Ο θυροειδής αδένας βρίσκεται στο λαιμό, έχει σχήμα πεταλούδας και παράγει έναν αριθμό ορμονών που είναι απαραίτητες για τον μεταβολισμό του ανθρώπινου οργανισμού. Οι ορμόνες αυτές έχουν κι άλλες λειτουργίες όπως είναι ο έλεγχος της θερμοκρασίας, του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης.
Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο αδένας υπολειτουργεί και δεν παράγει αρκετές ορμόνες. Είναι πιο συχνός στις γυναίκες. Στον υπερθυρεοειδισμό, από την άλλη, ο αδένας υπερλειτουργεί.

Έχει βρεθεί ότι η στυτική λειτουργία του άνδρα επηρεάζεται και από τις δυο καταστάσεις αλλά οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν επακριβώς τον μηχανισμό μέσω του οποίου αυτό συμβαίνει.

Το 2008 δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism μια μελέτη από ερευνητές που εξέτασαν την επίδραση του υπερθυρεοειδισμού και του υποθυρεοειδισμού στην ανδρική σεξουαλική υγεία. Βρήκαν ότι το 79% των 71 ανδρών με προβλήματα θυρεοειδή είχαν ένα βαθμό στυτικής δυσλειτουργίας(ΣΔ). Η ΣΔ ήταν μάλιστα πιο συχνή στους άνδρες με υποθυρεοειδισμό.
Τα καλά νέα είναι πως και στις δυο περιπτώσεις η θεραπεία της διαταραχής του θυρεοειδή ανακουφίζει και από τα στυτικά προβλήματα.
Οι άνδρες με υποθυρεοειδισμό μπορούν να λάβουν φάρμακα ώστε να αποκαταστήσουν τα φυσιολογικά επίπεδα των ορμονών. Κάποιες περιπτώσεις υπερθυρεοειδισμού αντιμετωπίζονται επίσης με φαρμακευτική αγωγή, σε κάποιες άλλες όμως χρειαζεται η χειρουργική αφαίρεση του αδένα ή η καταστροφή του με ραδιενεργό ιώδιο. Οι δυο τελευταίες θεραπευτικές εναλλακτικές έχουν σαν αποτέλεσμα τη διακοπή της λειτουργίας του αδένα και την ανάγκη λήψης θεραπείας υποκατάστασής της θυρεοειδικής ορμόνης δια βίου.
Οι άνδρες που ανησυχούν τόσο για τη θυρεοειδική όσο και για τη στυτική τους λειτουργία είναι σημαντικο να απευθυνθούν σε ειδικό.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης