Η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού και η ύπαρξη φλεγμονών είναι καταστάσεις που επιμένουν στην περίπτωση ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον HIV και σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας και νοσηρότητας. Μια νέα μελέτη που διεξήχθη από την ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης έδειξε ότι η χρήση αναστολέων της έκφρασης του RNA του ιού μπορεί να είναι αποτελεσματική για τον περιορισμό της άτυπης φλεγμονής και την αποκατάσταση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού σε άτομα προσβεβλημένα από τον HIV, ως επιπρόσθετη θεραπεία στη συνδυαστική αντιρετροϊκή αγωγή (cART).
Τα άτομα που έχουν προσβληθεί από τον HIV-1 έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν επιπλοκές που δεν σχετίζονται με το σύνδρομο επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας (AIDS), όπως είναι η αθηροσκλήρυνση, οι νευροεκφυλιστικές διαταραχές, κάποιοι τύποι καρκίνου, η οστεοπόρωση και οι νεφρικές διαταραχές. Η συστημική χρόνια ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού θεωρείται ότι οδηγεί στις παραπάνω επιπλοκές που δεν οφείλονται στο AIDS.
Παρά τη μακροχρόνια καταστολή του ιού από τη cART, δεν είναι ξεκάθαρο το πώς αναπτύσσεται η χρόνια φλεγμονή στα άτομα που έχουν προσβληθεί από τον HIV. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης εντόπισαν έναν πιθανό μηχανισμό που περιλαμβάνει τη δυσλειτουργία των T κυττάρων. Σε μελέτες που έχουν διεξαχθεί σε ανθρώπινα μακροφάγα και Τ κύτταρα βρέθηκε ότι η επίμονη προσβολή των μακροφάγων από τον HIV-1 και η έκφραση του RNA που αυτός περιέχει, ακόμα κι όταν δεν υπάρχει ενεργή λοίμωξη, οδηγούν σε ιντερφερονο- εξαρτώμενη προφλεγμονώδη απάντηση τύπου 1 κι εξάντληση των Τ κυττάρων. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματα αυτά μπορούν να εξηγήσουν τη χρόνια φλεγμονή που παρατηρείται σε οροθετικούς ασθενείς που λαμβάνουν cART.
Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι η περαιτέρω γνώση σχετικά με την αλληλεπίδραση του HIV με τον ξενιστή μπορεί να βοηθήσει εν γένει στη μείωση των διαταραχών που σχετίζονται με τη φλεγμονή που προκαλούν οι χρόνιες λοιμώξεις από ιούς. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο «Nature Communications».

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης