Συνήθως οι άνδρες μπορούν να έχουν 3-5 στύσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ κοιμούνται. Οι στύσεις αυτές δεν είναι επώδυνες, δεν σχετίζονται με κάποιον σεξουαλικό ερεθισμό και δεν προκαλούν καμία ανησυχία.
Ωστόσο, οι άνδρες που έχουν επώδυνες στύσεις κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου συχνά ξυπνούν από τον πόνο, ο οποίος μπορεί να διαρκέσει μία με δύο ώρες. Οι επώδυνες αυτές στύσεις ενδέχεται να εμφανιστούν πολλές φορές μέσα σε μια νύχτα και να οδηγήσουν τελικά σε στέρηση ύπνου, κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας, άγχος κι ευερεθιστότητα.
Οι άνδρες που εμφανίζουν επώδυνες νυχτερινές στύσεις συνήθως έχουν φυσιολογική σεξουαλική λειτουργία και η στύση τους κατά τη σεξουαλική επαφή δεν προκαλεί πόνο.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι επώδυνες νυχτερινές στύσεις είναι σπάνιο φαινόμενο και δεν έχει μελετηθεί επαρκώς, ενώ οι όποιες σχετικές μελέτες έχουν διεξαχθεί έχουν αντικρουόμενα ευρήματα, με αποτέλεσμα η θεραπευτική τους αντιμετώπιση να συνιστά πρόκληση για τους ειδικούς.
Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι ούτε για το τι τις προκαλεί. Δεν φαίνεται να σχετίζονται με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, όπως είναι η σεξουαλική δυσλειτουργία ή τα επίπεδα τεστοστερόνης. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να σχετίζονται με την υπερτονία του πυελικού εδάφους.
Ακριβώς επειδή είναι πολύ λίγα γνωστά για τους αιτιολογικούς παράγοντες των επώδυνων νυχτερινών στύσεων, είναι δύσκολη η θεραπευτική τους αντιμετώπιση. Κάποιοι άνδρες βρίσκουν ανακούφιση με το να σηκωθούν από το κρεβάτι, να ουρήσουν και να περπατήσουν λίγο μέσα στο σπίτι. Η χρήση μεθόδων διαχείρισης του στρες μπορεί επίσης να βοηθήσει.
Σε μια μελέτη του 2017 οι ερευνητές ανέφεραν ότι η χορήγηση ενός μυοχαλαρωτικού περιόρισε τα συμπτώματα σε κάποιους άνδρες για ένα μικρό χρονικό διάστημα, όχι όμως μακροχρόνια. Πρόσθεσαν, επίσης, ότι η φυσιοθεραπεία του πυελικού εδάφους μπορεί να βοηθήσει, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα.
Σε κάθε περίπτωση, οι άνδρες που ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας από επώδυνες στύσεις θα πρέπει να συζητήσουν το πρόβλημά τους με τον ουρολόγο τους.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης