Η ισχαιμική καρδιακή νόσος χαρακτηρίζεται από μειωμένη παροχή αίματος στην καρδιά εξαιτίας της σκλήρυνσης των αρτηριών. Όταν η πλάκα αναπτύσσεται στα τοιχώματα των αρτηριών είναι πιο δύσκολο για το αίμα και το οξυγόνο να κυκλοφορήσουν από το υπόλοιπο σώμα προς την καρδιά. Σαν αποτέλεσμα το άτομο μπορεί να έχει πόνο στο στήθος και τελικά να προκληθεί καρδιακή προσβολή. Άλλοι όροι για την ισχαιμική καρδιακή νόσο είναι η στεφανιαία αρτηριακή νόσος και η στεφανιαία καρδιακή νόσος.

Οι άνδρες με ισχαιμική καρδιακή νόσο συχνά αναπτύσσουν στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ). Οι δυο μάλιστα διαταραχές έχουν κοινούς παράγοντες κίνδυνου. Κάποιοι από αυτούς τους παράγοντες είναι τροποποιήσιμοι, το οποίο σημαίνει ότι ο άνδρας μπορεί να τους ελέγξει και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ΣΔ. Μια πρόσφατη  μελέτη  δυστυχώς έδειξε ότι πολλοί άνδρες δε γνωρίζουν αυτούς τους παράγοντες κίνδυνου. Παρακάτω αναφέρονται οι 6 τροποποιήσιμοι παράγοντες κίνδυνου που εντόπισε η μελέτη, οι οποίοι  στην πλειοψηφία τους επηρεάζουν τη στυτική λειτουργία μειώνοντας τη ροή του αίματος προς το πέος. Αυτοί είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Το κάπνισμα. Οι χημικές ουσίες του καπνού μπορεί να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία και να οδηγήσουν σε αρτηριοσκλήρυνση. 

• Η παχυσαρκία. Για κάποιους άνδρες η παχυσαρκία συνδέεται με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζουν τη στυτική λειτουργία. Επίσης η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη.

 • Η υπέρταση. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί επίσης να προκαλέσει αρτηριοσκλήρυνση και να περιορίσει τη ροή του αίματος στο πέος. Επιπρόσθετα, κάποια φάρμακα που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της υπέρτασης σχετίζονται με την εμφάνιση ΣΔ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Ο διαβήτης. Η ΣΔ είναι πολύ συχνή στους διαβητικούς άνδρες. Ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε νευροπάθεια, αρτηριοσκλήρυνση και χαμηλή τεστοστερόνη. Οι διαβητικοί άνδρες μπορεί επίσης να εμφανίσουν  φλεβική διαφυγή μια κατάσταση  κατά την οποία το αίμα δεν μπορεί να συγκρατηθεί μέσα στο πέος, με αποτέλεσμα η στύση να είναι αδύναμη.  

• Η υπερλιπιδαιμία. Όταν τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα είναι υψηλά, μπορεί να συμβάλλουν στη συγκέντρωση πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών και τελικά να οδηγήσουν σε αρτηριοσκλήρυνση.  

• Η καθιστική ζωή. Η άσκηση είναι σημαντική τόσο για την καλή γενική υγεία όσο και για τη σεξουαλική. Ενισχύει την καλή ροή του αίματος σε όλο το σώμα συμπεριλαμβανομένου και του πέους και βοηθά στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους.   

Το καλό με τους 6 αυτούς παράγοντες κίνδυνου είναι ότι είναι τροποποιήσιμοι, δηλαδή οι άνδρες μπορούν να πάρουν μέτρα  ώστε να μειώσουν την επίδραση τους. Κάποια από αυτά είναι η διακοπή του καπνίσματος, η απώλεια βάρους, η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής και η τακτική φυσική άσκηση. 

Ο ιατρός μπορεί να βοηθήσει τον άνδρα στην υιοθέτηση των απαραίτητων αλλαγών και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προτείνει ένα πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος ή να παραπέμψει σε έναν ειδικό της διατροφής ή της φυσικής άσκησης, εάν αυτό είναι απαραίτητο.  

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης