Σχεδόν το 40% των γυναικών εμφανίζει σεξουαλική δυσλειτουργία κάποια στιγμή στη ζωή του. Ως σεξουαλική δυσλειτουργία χαρακτηρίζεται ένα πρόβλημα που παρουσιάζεται στον κύκλο σεξουαλικής απόκρισης και το οποίο δεν επιτρέπει στο άτομο να αντλήσει ικανοποίηση από τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Στην παρούσα φάση υπάρχουν κάποιες θεραπείες για την αντιμετώπιση της γυναικείας σεξουαλικής δυσλειτουργίας, οι οποίες όμως είναι σε γενικές γραμμές αναποτελεσματικές. Για παράδειγμα, κάποιοι ιατροί συνταγογραφούν σιλδεναφίλη (Viagra) σε γυναίκες, αλλά η αγωγή αυτή δεν βελτιώνει την ικανότητα της γυναίκας να φτάσει σε οργασμό. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσφατα, όμως, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Michigan εντόπισαν μια θεραπεία που φαίνεται να ενισχύει τη γυναικεία σεξουαλική λειτουργία. Πρόκειται για τον στοχευμένο ηλεκτρικό ερεθισμό των νεύρων που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών της ουροδόχου κύστης και φαίνεται επίσης να βελτιώνει τη σεξουαλική λειτουργία. Στη συγκεκριμένη θεραπεία η ασθενής δέχεται τον νευρικό ερεθισμό μία φορά την εβδομάδα για να βελτιώσει τη λειτουργία των νεύρων και των μυών που ελέγχουν την ουροδόχο κύστη. Τα νεύρα που ελέγχουν τα πυελικά όργανα έχουν κοινή αφετηρία, οπότε ο ερεθισμός των νεύρων που ελέγχουν την ουροδόχο κύστη έχει επίδραση και στα νεύρα που ελέγχουν τη σεξουαλική λειτουργία.

Οι ερευνητές, μάλιστα, βρήκαν ότι βοηθά την καλή λειτουργία της ουροδόχου κύστης ο ερεθισμός ενός συγκεκριμένου σημείου του αστραγάλου κοντά στο κνημιαίο νεύρο. Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο το γιατί η τοποθέτηση ηλεκτροδίων στον αστράγαλο βοηθά στον ερεθισμό της πυελικής περιοχής, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα νεύρα που φτάνουν στο πέλμα αλληλοεπιδρούν στο επίπεδο του νωτιαίου μυελού με νεύρα που νερώνουν τα όργανα της πυέλου. Υπάρχει, λοιπόν, αλληλοεπικάλυψη στις περιοχές των συνάψεων, με αποτέλεσμα ο ηλεκτροερεθισμός της περιοχής του αστραγάλου να μπορεί να ωφελήσει τα πυελικά όργανα.

Καθώς δεν υπήρχαν επιστημονικά δεδομένα αναφορικά με την επίδραση αυτής της θεραπείας στη γυναικεία σεξουαλική λειτουργία οι ερευνητές διεξήγαγαν τη μελέτη τους τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους. Αρχικά δοκίμασαν την αποτελεσματικότητά της σε αρουραίους, στους οποίους ερέθισαν με ηλεκτρόδια τόσο τα γεννητικά όργανα όσο και τον αστράγαλο. Έπειτα από 15-30 λεπτά οι αρουραίοι είχαν σημαντική αύξηση στη ροή του αίματος στον κόλπο, το οποίο συνδέεται με αυξημένη ευαισθησία του οργάνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια δοκίμασαν τον διαδερμικό ηλεκτρικό ερεθισμό σε γυναίκες εθελόντριες που είχαν υγιείς ουροδόχους κύστες, αλλά αντιμετώπιζαν κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία. Οι εθελόντριες έλαβαν 12 θεραπευτικές συνεδρίες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι ερευνητές τοποθετούσαν τα ηλεκτρόδια είτε στη γενετήσια περιοχή είτε στον αστράγαλο. Μετά την ολοκλήρωση των συνεδριών οι 8 από τις 9 συμμετέχουσες ανέφεραν πιο έντονη σεξουαλική διέγερση, καλύτερη κολπική λίπανση, καθώς και την ικανότητα να φτάσουν και πάλι σε οργασμό.

Αν και τα αποτελέσματα της μελέτης είναι πολύ αισιόδοξα και υποσχόμενα και οι βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν είναι μεγαλύτερες από αυτές που επιτυγχάνονται με τη χρήση φαρμάκων, είναι σημαντικό τα ευρήματα να επιβεβαιωθούν σε μελλοντικές μελέτες, έτσι ώστε να αποκλειστεί η πιθανή επίδραση του φαινομένου placebo.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια σημαντική μελέτη που παρουσιάζει μια μη φαρμακευτική και μη παρεμβατική εναλλακτική για την αντιμετώπιση της γυναικείας σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Μελέτες σαν και αυτή βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση της γυναικείας σεξουαλικής διέγερσης και προσφέρουν εναλλακτική για την αντιμετώπιση μιας διαταραχής της οποίας οι θεραπευτικές επιλογές είναι περιορισμένες.

Δρ. Κωνσταντινίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης