Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας σχήματος καρυδιού που παίζει σημαντικό ρόλο στην εκσπερμάτιση, παράγει το σπερματικό υγρό και βοηθάει στην εξώθηση του κατά την εκσπερμάτιση.

Περίπου ένας στους 7 άνδρες στις ΗΠΑ διαγιγνώσκεται κάποια στιγμή στη ζωή του με καρκίνο του προστάτη. Το ερώτημα εάν η συχνή εκσπερμάτιση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη απασχολεί εδώ και χρόνια τους ερευνητές. Πάρα όμως το μεγάλο αριθμό των μελετών που έχουν διεξαχθεί, τα αποτελέσματα δεν είναι συνεκτικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο έχουν δημοσιευτεί αρκετές μελέτες που υποστηρίζουν ότι όντως η πιο συχνή εκσπερμάτιση μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη, όπως αυτή που 2016 που δημοσιεύτηκε στο European Urology και η οποία επαλήθευσε τα ευρήματα μιας μελέτης του 2004. Και οι δυο βρήκαν ότι ο κίνδυνος του καρκίνου του προστάτη μπορεί να μειωθεί σε άνδρες που εκσπερματώνουν πάνω από 21 φορές το μηνά σε σύγκριση με αυτούς που το κάνουν μόνο 4-5 φορές το μηνά.

Μια άλλη μελέτη του 2008 βρήκε ότι η συχνή εκσπερμάτιση συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου μόνο σε άνδρες άνω των 50. Αντιθέτως οι άνδρες ηλικίας 20-30 που εκσπερματώνουν συχνά, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Μια μελέτη του 2003, όμως, που διεξήχθη στην Αυστραλία βρήκε ότι οι άνδρες που είχαν συχνές εκσπερματίσεις ως νέοι ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο στον προστάτη.

Η αντιφατικότητα και μη συνεκτικότητα των ευρημάτων καθιστά απαραίτητη λοιπόν την περαιτέρω έρευνα ώστε να καθοριστεί εάν η συχνή εκσπερμάτιση μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη σε όλες τις ηλικίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πιο σημαντικό όμως είναι οι άνδρες να γνωρίζουν ποιοι είναι οι παράγοντες κίνδυνου του καρκίνου του προστάτη και να κατανοούν την πιθανότητα που έχουν να τον εμφανίσουν.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας, οι παρακάτω παράγοντες αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη:

  • Ηλικία: καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν σε ηλικία ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του προστάτη μεγαλώνει. Πάνω από το 80% των ασθενών είναι άνδρες άνω των 65.
  • Εθνικότητα: οι μαύροι άνδρες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη σε σύγκριση με τους λευκούς ενώ μπορεί να τον αναπτύξουν και σε νεότερη ηλικία. Οι μαύροι έχουν επισης αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από επιθετικούς τύπους καρκίνου του προστάτη. Αυξημένο κίνδυνο σε σύγκριση με τους λευκούς μη λατινικής καταγωγής έχουν και οι άνδρες λατινικής καταγωγής. 
  • Οικογενειακό ιστορικό: οι άνδρες έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη εάν έχουν στενούς συγγενείς που πάσχουν από τη νόσο. 
  • Γενετικοί παράγοντες: κάποιες αλλαγές σε γενετικούς παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη. Η σχετική έρευνα βρίσκεται υπό εξέλιξη. 
  • Η έκθεση στον Πορτοκαλί Παράγοντα: η έκθεση στα χημικά που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο του Βιετνάμ έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του προστάτη. 
  • Διατροφή:οι ερευνητές πιστεύουν ότι η διατροφή ενός άνδρα μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη αλλά τα ευρήματα των σχετικών μελετών δεν είναι συνεκτικά. Χρειάζεται περαιτέρω ερευνά ώστε να εξεταστεί η πιθανή αυτή συσχέτιση. 

Μια μελέτη του 2014 βρήκε ότι η διακοπή του καπνίσματος, η τακτική φυσική άσκηση και η πρόσληψη αναστολέων της 5-άλφα ρεντουκτάσης βοηθούν στη μείωση κίνδυνου εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη. Ο οργανισμός ελέγχου φαρμάκων και τροφίμων των ΗΠΑ ωστόσο δεν έχει εγκρίνει τη χρήση αναστολέων της 5-άλφα ρεντουκτάσης για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται από τους ειδικούς στην επίδραση της διατροφής. Πιο συγκεκριμένα έχει βρεθεί πως μια διατροφή υψηλή σε λιπαρά αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη ενώ μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά τον μειώνει. Είναι πιο πιθανό όμως οι διατροφικές αλλαγές να μειώσουν τον κίνδυνο εάν γίνουν σχετικά νωρίς στη ζωή του άνδρα.

Καθώς η έρευνα για την καλύτερη πρόληψη του καρκίνου συνεχίζεται, είναι πολύ σημαντικό ο άνδρας να κάνει τακτικό προληπτικό έλεγχο, καθώς η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη βελτιώνει τις πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας. Παράλληλα, καλό είναι να ενημερώνεται σχετικά με την υγεία του προστάτη και να απευθύνεται στον ειδικό για οποιαδήποτε σχετική ανησυχία.

Πηγή:
andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης