Η παχυσαρκία είναι σοβαρό πρόβλημα υγείας που αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα σε μια ευρεία γκάμα ιατρικών προβλημάτων, μεταξύ των οποίων και η στυτική δυσλειτουργία. Πως ακριβώς όμως επηρεάζει η παχυσαρκία το σεξ; Και μπορεί η απώλεια βάρους να βελτιώσει την στυτική λειτουργία; Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Valparaiso της Indiana, Η.Π.Α. δημοσίευσαν ανασκόπηση δεδομένων από βιοϊατρικές, παθολογικές και ψυχολογικές βάσεις δεδομένων που ασχολούνται με τα παραπάνω ερωτήματα.

Πόσο συχνή είναι η παχυσαρκία;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο άρθρο υπέρβαροι θεωρούνται όσοι έχουν δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) ίσο ή μεγαλύτερο του 25 και υπέρβαροι όσοι έχουν ΔΜΣ 30 ή παραπάνω. Ανά τον κόσμο υπολογίζεται ότι 1 δις άνθρωποι είναι υπέρβαροι και 300 εκατομμύρια παχύσαρκοι.

Πως η παχυσαρκία επηρεάζει την σεξουαλική λειτουργία;

Η μελέτη ξεκινά ορίζοντας την σεξουαλική απόκριση, την παχυσαρκία και τον λιπώδη ιστό και συνεχίζει περιγράφοντας τις ενδείξεις που συνδέουν την σεξουαλική δυσλειτουργία με την παχυσαρκία. Για παράδειγμα οι παχύσαρκες γυναίκες τείνουν να έχουν πιο συχνά και πιο σοβαρά σεξουαλικά προβλήματα από τις γυναίκες μέσου βάρους. Κάποια από τα συχνότερα αναφερόμενα προβλήματα στις γυναίκες είναι η χαμηλή επιθυμία, η δυσκολία στον ερεθισμό, ανεπαρκής λίπανση του κόλπου και πόνος κατά την διείσδυση. Στους άνδρες η παχυσαρκία παίζει ένα μεγάλο ρόλο στην στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και στα δυο φύλα η συμπεριφορά του λιπώδους ιστού μπορεί να αλλάξει τα επίπεδα τεστοστερόνης, οιστρογόνων και οξειδίου του αζώτου. Στους άνδρες η τεστοστερόνη συνδέεται με την επιθυμία, τις στύσεις και την αισθητικότητα του πέους, ενώ το οξείδιο του αζώτου είναι απαραίτητο για την επίτευξη στύσης.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι ο ρόλος αυτών των ουσιών στην σεξουαλική λειτουργία των παχύσαρκων γυναικών είναι πιο δύσκολο να καθοριστούν και επιπλέον μπορεί να μην παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο όσο το γενικότερο συναισθηματικό και ψυχολογικό πλαίσιο.

Όπως τονίζεται, μπορεί να είναι δύσκολο να διαχωριστούν οι απευθείας επιδράσεις της παχυσαρκίας στην σεξουαλική λειτουργία από αυτές που οφείλονται σε συννοσηρότητες που σχετίζονται με την παχυσαρκία όπως το μεταβολικό σύνδρομο, ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Πως επιδρά η παχυσαρκία στους ψυχολογικούς παράγοντες της σεξουαλικής δυσλειτουργίας;

Όταν το θέμα είναι η παχυσαρκία και η σεξουαλικότητα, τα ψυχολογικά θέματα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Οι παχύσαρκοι άνθρωποι συχνά στιγματίζονται και γελοιοποιούνται και αυτό τους δημιουργεί πολλές φορές μια κακή εικόνα για τον εαυτό τους και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Η κατάθλιψη και το στρες είναι συχνά προβλήματα σε αυτή τη μερίδα του πληθυσμού.

Πως μπορεί η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας να βελτιώσει την σεξουαλική λειτουργία;

Η απώλεια βάρους και η σωματική άσκηση μπορεί να βελτιώσει την σεξουαλική λειτουργία στους άνδρες, καθώς οι μελέτες έχουν αποδείξει ότι η φυσική δραστηριότητα και η υγιεινή διατροφή μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης, να βελτιώσουν την ποιότητα της στύσης και να προσφέρουν μεγαλύτερη ικανοποίηση. Λιγότερα είναι γνωστά για τα αποτελέσματα της απώλειας βάρους στην σεξουαλική λειτουργία των γυναικών, όμως είναι πολύ πιθανό ότι οι στρατηγικές αδυνατίσματος βοηθούν σημαντικά.

Οι χειρουργικές μέθοδοι αδυνατίσματος μπορεί να έχουν σεξουαλικά οφέλη όμως τα δεδομένα δεν είναι συνεπή ώστε να μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Μελλοντική έρευνα

Οι επιστήμονες καταλήγουν ότι εντόπισαν πέντε πεδία μελέτης που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης:

  • Αιτιώδεις συσχετισμοί μεταξύ παχυσαρκίας και σεξουαλικών προβλημάτων
  • Έλεγχος της σεξουαλικής λειτουργίας πριν και μετά την απώλεια βάρους
  • Ψυχολογικές μεταβλητές.
  • Άμεσες και έμμεσες επιδράσεις της παχυσαρκίας στην σεξουαλική ανταπόκριση.
  • Αλλαγές στον τρόπο ζωής και προσεγγίσεις αδυνατίσματος.

Συμπεράσματα

Γενικά είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τους φορείς παροχών υγείας να συζητούν την σεξουαλική υγεία και την παχυσαρκία με τους ασθενείς τους.

«Με αυτό τον τρόπο – και πάντα με υποστηρικτική συμπεριφορά – μπορούν να τονίσουν στους ασθενείς τις βιολογικές και ψυχολογικές αιτίες που μειώνουν την ερωτική διάθεση και την ερωτική ανταπόκριση και να ξεκινήσουν μια γενικότερη συζήτηση για τα θέματα υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε διαδικτυακά τον Απρίλιο του 2017 στο Sexual Medicine Reviews.

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης