σωστό. Τονίζουν, μάλιστα, πως το μέσο προφυλακτικό της αγοράς δεν έχει το σωστό μέγεθος για την πλειονότητα των ανδρών.

Ειδικότερα, το μέσο μήκος των διαθέσιμων προφυλακτικών είναι 185mm. Πρόκειται για μια απόφαση των κατασκευαστών οι οποίοι γνώριζαν ότι έκαναν σφάλμα, αφού το μέσο μήκος του πέους ήταν μικρότερο, αλλά ο στόχος ήταν να προστατευτούν όσο το δυνατόν περισσότεροι από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Σε μια αμερικανική μελέτη βρέθηκε ότι το μέσο μήκος του πέους ήταν 131.2mm, ενώ τα μήκη που καταγράφηκαν ήταν από 40mm έως 260mm. Αυτό σημαίνει ότι εάν ένας άνδρας έχει πολύ μικρό ή πολύ μεγάλο πέος, το προφυλακτικό δεν τον προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Εάν το πέος έχει μεγάλο μήκος, το προφυλακτικό θα είναι πολύ στενό και θα προκαλεί δυσφορία, ενώ παράλληλα δεν θα προστατεύεται η βάση του πέους και θα αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης ΣΜΝ μέσω της δερματικής επαφής. Εάν το πέος έχει μικρό μήκος, το προφυλακτικό θα φαίνεται ότι περισσεύει προκαλώντας αίσθημα ταπείνωσης στον άνδρα, ενώ παράλληλα θα υπάρχει ο κίνδυνος ολίσθησης. Το προφυλακτικό μέσου μεγέθους καλύπτει ουσιαστικά μόνο το 12% των ανδρών, άρα η καινοτομία των 66 μεγεθών μπορεί να είναι μια σημαντική απάντηση στην απροθυμία των ανδρών να χρησιμοποιήσουν προφυλακτικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Μια ομάδα από το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ υποστηρίζει ότι η λύση στο πρόβλημα είναι η δημιουργία μιας νέας πρώτης ύλης για την κατασκευή προφυλακτικών ώστε να διατηρείται η φυσική αίσθηση της σεξουαλικής επαφής. Η ίδια δοκιμάζει το γραφένιο, έναν τύπο κάρβουνου που είναι 200 φορές πιο δυνατό από το ατσάλι, αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικά ελαστικό. Ο συνδυασμός του με το λατέξ θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα το λεπτότερο και ανθεκτικότερο προφυλακτικό που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα.
Η εξαγωνική μοριακή δομή του γραφενίου, μάλιστα, ενέπνευσε Σουηδούς κατασκευαστές ώστε να αλλάξουν τη δομή του λατέξ, με αποτέλεσμα να αλλάξει η αίσθηση που προσφέρει το προφυλακτικό. Στις κλινικές του μελέτες βρέθηκε ότι το 73% των δοκιμαστών κατάλαβε τη διαφορά.
Ο σκοπός των προφυλακτικών νέας γενιάς δεν είναι άλλος από το να είναι πιο εύκολο κι ευχάριστο για τα άτομα να τα αγοράσουν και να τα χρησιμοποιήσουν. Πρόκειται για μια προσπάθεια άρσης κάποιων αντικειμενικών παραγόντων που εμποδίζουν τους σεξουαλικούς συντρόφους από το να απολαύσουν με ασφάλεια τη μεταξύ τους επαφή.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης