Σύμφωνα με νέα ερευνητικά ευρήματα που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο ετήσιο συνέδριο της ενδοκρινολογικής εταιρίας, οι άνδρες με οριακά επίπεδα τεστοστερόνης παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό.

Οι ερευνητές μάλιστα αναφέρουν ότι πάνω από τους μισούς άνδρες που αναφέρουν οριακά επίπεδα τεστοστερόνης έχουν κατάθλιψη ή καταθλιπτικά συμπτώματα , ενώ επίσης έχουν υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας και φυσικής αδρανούς. Είναι σημαντικό λοιπόν οι κλινικοί να γνωρίζουν τα κλινικά χαρακτηριστικά των ανδρών αυτών και να αντιμετωπίζουν την εκάστοτε συνυπάρχουσα νοσηρότητα, όπως είναι για παράδειγμα η κατάθλιψη ή η παχυσαρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των ανδρών που ελέγχουν την τεστοστερόνη τους. Οι μελέτες όμως που εξέτασαν τη σχέση της κατάθλιψης και της τεστοστερόνης ορού δεν κατέληξαν σε σαφή συμπεράσματα, ενώ είναι πολύ λίγες οι δημοσιευμένες μελέτες που αναφέρονται στη διαχείριση των οριακών επιπέδων τεστοστερόνης.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 200 ενήλικες άνδρες 20-77 ετών των οποίων τα επίπεδα τεστοστερόνης είχαν οριακή τιμή (250-300 ng/dl). Οι ερευνητές συγκέντρωσαν επίσης τα δημογραφικά τους στοιχεία το ιατρικό τους ιστορικό και ρώτησαν συγκεκριμένα για τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής, καθώς και για την ύπαρξη σημείων και συμπτωμάτων υπογοναδισμού. Στη συνέχεια μέτρησαν εκ νέου την ολική τεστοστερόνη των συμμετεχόντων κι εκτίμησαν τη ύπαρξη της κατάθλιψης από το ιατρικό ιστορικό και την παρουσία καταθλιπτικών συμπτωμάτων με τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου ερωτηματολογίου.
Το 56% των συμμετεχόντων είχε διάγνωση κατάθλιψης, σοβαρά καταθλιπτικά συμπτώματα ή /και λάμβανε αντικαταθλιπτική αγωγή. Σημαντικά υψηλότερη βαθμολογία στην κλίμακα των καταθλιπτικών συμπτωμάτων παρουσίασε το 22% των ασθενών διαφορετικής εθνικότητας της πρωτοβάθμιας φροντίδας, καθώς και το 5.6% των υπέρβαρων και παχύσαρκων αμερικανών.

Παράλληλα, το 39% των συμμετεχόντων ήταν υπέρβαροι, το 40% παχύσαρκοι, ενώ το 51%, πέρα από το περπάτημα, δεν είχε καμία άλλη φυσική δραστηριότητα. Τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν πιο συχνά από τους συμμετέχοντες ήταν η στυτική δυσλειτουργία (78%), η χαμηλή libido(69%) και η μειωμένη ενέργεια (52%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη υπογραμμίζει τη χρησιμότητα ενός έγκυρου κι αξιόπιστου εργαλείου που θα βοηθήσει στον προληπτικό έλεγχο της κατάθλιψης και την έγκαιρη διάγνωσή της, καθώς πολλά άτομα αρνούνται την ύπαρξη σημείων και συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Είναι σημαντικό η ερευνητική διαδικασία να επικεντρωθεί στην έγκυρη αξιολόγηση και την αποτελεσματική θεραπεία της κατάθλιψης.

Πηγή : medicalnewstoday, andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης