Κάποια ζευγάρια προσπαθούν να τεκνοποιήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς επιτυχία με αποτέλεσμα να χάνουν την ελπίδα τους. Σε κάθε περίπτωση ένα ζευγάρι που κάνει συστηματικά προσπάθειες για ένα χρόνο χωρίς αποτέλεσμα, είναι σημαντικό να επισκεφτεί έναν ειδικό υπογονιμότητας, ο οποίος ενδέχεται να εντοπίσει το πρόβλημα και να δώσει τις κατάλληλες κατευθύνσεις. Παράλληλα  όμως με τις θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, οι οποίες χρειάζονται χρόνο και υπομονή, το ζευγάρι έχει να διαχειριστεί και τη συναισθηματική διάσταση της υπογονιμότητας. Ακολουθούν πέντε πρακτικές συμβουλές για την καλύτερη συναισθηματική διαχείριση της υπογονιμότητας.  

1. Γνώση και κατανόηση των δεδομένων 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καταρχάς το ζευγάρι θα πρέπει να γνωρίζει εάν είναι ή όχι υπογόνιμο. Πολλές φορές μπορεί να μην υπάρχει πρόβλημα αλλά οι προσπάθειες για τεκνοποίηση να μην είναι τόσο τακτικές ή να μη λαμβάνουν χώρα στις γόνιμες ημέρες. Για το λόγο αυτό το ζευγάρι που έχει ανησυχίες θα πρέπει να επισκεφτεί ειδικό ο οποίος σε πρώτη φάση θα ζητήσει τη διεξαγωγή σπερμοδιαγράμματος και θα απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις του ζευγαριού βοηθώντας τους συντρόφους να κατανοήσουν ακριβώς τα δεδομένα της κατάστασης τους και τις διαθέσιμες επιλογές. Στη συνέχεια το ζευγάρι μπορεί να μελετήσει τις σχετικές πληροφορίες για την καλύτερη κατανόηση των πιθανοτήτων σύλληψης που έχει σε κάθε περίπτωση. 

2. Σχεδιασμός ενεργειών 

Ένα από τα δυσκολότερα σημεία της διαχείρισης της υπογονιμότητας είναι ότι το ζευγάρι δε γνωρίζει τη χρονική διάρκεια της συνολικής προσπάθειας. Ο σωστός σχεδιασμός των ενεργειών μπορεί να βοηθήσει. Σε πρώτη φάση οι δυο σύντροφοι θα πρέπει να συζητήσουν σχετικά με τις διαδικασίες στις οποίες είναι πρόθυμοι να υποβληθούν. Ο σχεδιασμός δίνει στο ζευγάρι μια αίσθηση ελέγχου της κατάστασης και μειώνει το στρες. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο οικονομικός παράγοντας και να τεθούν σαφή όρια καθώς οι επαναλαμβανόμενες προσπάθειες σύλληψης μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μπορεί να οδηγήσουν ένα ζευγάρι τόσο στη συναισθηματική καταρράκωση όσο και στην οικονομική καταστροφή. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, καλό είναι να εξετάζονται όλες οι επιλογές συμπεριλαμβανομένων της εξωσωματικής γονιμοποίησης, της δωρεάς σπέρματος και της υιοθεσίας ώστε εάν συναντήσουν κάποιο εμπόδιο στο δρόμο τους να ξέρουν ποια μπορεί να είναι η επόμενη επιλογή τους. 

3. Ανάληψη ευθύνης κι ελέγχου

Υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένοι τρόποι για να βελτιώσει ένας άνδρας την ποιότητα του σπέρματος τους υιοθετώντας υγιεινές αλλαγές στον τρόπο ζωής του. Είναι έτσι κι αλλιώς σημαντικό οι δυο σύντροφοι να αναλάβουν την ευθύνη της γενικής και της αναπαραγωγικής τους υγείας. Η σωστή διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, η τακτική σωματική άσκηση, η διαχείρισης του στρες, η διακοπή του καπνίσματος, καθώς και ο περιορισμός του αλκοόλ είναι αλλαγές που μπορεί να υιοθετηθούν και από τους δυο συντρόφους και να αυξήσουν την πιθανότητα σύλληψης. Η αλλαγή αυτή δίνει παράλληλα ένα αίσθημα ελέγχου στο ζευγάρι καταπολεμώντας την αίσθηση απελπισίας που μπορεί να νιώθουν κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας και άκαρπης προσπάθειάς τους. 

Παράλληλα οι ειδικοί προτείνουν την αποφυγή της χρήσης λιπαντικών προϊόντων κατά τη σεξουαλική επαφή, τη διατήρηση χαμηλής θερμοκρασίας στην περιοχή του όσχεου με την επιλογή χαλαρών εσωρούχων και την τροποποίηση κάποιων θεραπειών που μπορεί να διαταράξουν την παραγωγή σπερματοζωαρίων όπως είναι τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά και τα αναβολικά στεροειδή. 

4. Συζήτηση 

Σύμφωνα με τα παραδοσιακά στερεότυπα, οι άνδρες συνήθως δε μιλούν για τα προβλήματα τους. Αφενός αυτό δεν ισχύει πάντα, αφετέρου είναι σημαντικό τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες να κατανοήσουν με τον δικό τους τρόπο ότι, σε επίπεδο ζευγαριού, το πρόβλημα που μοιράζεται κανείς είναι πράγματι μισό πρόβλημα. Ιδιαίτερα λοιπόν στην περίπτωση ενός προβλήματος με μεγάλη και αόριστη χρονική διάρκεια όπως είναι αυτό της υπογονιμότητας είναι απαραίτητο τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ των δυο συντρόφων να παραμένουν ανοιχτά. Όχι μόνο οι δύο σύντροφοι θα ανακουφιστούν από το βάρος αλλά θα μπορέσουν να δουν το ζήτημα από μια άλλη οπτική. 

5. Ανάπτυξη υγιών στρατηγικών διαχείρισης 

Η αντιμετώπιση της υπογονιμότητας είναι μια ιδιαίτερα στρεσογόνος περίοδος για το ζευγάρι και οι δυο σύντροφοι οφείλουν να έχουν τρόπους διαχείρισης τους στρες ώστε να μπορούν είτε από κοινού είτε κατά μόνας να αποφορτίζονται και να ξεκαθαρίζουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους. 

Η φυσική δραστηριότητα είναι συνήθως μια πολύ καλή πρακτική ιδιαιτέρα εάν στο τέλος συνδυάζεται με ασκήσεις χαλάρωσης και διαλογισμό. 

Επίσης βοηθητικό για πολλά άτομα είναι το γράψιμο. Το άτομο μπορεί να γράψει αυτό που το απασχολεί και μετά να το πετάξει, να το καταστρέψει ή να το κρατήσει για να το διαβάσει κάποια άλλη στιγμή. Σε κάθε περίπτωση το γράψιμο είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος αποφόρτισης και επεξεργασίας σκέψεων και συναισθημάτων.  

Πολλοί είναι και αυτοί που βρίσκουν εκτόνωση και ανακούφιση μέσω  του κλάματος. Συνήθως μάλιστα μετά από τα κλάμα μειώνεται ο καρδιακός ρυθμός και η αναπνοή γίνεται αργή και βαθιά με αποτέλεσμα το άτομο να εισέρχεται σε μια πιο χαλαρή βιολογικά και συναισθηματικά κατάσταση. 

Τέλος κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί ότι η υπογονιμότητα επηρεάζει τα άτομα με διαφορετικούς τρόπους τόσο σε σωματικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο. Το ζευγάρι όμως είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι δεν είναι μόνο του σε αυτόν τον δύσκολο δρόμο. Η βοήθεια υπάρχει και είναι σημαντικό να την αναζητήσει. Οι δύο σύντροφοι χρειάζεται να μιλήσουν, να συζητήσουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους, καθώς και να φροντίσουν τη σωματική και ψυχοσυναισθηματική τους υγεία.  

Πηγή: andrologia.gr 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης