Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι μια κολπική λοίμωξη. Οι άνδρες δεν μπορούν να αναπτύξουν βακτηριακή κολπίτιδα ενδέχεται όμως να τη μεταδώσουν. Σύμφωνα με τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων των ΗΠΑ η βακτηριακή κολπίτιδα είναι ο πιο γνωστός τύπος κολπικής λοίμωξης σε γυναίκες 15-44 ετών.

Οι γυναίκες με βακτηριακή κολπίτιδα εμφανίζουν πολλά δύσοσμα κολπικά υγρά σε συνδυασμό με αίσθημα κνησμού και καύσου στην περιοχή του κόλπου, ιδιαίτερα κατά την ούρηση. Στην παρούσα φάση δεν έχει ξεκαθαριστεί από τους ειδικούς η αιτία έναρξης της λοίμωξης αλλά ως παράγοντες κινδύνου έχουν εντοπιστεί η συχνή εναλλαγή σεξουαλικών συντρόφων καθώς και οι συχνές κολπικές πλύσεις που διαταράσσουν τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως προαναφέρθηκε οι άνδρες μπορούν να μεταφέρουν τα βακτήρια που προκαλούν τη βακτηριακή λοίμωξη. Τα βακτήρια αυτά συγκεντρώνονται στο πέος ή στην ανδρική ουρήθρα με αποτέλεσμα να μεταδίδονται κατά τη σεξουαλική επαφή.

Η αντίστοιχη λοίμωξη στον άνδρα είναι η ουρηθρίτιδα, η φλεγμονή δηλαδή της ουρήθρας, του σωλήνα που συνδέεται με την ουροδόχο κύστη και βοηθά στην αποβολή των ούρων από το σώμα. Πρόκειται για μια συχνή φλεγμονή που επηρεάζει σχεδόν 2.8 εκατομμύρια άνδρες στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Οι ιατροί δεν είναι ξεκάθαροι αναφορικά με το τι προκαλεί ουρηθρίτιδα στο 45% των περιπτώσεων. Οι ερευνητές εξετάζουν πιθανές συσχετίσεις ανάμεσα στη βακτηριακή κολπίτιδα και την ουρηθρίτιδα χωρίς όμως να έχει εντοπιστεί προσώρας ο ακριβής μηχανισμός.

Σε κάθε περίπτωση ισχύει ότι οι άνδρες των οποίων οι σύντροφοι έχουν βακτηριακή κολπίτιδα είναι πιο πιθανό να έχουν βακτήρια στην κορυφή του πέους και την ουρήθρα. Ο κίνδυνος είναι μικρότερος για αυτούς που έχουν υποβληθεί σε περιτομή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η λοίμωξη αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά αλλά ο κίνδυνος υποτροπής είναι αυξημένος. Ίσως η λήψη προβιοτικών βοηθήσει, αλλά το άτομο θα πρέπει να το συζητήσει με το ιατρό του.

Παράλληλα κρίνεται σκόπιμο να σημειωθεί ότι η πρόληψη είναι ιδιαίτερα δύσκολη από τη στιγμή που η ακριβής αιτία παραμένει άγνωστη.

Ωστόσο οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής λοίμωξης:

  • Χρήση προφυλακτικού σε κάθε σεξουαλική επαφή
  • Καθαρισμός των σεξουαλικών παιχνιδιών και βοηθημάτων μετά τη χρήση τους
  • Περιορισμός του αριθμού των σεξουαλικών συντρόφων
  • Αποφυγή των κολπικών πλύσεων
  • Τακτικός καθαρισμός του κόλπου μόνο με ζεστό νερό 
  • Επιλογή βαμβακερών εσωρούχων

Σε κάποιες περιπτώσεις η βακτηριακή κολπίτιδα υποχωρεί από μόνη της χωρίς θεραπεία. Εάν όμως υπάρχουν συμπτώματα θα πρέπει να αναζητηθεί άμεσα ιατρική βοήθεια. Είναι σημαντικό η λοίμωξη να αντιμετωπίζεται κάθε φορά που κάνει την εμφάνισή της ώστε να περιορίζεται ο κίνδυνος επιπλοκών , όπως είναι η αυξημένη πιθανότητα προσβολής από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης