Ο πυελικός πόνος είναι ένα συχνό παράπονο των ανδρών και πολλές φορές η διαχείριση του δεν είναι εύκολη. Επίσης δεν είναι εύκολη ούτε η διάγνωση του. Αν και συνήθως διεξάγονται μαγνητικές τομογραφίες με σκοπό την αξιολόγηση του πυελικού πόνου, υπάρχουν πολύ λίγες μελέτες που αναφέρουν την αποτελεσματικότητα της μαγνητικής τομογραφίας στην τελική διάγνωση. Μια πρόσφατη μελέτη είχε σκοπό να αξιολογήσει τη χρησιμότητα της μαγνητικής τομογραφίας στη διάγνωση του ανδρικού πυελικού πόνου.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από όλες τις μαγνητικές τομογραφίες πυέλου που διεξήχθησαν σε εξειδικευμένο ινστιτούτο από τον Ιανουάριο του 2010 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014. Οι διαγνώσεις είχαν τεθεί με βάση την 9η έκδοση του εγχειρίδιου Διεθνούς Ταξινόμησης Νοσημάτων (ICD-9) και περιλάμβαναν, τον ανδρικό πυελικό πόνο, τον πόνο στο όσχεο, τον πόνο στους όρχεις, την προστατίτιδα, τον πόνο στη βουβωνική χώρα και τον πόνο στους όρχεις. Η κλινική χρησιμότητα της μαγνητικής τομογραφίας οριζόταν ως θετική στις περιπτώσεις που επέφερε κάποια αλλαγή στη διαχείριση του πόνου.
Συνολικά μέσα σε ένα διάστημα 5 ετών διεξήχθησαν 2,643 μαγνητικές τομογραφίες πυέλου εκ των οποίων στις 579 δόθηκε μια διάγνωση που περιλάμβανε τη λέξη «πόνος». Η συνολική χρησιμότητα της μαγνητικής τομογραφίας στην ανεύρεση κάποιας ανατομικής ανωμαλίας υπεύθυνης για τον πόνο έφθανε στο 34%. Όταν η εντολή για τη μαγνητική τομογραφία δινόταν από ουρολόγους, η χρησιμότητα της έφθανε το 23%, ενώ όταν δινόταν από ογκολόγους έφτανε το 57%.
Ο χρόνιος πυελικός πόνος είναι ένα συχνό παράπονο για το οποίο ο άνδρας μπορεί να απευθυνθεί σε διαφορετικούς ειδικούς, ενώ παράλληλα η αντιμετώπιση του είναι δύσκολη. Το καλό είναι ότι μεγάλος αριθμός ειδικών αλλά και γενικών ιατρών ασχολούνται ενεργά με τη διαχείριση του πυελικού πόνου. Η διαθεσιμότητα της τεχνολογίας της μαγνητικής τομογραφίας, η οποία ολοένα βελτιώνεται, δίνει τη δυνατότητα να εξεταστεί το ενδεχόμενο ύπαρξης ενός σημαντικού ανατομικού αιτίου που να εξηγεί τον πόνο. Παράλληλα, ακόμα κι αν η μαγνητική τομογραφία είναι μια εξέταση με ελάχιστη πιθανότητα επιπλοκών και χωρίς κίνδυνο έκθεσης σε ακτινοβολία, το κόστος με το οποίο επιβαρύνει το σύστημα υγείας είναι μεγάλο και για αυτό η κλινική της χρησιμότητα θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένη. Η παρούσα μελέτη βρήκε ότι η κλινική χρησιμότητα της μαγνητικής τομογραφίας για τη διερεύνηση του ανδρικού πυελικού πόνου φθάνει συνολικά το 34% ενώ σε περιπτώσεις που υπάρχει η ανησυχία ενός ογκολογικού νοσήματος η χρησιμότητα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης