Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα του Journal of Sexual Medicine, οι νέοι γονείς τείνουν να παρουσιάζουν τα περισσότερα προβλήματα στην ερωτική τους ζωή κατά το πρώτο έτος της μετάβασης στην πατρότητα και τη μητρότητα, σε σχέση με τα ζευγάρια που έχουν μεγαλύτερα παιδιά. 

Πιο συγκεκριμένα, οι νέες μητέρες παρουσιάζουν μικρότερο δείκτη σεξουαλικής ευεξίας από τους συντρόφους τους σύμφωνα με τα ευρήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είναι φυσιολογικό, οι σεξουαλικές σχέσεις αλλάζουν με την έλευση ενός μωρού. Η περίοδος της λοχείας, οι ορμονικές μεταβολές και το στρες που συνοδεύει την φροντίδα του νεογνού είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν την σεξουαλικότητα αυτή την περίοδο.

Οι περισσότερες έρευνες που εξερευνούν την επίδραση της άφιξης ενός παιδιού πάνω στην σεξουαλικότητα του ζευγαριού παρουσιάζουν κάποιους περιορισμούς και συνήθως επικεντρώνονται στη μητέρα και όχι το ζεύγος ενώ άλλες εξετάζουν μόνο μια διάσταση της σεξουαλικότητας και δεν περιλαμβάνουν ομάδες ελέγχου.

Στην παρούσα μελέτη η επιστημονική ομάδα επιδίωξε να συγκρίνει την «σεξουαλική ευεξία» (οριζόμενη από την συχνότητα επαφών, τον βαθμό ικανοποίησης από αυτές, την ερωτική επιθυμία και την όποια τυχόν δυσφορία) σε δύο ομάδες ζευγαριών:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Α) Νέοι γονείς (99 ζευγάρια) που απέκτησαν  το πρώτο τους παιδί μέσα στο προηγούμενο έτος. Δεν συμπεριλήφθηκαν ζευγάρια με πολλαπλές γέννες (δίδυμα, τρίδυμα, κ.ο.κ.)

Β) Ομάδα ελέγχου (104 ζευγάρια) που είτε δεν είχαν παιδιά, είτε τα παιδιά τους ήταν μεγαλύτερα του ενός έτους.

Η έρευνα επικεντρώθηκε επίσης και στο πως η σεξουαλική λειτουργία διαφοροποιείται μεταξύ των συντρόφων.

Όλα τα ζευγάρια συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια μέσω των οποίων αξιολογούνταν η σεξουαλική τους ικανοποίηση, η συχνότητα, η επιθυμία και καταγραφόταν η όποια δυσκολία. Πιο συγκεκριμένα οι νέοι γονείς επανέλαβαν το ερωτηματολόγιο στους 3, 6 και 12 μήνες μετά τον τοκετό ενώ η ομάδα ελέγχου μια φορά.

Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, οι νέοι γονείς παρουσίασαν χαμηλότερη ικανοποίηση, μικρότερη επιθυμία και ανέφεραν περισσότερα προβλήματα σε κάθε επανάληψη παρόλα αυτά, παρουσιάστηκε ξεκάθαρη βελτίωση των δεικτών με την πάροδο του χρόνου με τις καλύτερες επιδόσεις να εμφανίζονται στους 12 μήνες μετά τον τοκετό. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο ότι οι νέοι γονείς σχεδόν ισοφάρισαν την συχνότητα της ομάδας ελέγχου στους 6 μήνες.

Είναι πάρα πολύ πιθανό ότι με την άφιξη ενός παιδιού οι νέοι γονείς είχαν πολύ λιγότερο χρόνο να αφιερώσουν στους εαυτούς τους και την σχέση τους κάτι το οποίο πολύ φυσιολογικά κάνει την σεξουαλική επαφή λιγότερο ικανοποιητική.

Όσον αφορά την σχέση των ζευγαριών, οι νέες μητέρες επαρουσίασαν χαμηλότερη επιθυμία από τους συντρόφους τους κα’ όλη την διάρκεια του έτους, με τις χαμηλότερες επιδόσεις να σημειώνονται στους 3 μήνες μετά τον τοκετό, με τον δείκτη αυτό να βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου. Σε όλα τα σημεία επανελέγχου οι μητέρες που ανέφεραν χαμηλή επιθυμία κυμάνθηκαν από 39% έως 59% με το 47%-57% να αναφέρει σταθερά δυσφορία.

Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες όπως η αυτοεικόνα και οι αλλαγές στις προσδοκίες και προτεραιότητες είναι πιθανό να παίζουν ρόλο στην σεξουαλική ικανοποίηση των γυναικών. 

Όσον αφορά την ομάδα ελέγχου δεν σημειώθηκαν αξιόλογες διαφορές μεταξύ συντρόφων όσον αφορά την ικανοποίηση, την επιθυμία ή την τυχόν δυσφορία.

Τα ευρήματα αυτά θα βοηθήσουν τους γιατρούς να εξηγήσουν στους μέλλοντες γονείς την σεξουαλικότητα μετά τον τοκετό ώστε να τους προετοιμάσουν κατάλληλα για να ανταπεξέλθουν στον διττό ρόλο τους ως γονείς πλέον αλλά και σύντροφοι.

Όπως αναφέρουν οι συγγραφείς της έρευνας: «Η ενημέρωση σχετικά με την σεξουαλική υγεία μετά τον τοκετό θα πρέπει να ενσωματωθεί στις ιατρικές πρακτικές πριν και μετά τον τοκετό, με στόχο να υποστηρίξει τους νέους γονείς στην ανάπτυξη ρεαλιστικών προσδοκιών κατά την μετάβαση στην μητρότητα/πατρότητα»

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης