Εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της περιόδου μετά τον τοκετό, πολλές γυναίκες εμφανίζουν κολπική ξηρότητα η οποία εάν θηλάζουν μπορεί να ξεπεράσει τις 4-6 εβδομάδες και οφείλεται στα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων στην κυκλοφορία του αίματος.

Ο θηλασμός μπορεί επίσης να μειώσει τη σεξουαλική ορμή της γυναίκας ενώ ταυτόχρονα το σεξ μπορεί να είναι επώδυνο εξαιτίας της περινεοτομής ή των ρήξεων που μπορεί να έχει επιφέρει ο τοκετός στο περίνεο. Για να μειωθεί ο πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής στο διάστημα μετά το τοκετό είναι σημαντικό το ζευγάρι να λάβει κάποια μέτρα όπως είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Ο έλεγχος του βάθους της διείσδυσης με τη δοκιμή διαφορετικών σεξουαλικών στάσεων
• Η αύξηση της κολπικής λίπανσης
• Η λήψη αναλγητικών
• Η κένωση της ουροδόχου κύστης
• Ένα ζεστό μπάνιο

Η χρήση κολπικών λιπαντικών μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από την κολπική ξηρότητα. Εάν όμως χρησιμοποιείται κάποια αντισυλληπτική μέθοδος φραγμού τότε συνίσταται η χρήση λιπαντικού προϊόντος με βάση το νερό. Εναλλακτικά ο ερεθισμός των γεννητικών οργάνων με το στόμα ή το χέρι μπορεί να προσφέρει ικανοποίηση και στους δυο συντρόφους κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος επούλωσης και αποκατάστασης. Σε κάποιες περιπτώσεις όπου το σεξ είναι επώδυνο, είναι απαραίτητο να απευθυνθεί το άτομο σε έναν ειδικό της αποκατάστασης του πυελικού εδάφους.

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αίσθηση του σεξ διαφέρει μετά τον τοκετό. Αυτό οφείλεται στο μειωμένο μυϊκό τόνο του κόλπου. Αυτή η χαλάρωση του κόλπου είναι συχνά προσωρινή κι επηρεάζεται από έναν αριθμό παραγόντων όπως είναι τα γονίδια, το μέγεθος του μωρού, ο αριθμός των προηγούμενων τοκετών, καθώς και η εφαρμογή των ασκήσεων Kegel .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ορμονικές αλλαγές ενδέχεται να προκαλέσουν πολλά συμπτώματα τα οποία ενίοτε προκαλούν σημαντική δυσφορία. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της συνουσίας οι μαστοί ενδέχεται να εκκρίνουν γάλα εξαιτίας της ορμονικής ανταπόκρισης στον οργασμό.

Για να καταφέρει μια γυναίκα να επαναφέρει γρήγορα τον μυϊκό τόνο στην περιοχή του κόλπου είναι σημαντικό να ενδυναμώσει τους μύες του πυελικού εδάφους με την συχνή εφαρμογή των ασκήσεων Kegel οι οποίες είναι πολύ απλές και μπορούν να εκτελεστούν παντού και ανά πασά στιγμή. Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα είναι η γυναίκα να αναγνωρίζει τους μυς του πυελικού εδάφους, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από αυτούς που με τη σύσπασή τους μπορούν να διακόψουν τη ροή των ούρων. Όσο οι μύες του πυελικού εδάφους δυναμώνουν, το σεξ γίνεται λιγότερο επώδυνο και προσφέρει μεγαλύτερη ευχαρίστηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν ένα ζευγάρι ανακτήσει τη σεξουαλική του ζωή μετά τον τοκετό, είναι σημαντικό να επιλέξει μια αξιόπιστη μέθοδο αντισύλληψης εάν δεν επιθυμεί να συλλάβει.

Σε γενικές γραμμές είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο χρόνος ανάκτησης της φυσιολογικής σεξουαλικής δραστηριότητας είναι μια καθαρά υποκειμενική απόφαση της γυναίκας, ωστόσο είναι σημαντικό να συζητά τόσο με τον σύντροφό της όσο και με τον ιατρό της σχετικά με οποιαδήποτε ανησυχία μπορεί να έχει.

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης