Σύμφωνα με την παρούσα μελέτη, υπολογίζεται ότι 4 στους 10 Κινέζους άνδρες αντιμετωπίζει προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ).

Η μελέτη αναφέρεται ειδικά σε άνδρες από 30 επαρχίες και κρατίδια της ηπειρωτικής Κίνας και αποτελεί την πρώτη σε εθνικό επίπεδο για τις συγκεκριμένες περιοχές και ηλικιακές ομάδες (Η έρευνα δεν περιελάμβανε άνδρες από τις ακόλουθες περιοχές: Xinjiang, Qinghai, Θιβέτ και Χονγκ Κονγκ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παλαιότερες έρευνες με επίκεντρο τη βόρεια Κίνα και το Χονγκ Κονγκ ανέφεραν ποσοστά ΣΔ έως και 75%.

5.210 άνδρες συμπλήρωσαν το έγκυρο ερωτηματολόγιο 5 σημείων «International Index of Erectile Function» και οι ερευνητές έλαβαν και κατ’ ιδίαν συνεντεύξεις από όλους τους συμμετέχοντες. Σχεδόν το 82% των ανδρών ανέφεραν ότι είχαν τακτικά σεξουαλική δραστηριότητα, ενώ το υπόλοιπο 18% δεν είχε σεξουαλική δραστηριότητα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, αν και το δείγμα είναι αρκετά μεγάλο και προσεκτικά επιλεγμένο και έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην επακόλουθη στατιστική ανάλυση, τα υποκείμενα της μελέτης δεν αποτελούν τυχαίο δείγμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γενικά το 40,56% των ανδρών παρουσίαζαν κάποιου βαθμού ΣΔ με τη συχνότητα εμφάνισης να αυξάνεται στις μεγαλύτερες ηλικίες. Όταν οι συμμετέχοντες κατηγοριοποιήθηκαν ανά ηλικία προέκυψαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

 

Ηλικιακή ομάδα

Αριθμός Ανδρών

Ποσοστό εμφάνισης ΣΔ

40-49

1.167

18.08%

50-59

1.078

23,56%

60-69

1.348

48.37%

>70

1.617

81.60%

 

Τα γενικά δεδομένα διέφεραν από προηγούμενες τοπικές μελέτες και οι επιστήμονες σημειώνουν ότι οι διαφορές οφείλονται στις διαφορετικές μεθόδους αξιολόγησης, στον αριθμό των συμμετεχόντων και τις εθνοτικές ομάδες που εξετάστηκαν.

Μεγαλύτερα ποσοστά εμφάνισης ΣΔ είχαν οι μανιώδεις καπνιστές, οι άνδρες με οικογενειακά προβλήματα, όσοι έπασχαν από διαβήτη και όσοι παρουσίαζαν συμπτωματολογία του κατώτερου ουροποιητικού λόγω διογκωμένου προστάτη.

Αναφέρθηκαν επίσης και άλλες σεξουαλικές δυσλειτουργίες. Λίγο πάνω από τους μισούς σεξουαλικά ενεργούς άνδρες παραπονέθηκαν για μειωμένη ποσότητα σπέρματος, το 13% ανέφερε δυσκολίες στην εκσπερμάτιση και το 9% σημείωσε πλήρη απουσία εκσπερμάτισης.

Από τους 941 άνδρες που δεν είχαν σεξουαλικές επαφές σχεδόν το 17% κατηγορούσε τις συντρόφους τους για τις ανερωτικές σχέσεις τους. Από αυτή την υποομάδα το 37% ήταν διαζευγμένο ή σε διάσταση και περίπου το 15% βρισκόταν σε πλήρη αποξένωση από τη σύζυγο. 

Δεν είναι γνωστό αν ψυχολογικοί παράγοντες συνεισέφεραν στην εμφάνιση ΣΔ και αν αυτή ήταν ήπια, μέτρια ή σοβαρή.

Οι συγγραφείς εξηγούν ότι η εκπαίδευση σε συνδυασμό με τους φορείς παροχών υγείας θα μπορούσε να βοηθήσει τους άνδρες στην Κίνα να κατανοήσουν καλύτερα τη ΣΔ και τις θεραπευτικές επιλογές:

Υπάρχει ένα κενό γνώσης πάνω στη ΣΔ, στις σεξουαλικές δραστηριότητες, τη γήρανση και τα σεξουαλικά προβλήματα του συντρόφου μεταξύ επιστημόνων και κοινού. Είναι απολύτως απαραίτητο ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα και για τους γιατρούς και για τους πολίτες στην Κίνα, ώστε να προωθηθεί η κατανόηση των σεξουαλικών διαταραχών και να διαδοθεί η φαρμακοθεραπεία. Η εκπαίδευση αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει επίσης ενημέρωση ότι οι αλλαγές τρόπου ζωής, όπως η διακοπή του καπνίσματος, η βελτίωση των σχέσεων με τη σύντροφο και η ανακούφιση από το στρες είναι βασικά συστατικά της πρόληψης και της θεραπείας της ΣΔ.

Πηγή: andrologia.gr 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης