Είναι πολλοί οι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας κι ένας από αυτούς είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση. Αν και πρόκειται για ένα πρόβλημα που συνδέεται με την αύξηση της ηλικίας και άλλους οργανικούς παράγοντες, σε τελική ανάλυση είναι η κυκλοφορία του αίματος στο σώμα που σχετίζεται στενά με την υγεία του πέους και τη στυτική λειτουργία.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση στενεύει τα αιμοφόρα αγγεία και περιορίζει τη διαβατότητα τους, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ροή του αίματος από την καρδιά στα όργανα, συμπεριλαμβανομένου και του πέους. Επιπρόσθετα κάποια φάρμακα για την αντιμετώπιση της υπέρτασης ενδέχεται να προκαλούν στυτική δυσλειτουργία ή να την επιδεινώνουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης λοιπόν είναι πολύ σημαντικός όχι μόνο για την περιφρούρηση της γενικής υγείας αλλά και της σεξουαλικής. Πώς μπορεί όμως ένας άνδρας να ελέγξει με επιτυχία την αρτηριακή του πίεση και να προλάβει την εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας; Οι ειδικοί συστήνουν πρώτα απ’ όλα την καθημερινή φυσική άσκηση. Ιδιαίτερα προτείνουν ασκήσεις όπως είναι τα βαθιά καθίσματα τα οποία βελτιώνουν τη ροή του αίματος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και προάγουν την καλή στυτική λειτουργία. Παράλληλα η καθημερινή άσκηση συμβάλλει στη διατήρηση μιας υγιούς καρδίας και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση. Εξίσου σημαντική είναι και η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής, πλούσιας σε λαχανικά και η οποία μάλιστα να περιλαμβάνει συχνά την κατανάλωση παντζαριών, καθώς η τροφή αυτή είτε λαμβάνεται ωμή, είτε βρασμένη είτε σε μορφή χυμού, περιέχει νιτρώδη που βοηθούν στη διαστολή των αγγείων.

Τέλος οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία της συνεπούς λήψης των φαρμάκων όταν η υπέρταση έχει επιδεινωθεί και δεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο διαφορετικά. Εάν ωστόσο ο άνδρας παρατηρήσει ότι μετά τη λήψη της αγωγής παρουσιάζει στυτικά προβλήματα είναι καλό να μιλήσει με τον ιατρό του έτσι ώστε να βρεθεί η κατάλληλη λύση που θα οδηγήσει στην αντιμετώπιση της υπέρτασης χωρίς επιπτώσεις στη σεξουαλική του ζωή.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης