Η ουρική αρθρίτιδα σχετίζεται με μεταβολικές διαταραχές που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ). Μια πρόσφατη μελέτη είχε σκοπό να αναγνωρίσει τους ανεξάρτητους προγνωστικούς παράγοντες της ΣΔ σε ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα.

Στη μελέτη συμμετείχαν 80 άνδρες που λάμβαναν θεραπεία για τη ουρική αρθρίτιδα σε ρευματολογική κλινική και 70 υγιείς άνδρες χωρίς κανένα ιστορικό φλεγμονώδους νόσου. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 52 έτη και η μέση διάρκεια της νόσου οι 120 μήνες. Η στυτική λειτουργία όλων των συμμετεχόντων εκτιμήθηκε με τη βοήθεια τους Διεθνή Δείκτη Στυτικής Λειτουργίας. Αξιολογήθηκε επίσης η αντίσταση στην ινσουλίνη με τη χρήση του ομοιοστατικού μοντέλου HOMA-IR.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι οι ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν ΣΔ σε σύγκριση με τους υγιείς. Μετά τον έλεγχο της επίδρασης των συγχυτικών παραγόντων μόνο η αντίσταση στην ινσουλίνη βρέθηκε να σχετίζεται σημαντικά με τη ΣΔ.

Σε γενικές γραμμές βρέθηκε ότι οι ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα και ΣΔ ήταν πιο πιθανό να είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία, να έχουν μεγαλύτερη αντίσταση στην ινσουλίνη και μικρότερο ρυθμό σπειραματικής διήθησης από τους ασθενείς χωρίς ΣΔ. Τέλος η πολυπαραγοντική ανάλυση έδειξε ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη ήταν ένας ανεξάρτητος προγνωστικός παράγοντας της ΣΔ στους ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης