Μια νέα μελέτη από το πανεπιστήμιο του Keele βρήκε πως ενδεχομένως τα στυτικά προβλήματα να μπορούν να προβλέψουν την εμφάνιση ουρικής αρθρίτιδας, μιας κατάστασης ιδιαίτερα επώδυνης, η οποία συνήθως επηρεάζει το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού. Οι ερευνητές για τους σκοπούς της μελέτης παρακολουθήσαν σχεδόν 48.000 άνδρες για ένα μέσο ορό 10 ετών. Κάποιοι από αυτούς έπασχαν από ουρική αρθρίτιδα και κάποιοι ήταν υγιείς. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνδρες που είχαν ουρική αρθρίτιδα ήταν 31% πιο πιθανό να αναφέρουν στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν έπασχαν από ουρική αρθρίτιδα. Επίσης εντόπισαν ότι τα στυτικά προβλήματα συνήθως προηγούνται της επώδυνης άρθρωσης. Οι άνδρες που είχαν ουρική αρθρίτιδα ήταν 63% πιο πιθανό να εμφανίσουν ΣΔ μέσα στο χρόνο που προηγήθηκε από τη διάγνωση της αρθρίτιδας. Επίσης, δυο χρόνια μετά τη διάγνωση της ουρικής αρθρίτιδας η πιθανότητα εμφάνισης ΣΔ ήταν κατά 77% υψηλότερη σε σύγκριση με τους υγιείς.

Η ουρική αρθρίτιδα είναι ένας από τους πιο επώδυνους τύπους αρθρίτιδας και οφείλεται στη συσσώρευση του ουρικού οξέος στον οργανισμό, μια κατάσταση που καλείται υπερουριχαιμία. Το ουρικό οξύ εναποτίθεται στις αρθρώσεις και πιο συχνά στο μεγάλο δάχτυλου του ποδιού. Η προσβεβλημένη άρθρωση μπορεί να έχει οίδημα, αυξημένη θερμοκρασία και ερυθρότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σχέση ανάμεσα στην ουρική αρθρίτιδα και τη ΣΔ παρέμεινε στατιστικά σημαντική ακόμα και μετά την προσαρμογή για πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες, όπως είναι το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και ο δείκτης μάζας σώματος.

Ο σχεδιασμός της μελέτης ωστόσο δεν είναι τέτοιος που να μπορεί να αποδείξει αιτιώδη σχέση, να αποδείξει δηλαδή ότι η μια κατάσταση είναι η αιτία εμφάνισης της άλλης. Οι ερευνητές όμως υποστηρίζουν ότι υπάρχουν βιολογικοί μηχανισμοί που μπορούν να συνδέσουν τις δυο καταστάσεις. Για παράδειγμα η αύξηση του ουρικού οξέος στο αίμα μπορεί να επηρεάσει τα αιμοφόρα αγγεία και να πυροδοτήσει τον πολλαπλασιασμό των λείων μυϊκών κυττάρων τους, ο οποίος έχει συνδεθεί με το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας. Η πλάκα αυτή μειώνει την καλή ροή του αίματος μέσα από τα αγγεία, η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την καλή στυτική λειτουργία.

Ενώ χρειάζεται περισσότερη μελέτη για την επιβεβαίωση μιας αιτιώδους σχέσης, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ΣΔ μπορεί να κάνει την εμφάνιση της πριν την ουρική αρθρίτιδα. Ένας παραπάνω λόγος λοιπόν να δει ο άνδρας τον ιατρό του εάν παρατηρήσει προβλήματα στη στυτική του λειτουργία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης